OTA VOICE
Αυτοδιοικητικά Νέα Δήμοι Ροή Ειδήσεων ΟΤΑ

Ο ΓΓ Αποβλήτων στο Attica: Η συμφωνία με την ευρωπαική επιτροπή -Το νέο νομοσχέδιο

Στην εκπομπή “ΣΗΜΕΙΟ ΑΝΑΦΟΡΑΣ” στο Attica TV με την δημοσιογράφο Φραντζέσκα Σαββοργινάκη μίλησε για την διαχείριση απορριμμάτων και την πορεία της ανακύκλωσης στη χώρα, ο καθ ύλην αρμόδιος Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων, κ. Μανώλης Γραφάκος.

Συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την διαδικασία χρηματοδότησης των Μονάδων Επεξεργασίας Αποβλήτων πέτυχε το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας με την στήριξη του Υπουργείου Οικονομικών με την οποία επιτεύχθηκε η χρηματοδότηση να φτάσει στα επίπεδα του 85%, από τα ποσοστά που αρχικά προέβλεπε και ήταν στο 60%, γεγονός που δημιουργούσε προβλήματα. Προυπόθεση η μονάδα να πετύχει τους στόχους της ανακύκλωσης.

Σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα μετά την συμφωνία προχωράνε άμεσα οι μονάδες όπως αυτές του Ανατολικού Τομέα Θεσσαλονίκης, της Καβάλας, της Πάτρας αλλά και της Άνδρου και της Τήνου. Σήμερα λειτουργούν 12 μονάδες και κατασκευάζονται 20.  Στόχος το σχέδιο να ολοκληρωθεί σε μια πενταετία. Η χώρα τελειώνει, μιλάμε για μια μεγάλη αλλαγή και η ευρωπαϊκή επιτροπή δέχτηκε αυτή την πρόοδο και είμαστε χαρούμενοι για αυτό. Είμαστε στα μισά της διαδρομής και έχουμε ήδη αποτελέσματα. Είχαμε 65 περιστατικά προστίμων και σήμερα έχουμε 20.

Ο Γενικός ερωτόμενος για την Αττική και την χωματερή της Φυλής ανέφερε ότι διαγωνιστική διαδικασία στο Σχιστό προχωράει. Η Φυλή σήμερα δέχεται από όλες τις γωνιές της Αττικής  σκουπίδια. Δύο εκατομμύρια τόνους. Αύριο σε σύγχρονη  μονάδα, όχι για ταφή, θα δέχεται το 1/4 των ποσοτήτων που ουσιαστικά θα καλύπτει τις ανάγκες της περιοχής. Δεν θα βελτιωθεί η ποιότητα ζωής των πολιτών εκεί, αναρρωτήθηκε.

Ο κ. Γραφάκος ανακοίνωσε ότι η Γενική  Γραμματεία, σύμφωνα με τη νομοθεσία, αναλαμβάνει τη δράση απομάκρυνσης του αμίαντου από τις καμένες περιοχές της πρόσφατης πυρκαγιάς στη βορειοανατολική Αττική, με πίστωση που εξασφαλίστηκε από το Πράσινο Ταμείο.

Στη συνέχεια ο κ. Γραφάκος αναφέρθηκε στο νέο νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ  που βρίσκεται στην διαδικασία διαβούλευσης και έρχεται να απαντήσει συνολικά στο ζήτημα της Ανακύκλωσης και της διαχείρισης των Αποβλήτων.

Ο Γενικός Γραμματέας ανέφερε το παράδειγμα της Τήλου, για να καταδείξει το δρόμο. Σήμερα λέμε tilos zero wast φανταστείτε να λέγαμε aegean zero wast πόσο σημαντικό θα ήταν για το τουριστικό προϊόν της χώρας.

Δείτε ολόκληρη την συνέντευξη:

 

 

 

 

 

Σχετικά Άρθρα

Πύργος- ΔΕΚΑ: Επιβεβαιωθήκαμε ότι η δημοτική αρχή “ΜΠΟΡΟΥΜΕ” ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ

otavoice

Ο Δήμος Αθηναίων και 75 φορείς ενώνουν δυνάμεις για την Κλιματική Ουδετερότητα της Αθήνας

otavoice

Δ. Κυθήρων: Εκλέχθηκαν ο Πρεόεδρος και τα μέλη της Επιτροπής Εγχωρίου Περιουσίας

otavoice

Δ. Τυρνάβου: Άμεση παρέμβαση για διακοπή ρεύματος σε σπίτι ΑμεΑ

otavoice

Συνάντηση εργασίας για την ανάπτυξη του Μουσείου Νεοελληνικής Τέχνης Ρόδου

otavoice

Δ. Λυκόβρυσης-Πεύκης: Παρουσιάζει μέρος της μελέτης του Πολεοδομικού Σχεδίου

otavoice