OTA VOICE
Αυτοδιοικητικά Νέα Δήμοι Ροή Ειδήσεων ΟΤΑ

Δ. Κυθήρων: Εκλέχθηκαν ο Πρεόεδρος και τα μέλη της Επιτροπής Εγχωρίου Περιουσίας

Το απόγευμα της Πέμπτης 12/9/2024, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου «Δήμαρχος Αρτέμιος Καλλίγερος», έλαβε χώρα η διαδικασία εκλογής νέου Προέδρου και Μελών της Επιτροπής Εγχωρίου Περιουσίας Κυθήρων και Αντικυθήρων, για την τρέχουσα δημοτική θητεία.

“Είχα την τύχη να είμαι ο μόνος μέχρι σήμερα Δήμαρχος Κυθήρων (από το 1999 που δημιουργήθηκε ο ενιαίος Δήμος) που έχω συγκαλέσει και προεδρεύσει σε τρεις αντίστοιχες διαδικασίες (2016, 2019, 2024)”, αναφέρει σε ανακοίνωση του ο δήμαρχος Κυθήρων Στράτος Χαρχαλάκης.

Θέλω να θυμίσω ότι μέχρι το 2016 που εκδόθηκε η σχετική ΥΑ που ρυθμίζει τα της εκλογής της Εγχωρίου Περιουσίας, υπήρχε μια μεγάλη ασάφεια για το ζήτημα λόγω των αλλαγών που επέφερε ο Καλλικράτης στη λειτουργία των Δήμων και οι οποίες δεν ενσωματώθηκαν έγκαιρα στο νομικό πλαίσιο της Εγχωρίου. Πλέον, λοιπόν, ο θεσμός της Εγχωρίου είναι θωρακισμένος με ένα σαφές και ξεκάθαρο νομοθετικό πλαίσιο, που τον ισχυροποιεί ακόμα περισσότερο, όπως εξάλλου φάνηκε από τη χθεσινή άψογη διαδικασία.

Πρόεδρος της Επιτροπής επανεξελέγη ο κ. Ευάγγελος Βενάρδος με 33 ψήφους επί συνόλου 40 μελών του ειδικού εκλεκτορικού σώματος, ενώ 6 ψήφους έλαβε η κα. Ελένη Τάλαρου.

Τακτικά Μέλη της Επιτροπής εξελέγησαν οι: Μεγαλοκονόμος Γεώργιος του Αποστόλου (12 ψήφοι), Καλλίγερος Γεώργιος του Εμμανουήλ (9 ψήφοι), Πρωτοψάλτης Βρεττός του Μιχαήλ (8 ψήφοι) και Πανάρετος Δημήτριος του Αιμιλίου (7 ψήφοι).

Αναπληρωματικά Μέλη της Επιτροπής εξελέγησαν οι: Χλαμπέας Ιωάννης του Κυριάκου (21 ψήφοι), Κομηνός Νικόλαος του Βασιλείου (12 ψήφοι) και Χάρος Εμμανουήλ του Σπυρίδωνος (5 ψήφοι).

Η νέα επιτροπή θα αναλάβει καθήκοντα μετά την επικύρωση της εκλογής από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής και την τέλεση της ορκωμοσίας.

Πριν την εκλογική διαδικασία, ο Πρόεδρος κ. Ευ. Βενάρδος εξέθεσε τα πεπραγμένα της Επιτροπής και ακολούθησε τοποθέτηση επί αυτών από μέλη του εκλεκτορικού σώματος.

Στη σύντομη παρέμβαση του ο δήμαρχος Κυθήρων Στράτος Χαρχαλάκης, τόνισε τα εξής:

1. Την τεράστια σημασία του θεσμού της Εγχωρίου για τα Κύθηρα και τα Αντικύθηρα. Είναι ο αρχαιότερος θεσμός Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην Ελλάδα, με συνεχή λειτουργία για περισσότερα από 200 έτη και οφείλουμε να τον σεβόμαστε και να τον διαφυλάττουμε ως κόρη οφθαλμού. Κάθε άποψη που θέτει ερωτηματικά στην αξία και την ύπαρξη του θεσμού είναι επικίνδυνη και απορριπτέα.

2. Η νέα διοίκηση της Επιτροπής θα πρέπει να προχωρήσει σε ορισμένες παρεμβάσεις όπως: α) Ανάπλαση Πλατειών Ιερού Προσκυνήματος Παναγίας Μυρτιδιώτισσας, β) Συντήρηση Τοιχογραφιών Ι.Π.Π.Μ. και συντήρηση και ιστορική τεκμηρίωση της Θαυματουργού Εικόνας, γ) Ολοκλήρωση μελετών και εργασιών αναβάθμισης Σπηλαίου Αγ. Σοφίας Μυλοποτάμου, δ) Διεκδίκηση αύξησης χρηματοδότησης για το Αγγλικό Σχολείο Κάτω Χώρας Μυλοποτάμου, ε) Ασφαλτόστρωση της οδού από Μαραθέα μέχρι Καλοκαιρινές, στ) Ολοκλήρωση διαδικασιών Κτηματολογίου, ζ) Ανακαίνιση ακινήτου Κοντολιανίκων και μετασκευή του σε αυτόνομα δωμάτια για κοινωνική στέγαση, η) Πρόσληψη επιπλέον μόνιμου προσωπικού.

3. Οι προσφυγές της Εκκλησίας στο ΣτΕ, για τις οποίες αναμένεται η έκδοση της απόφασης, ήταν και παραμένουν νομικά αναίτιες και ηθικά αδικαιολόγητες, καθώς τα ζητήματα αυτά έχουν κριθεί οριστικά με την απόφαση του ΣτΕ του 1986. Ως Δήμος στεκόμαστε απέναντι – ξεκάθαρα, κατηγορηματικά και χωρίς κανένα αστερίσκο – σε κάθε προσπάθεια (ευθεία ή δόλια) αλλαγής του status quo των Ιερών Προσκυνημάτων, τα οποία αποτελούν ΚΥΡΙΟΤΗΤΑ του Δήμου Κυθήρων (ήτοι του Κυθηραϊκού Λαού) και τελούν υπό την αποκλειστική διαχείριση της Εγχωρίου Περιουσίας, πλην των ζητημάτων Θείας Λατρείας τα οποία ανήκουν στις οικείες Εκκλησιαστικές Επιτροπές με Πρόεδρο τον Σεβ. Μητροπολίτη.

Στο ζήτημα αυτό δεν υποχωρούμε.

Εύχομαι ολόψυχα καλή νέα θητεία στον Πρόεδρο και τα Μέλη της Επιτροπής.

Η συνεργασία των δύο θεσμών, Δήμου και Εγχωρίου είναι επιβεβλημένη για να πάει ο τόπος μας μπροστά.

Σχετικά Άρθρα

Πύργος- ΔΕΚΑ: Επιβεβαιωθήκαμε ότι η δημοτική αρχή “ΜΠΟΡΟΥΜΕ” ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ

otavoice

Ο Δήμος Αθηναίων και 75 φορείς ενώνουν δυνάμεις για την Κλιματική Ουδετερότητα της Αθήνας

otavoice

Δ. Τυρνάβου: Άμεση παρέμβαση για διακοπή ρεύματος σε σπίτι ΑμεΑ

otavoice

Συνάντηση εργασίας για την ανάπτυξη του Μουσείου Νεοελληνικής Τέχνης Ρόδου

otavoice

Δ. Λυκόβρυσης-Πεύκης: Παρουσιάζει μέρος της μελέτης του Πολεοδομικού Σχεδίου

otavoice

Ο ΓΓ Αποβλήτων στο Attica: Η συμφωνία με την ευρωπαική επιτροπή -Το νέο νομοσχέδιο

otavoice