OTA VOICE
Ειδήσεις Πολιτική Ροή Ειδήσεων Γενική

Κρεμλίνο: Μήνυμα προς τη Δύση η αλλαγή του πυρηνικού δόγματος

Την περασμένη Τετάρτη, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι η Ρωσία θα εξέταζε τη χρήση πυρηνικών όπλων αν χτυπηθεί με συμβατικούς πυραύλους και ότι θα θεωρούσε οποιαδήποτε επίθεση εναντίον της υποστηριζόμενη από πυρηνική δύναμη ως από κοινού επίθεση.

Σε συνέχεια αυτών των δηλώσεων, το Κρεμλίνο σχολίασε χθες ότι οι αλλαγές στο δόγμα των ρωσικών πυρηνικών όπλων που περιγράφονται από τον πρόεδρο Πούτιν θα πρέπει να θεωρηθούν ως μήνυμα προς τις δυτικές χώρες ότι θα υπάρξουν συνέπειες εάν συμμετάσχουν σε επιθέσεις στη Ρωσία.

Η απόφαση να αλλάξει το επίσημο πυρηνικό δόγμα της Ρωσίας αποτελεί την απάντηση του Κρεμλίνου στις συζητήσεις που γίνονται στις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Βρετανία για το αν θα δοθεί ή όχι άδεια στην Ουκρανία να εκτοξεύσει συμβατικούς δυτικούς πυραύλους στη Ρωσία.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι έχουν διατυπωθεί προσαρμογές σε ένα έγγραφο που ονομάζεται «Τα θεμέλια της κρατικής πολιτικής στη σφαίρα της πυρηνικής αποτροπής».

«Πρόκειται για ένα μήνυμα που προειδοποιεί αυτές τις χώρες για τις συνέπειες εάν συμμετάσχουν σε μια επίθεση στη χώρα μας με διάφορα μέσα, και όχι απαραίτητα με πυρηνικά», είπε ο Πεσκόφ.

Από την πλευρά του, ο απερχόμενος γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι η Μόσχα επιχειρεί να εκφοβίσει τα μέλη της συμμαχίας. Στο Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, ο Στόλτενμπεργκ διαβεβαίωσε ότι «παρακολουθούμε στενά τι κάνει η Ρωσία» για να σχολιάσει στη συνέχεια ότι «η ρητορική της Ρωσίας για τα πυρηνικά είναι επικίνδυνη και απερίσκεπτη».

 (Russian Defense Ministry Press Service via AP, File)

Στον ίδιο τόνο, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, χαρακτήρισε τα σχόλια του Πούτιν «εντελώς ανεύθυνα».

Το τρέχον πυρηνικό δόγμα της Ρωσίας, όπως ορίζεται σε διάταγμα του Ρώσοι προέδρου από το 2020, αναφέρει ότι η Μόσχα μπορεί να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα σε περίπτωση πυρηνικής επίθεσης από εχθρό ή σε περίπτωση συμβατικής επίθεσης που απειλεί την ύπαρξη του κράτους.

Πηγή: Reuters, ertnews.gr
Press Service via AP, File

Σχετικά Άρθρα

Γερουλάνος: Θέλω να φτιάξω ένα ΠΑΣΟΚ, που θα νικήσει τη ΝΔ

otavoice

Έκρηξη βίας στα σχολεία: Αιματηρή συμπλοκή μαθητών στο ΕΠΑΛ Λαυρίου – Δύο τραυματίες, 13 προσαγωγές

otavoice

Ιαπωνία: Ο Σιγκέρου Ισίμπα νέος αρχηγός στο κυβερνών κόμμα και επόμενος πρωθυπουργός

otavoice

Διπλωματική λύση στον Λίβανο; – Οι πρώτες ενδείξεις δεν είναι θετικές

otavoice

Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων ζητάει την επαναφορά στο Δημόσιο του 13ου και 14ου μισθού

otavoice

Viral ο ηγέτης της Αϊτής – Ήπιε νερό από την… κανάτα μιλώντας στον ΟΗΕ

otavoice