OTA VOICE
Αυτοδιοικητικά Νέα Περιφέρειες Ροή Ειδήσεων ΟΤΑ

Π.Ι.Ν: Σύσκεψη για αναβάθμιση του ΚΔΑΥ και τη δημιουργία ΜΕΒΑ

Σύσκεψη εργασίας με πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων, Γιάννη Τρεπεκλή, πραγματοποιήθηκε το πρωί της Πέμπτης 12 Σεπτεμβρίου, στην έδρα της ΠΙΝ, με τη συμμετοχή των τριών Δημάρχων της Κέρκυρας, Στέφανου Πουλημένου (Δήμος Κεντρικής Κέρκυρας & Διαποντίων Νήσων), Γιώργου Μαχειμάρη (Δήμος Βόρειας Κέρκυρας) και Βασίλη Χειμαριώτη (Δήμος Νότιας Κέρκυρας), του Αντιδημάρχου Καθαριότητας του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας & Διαποντίων Νήσων, Σπύρου Νεράντζη, του Αντιδημάρχου Οικονομικών Υπηρεσιών & Τοπικής Ανάπτυξης του Δήμου Νότιας Κέρκυρας, Αλέξανδρου Γαστεράτου, μελών του Δ.Σ. και υπηρεσιακών στελεχών του ΦοΔΣΑ Ιονίων Νήσων και του μελετητή του Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) Ιονίων Νήσων.

Θέμα της σύσκεψης αποτέλεσε η «επόμενη μέρα» αναφορικά με τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Κέρκυρα. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο Περιφερειάρχης και Πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦοΔΣΑ) Ιονίων Νήσων, Γιάννης Τρεπεκλής, το μεγάλο διακύβευμα είναι αφενός ν’ ανακουφιστούν οικονομικά οι Δήμοι, των οποίων τα ταμεία έχουν αποστραγγιστεί ελέω του κόστους της μεταφοράς των απορριμμάτων εκτός Κέρκυρας, αφετέρου η αποδοτικότερη διαχείριση των απορριμμάτων να οδηγήσει σε καλύτερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

Σήμερα εκπονείται μελέτη, η οποία στο άμεσο μέλλον θα παραδοθεί στους Δήμους της Κέρκυρας και που θ’ αποτελέσει την «πυξίδα», με την οποία θα πορευθούν από το 2025 κι έπειτα, στο μεσοδιάστημα που απαιτείται μέχρι την ολοκλήρωση της κατασκευής της Μονάδας Ολοκληρωμένης Επεξεργασίας Απορριμμάτων στην Κέρκυρα. Για το θέμα αυτό μάλιστα, ο Περιφερειάρχης υπογράμμισε ότι θα υπάρχουν εξελίξεις, όπως όλα δείχνουν, την επόμενη εβδομάδα.

Στη σύσκεψη ομόφωνα αποφασίστηκε:

– Η αναβάθμιση με ταχύτατες διαδικασίες του Κέντρου Διαλογής Ανακυκλώσιμου Υλικού (ΚΔΑΥ) στο Τεμπλόνι, του οποίου η λειτουργία σήμερα δεν είναι αυτή που πρέπει, προκειμένου να διπλασιαστεί η παραγωγική δυνατότητά του.

– Η δημιουργία μίας Μονάδας Επεξεργασίας Βιολογικών Αποβλήτων (ΜΕΒΑ), που θα επεξεργάζεται τον όγκο των οργανικών αποβλήτων, τα οποία θα περισυλλέγονται ξεχωριστά σε συνεργασία με τους επιχειρηματίες της εστίασης, τα ξενοδοχεία κλπ, αλλά και σε επίπεδο νοικοκυριών, προκειμένου να μειωθεί ο όγκος των απορριμμάτων που μεταφέρονται εκτός Κέρκυρας, άρα κατ’ επέκταση να μειωθεί και το κόστος της συγκεκριμένης διαδικασίας.

– Η καλύτερη δυνατή αξιοποίηση των χρηματοδοτήσεων σε συνεργασία με τους Δήμους και με επίκεντρο τη στόχευσης την ανακύκλωση και τη διαλογή στην πηγή των απορριμμάτων.

Μετά το τέλος της σύσκεψης, ο Περιφερειάρχης και Πρόεδρος του ΦοΔΣΑ Ιονίων Νήσων, Γιάννης Τρεπεκλής, ανέφερε χαρακτηριστικά:

«Το αποτέλεσμα των προσπαθειών όλων στην ανακύκλωση θα είναι πλέον μετρήσιμο, ούτως ώστε ν’ αλλάξει ο βηματισμός της Κέρκυρας στη διαχείριση των απορριμμάτων. Μέχρι σήμερα επιπόλαιες προσεγγίσεις και αλλαγές σχεδιασμού χωρίς συγκεκριμένη στόχευση για την «επόμενη μέρα» μάς έφεραν στο σημείο να κοστίζει στους Δήμους η μεταφορά των απορριμμάτων 15.000.000 € τον χρόνο.

Πρέπει πλέον να οργανωθούμε και να απαντήσουμε στο πρόβλημα με συνεργασία, ομοψυχία και χωρίς κανενός είδους ανταγωνισμό. Γι’ αυτό, όπως μπορείτε να διαπιστώσετε, όλες οι αποφάσεις μας είναι ομόφωνες και κινούνται στο πλαίσιο της συνεργασίας».

Σχετικά Άρθρα

Ο Δήμος Αθηναίων και 75 φορείς ενώνουν δυνάμεις για την Κλιματική Ουδετερότητα της Αθήνας

otavoice

Δ. Κυθήρων: Εκλέχθηκαν ο Πρεόεδρος και τα μέλη της Επιτροπής Εγχωρίου Περιουσίας

otavoice

Δ. Τυρνάβου: Άμεση παρέμβαση για διακοπή ρεύματος σε σπίτι ΑμεΑ

otavoice

Συνάντηση εργασίας για την ανάπτυξη του Μουσείου Νεοελληνικής Τέχνης Ρόδου

otavoice

Δ. Λυκόβρυσης-Πεύκης: Παρουσιάζει μέρος της μελέτης του Πολεοδομικού Σχεδίου

otavoice

Ο ΓΓ Αποβλήτων στο Attica: Η συμφωνία με την ευρωπαική επιτροπή -Το νέο νομοσχέδιο

otavoice