OTA VOICE
Αυτοδιοικητικά Νέα Περιφέρειες Ροή Ειδήσεων ΟΤΑ

Φ. Σπανός: «Παραδώσαμε δύο έργα που δίνουν γενναία ώθηση στην Αλιεία και τον Τουρισμό!»

Ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός υποδέχθηκε νωρίτερα σήμερα, Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2024, στην Π.Ε. Φθιώτιδας τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων Κωνσταντίνο Τσιάρα και τον Γενικό Γραμματέα Ναυτιλίας και Λιμένων Ευάγγελο Κυριαζόπουλο και προχώρησαν στα εγκαίνια των αλιευτικών καταφυγίων Αχλαδίου και Γλύφας.

Τον αγιασμό τέλεσε στο λιμάνι της Γλύφας ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ.κ. Συμεών, παρουσία του Υπουργού Υποδομών & Μεταφορών Χρήστου Σταϊκούρα, των Βουλευτών ΝΔ Φθιώτιδας Ιωάννη Οικονόμου και Γιώργου Κοτρωνιά, του Γενικού Γραμματέα Αγροτικής Πολιτικής & Διεθνών Σχέσεων Κωνσταντίνου Μπαγινέτα, του Συντονιστή Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας Κωνσταντίνου Παππά, του Δημάρχου Στυλίδας Ιωάννη Αποστόλου, Αντιπεριφερειαρχών και Περιφερειακών Συμβούλων, Αντιδημάρχων και Δημοτικών Συμβούλων Στυλίδας, του Προέδρου Λιμενικού Ταμείου Φθιώτιδας Ιωάννη Πρεμέτη, στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας, του Λιμενικού και του Πυροσβεστικού σώματος και εκπροσώπων τοπικών φορέων και
συλλόγων.

Μετά την ολοκλήρωση της τελετής, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο αλιευτικό καταφύγιο Αχλαδίου, που αποπερατώθηκε επίσης και δόθηκε σε χρήση, από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.

Τα δύο έργα εντάχθηκαν το 2021 στον Άξονα Προτεραιότητας 1: «Προώθηση της περιβαλλοντικά βιώσιμης, αποδοτικής ως προς τη χρήση των πόρων, καινοτόμου, ανταγωνιστικής και βασιζόμενης στη γνώση αλιείας» του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Αλιεία και Θάλασσα». Ακολούθησε η υπογραφή προγραμματικής σύμβασης μεταξύ Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και Λιμενικού Ταμείου Φθιώτιδας για την υλοποίησή τους.

Με το έργο: «Επέκταση Αλιευτικού  Καταφυγίου  Αχλαδίου Φθιώτιδας», αρχικού προϋπολογισμού 2.765.000 € (χωρίς ΦΠΑ) και συμβατικής δαπάνης 1.755.946,81 ευρώ (μη συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ24%), πραγματοποιήθηκαν εργασίες:

-Επέκτασης κατά περίπου 70μ. του εξωτερικού (προσήνεμου) μώλου και των παραλιακών κρηπιδωμάτων μήκους 50μ. περίπου.
– Εκβάθυνσης στο εσωτερικό της λιμενολεκάνης.
-Kατασκευής απαραίτητων ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων για την εξυπηρέτηση των αλιευτικών σκαφών.

Μετά την ολοκλήρωση των έργων μπορούν να ελλιμενιστούν με ασφάλεια 74 αλιευτικά σκάφη.

Αντίστοιχα, με το έργο: «Επέκταση Αλιευτικού Καταφυγίου Γλύφας Φθιώτιδας», αρχικού προϋπολογισμού 2.032.000 ευρώ (χωρίς ΦΠΑ) και συμβατικής δαπάνης 1.283.295,59 ευρώ, (μη συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ 24%), πραγματοποιήθηκαν εργασίες:

– Επέκτασης του υφιστάμενου προσήνεμου μώλου κατά 80μ. περίπου παράλληλα στην ακτογραμμή με πλάτος 7μ.
-Κατασκευής προσήνεμου μώλου εγκάρσια στην ακτογραμμή μήκους 28,2μ. και πλάτους 7μ.
– Εκβάθυνσης της λιμενολεκάνης, ώστε το ωφέλιμο βάθος της να είναι κατ’ ελάχιστο στα 3μ.

Με την ολοκλήρωση του έργου δημιουργήθηκε ασφαλές και λειτουργικό αλιευτικό καταφύγιο
με 31 νέες θέσεις ελλιμενισμού.

Μετά τα εγκαίνια των αλιευτικών καταφυγίων, ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός δήλωσε: «Μέρα χαράς σήμερα για την ανατολική Φθιώτιδα και όλη τη Στερεά Ελλάδα που κάνει βήματα μπροστά! Εγκαινιάσαμε και παραδώσαμε τα αλιευτικά καταφύγια Γλύφας και Αχλαδίου, που προσδίδουν συνολικά 105 νέες θέσεις ελλιμενισμού για αλιευτικά, αλλά και τουριστικά σκάφη!

»Δύο έργα, συνολικού προϋπολογισμού 4.800.000 ευρώ, τα οποία υλοποιήσαμε μέσα από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα “ΕΠΑΛΘ” σε προγραμματική σύμβαση με το Λιμενικό Ταμείο Φθιώτιδας και στόχο να δώσουμε γενναία ώθηση στους -πολύ σημαντικούς για την περιφερειακή μας οικονομία- κλάδους της Αλιείας και του Τουρισμού!

»Ευχαριστούμε τον Υπουργό Κώστα Τσιάρα, αλλά και όλες τις πολιτικές ηγεσίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων από το 2021 ως σήμερα για την αποδοχή των αιτημάτων μας και τη στήριξή τους στη χρηματοδότηση και υλοποίηση έργων που φέρνουν την ανάπτυξη στον τόπο μας!»

Ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Φθιώτιδας Ηλίας Σανίδας τόνισε: «Τα αλιευτικά καταφύγια Γλύφας και Αχλαδίου, είναι δύο πολύ σημαντικά έργα για την Π.Ε. Φθιώτιδας. Συνδέονται άμεσα με την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής και την ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα, στηρίζοντας τους αλιείς που αποτελούν βασικό μέρος της τοπικής οικονομίας. Τα καταφύγια προσφέρουν ασφάλεια στα αλιευτικά σκάφη και συμβάλλουν στην αύξηση των εμπορικών και τουριστικών δραστηριοτήτων. Η συνεργασία όλων των φορέων και η σωστή διαχείριση των πόρων οδήγησαν στην ολοκλήρωση αυτών των έργων με μακροχρόνιο θετικό αντίκτυπο.

Συνεχίζουμε να υλοποιούμε έργα που αναβαθμίζουν την ποιότητα ζωής των πολιτών και ενισχύουν την οικονομία της περιοχής μας».

Σχετικά Άρθρα

ΠΔΜ: Σύμβαση συστήματος τηλεδιαχείρισης -τηλεμέτρησης στο ΤΟΕΒ Σερβίων

otavoice

Δήμαρχος Θέρμου: Κρεσέντο δημαγωγίας από την δημοτική αντιπολίτευση …

otavoice

Η Πολιτική Προστασία του Δήμου Ωρωπού επενέβη άμεσα στο ατύχημα της αμαξοστοιχίας

otavoice

Δ. Κιλκίς: Δώρημα ζωής η αιμοδοσία – Η Φλόγα Αγάπης δυνάμωσε το όραμα…

otavoice

ΠΔΕ: Διασφαλίζεται η λειτουργία του Περιφερειακού Μηχανισμού Διάγνωσης της Αγοράς Εργασίας

otavoice

Ανοιχτή δημόσια συζήτηση για την κυκλοφοριακή μελέτη του Κιλκίς

otavoice