OTA VOICE
Ειδήσεις Πολιτική Ροή Ειδήσεων Γενική

«Φλέγεται» η Μέση Ανατολή: Ισραηλινά άρματα μάχης έτοιμα να εισβάλουν στο Λίβανο

Δραματικές είναι οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή καθώς κλιμακώνονται οι πολεμικές επιχειρήσεις του Ισραήλ στο έδαφος του Λιβάνου. «Είμαστε πιο κοντά στο στόχο μας μετά την εξόντωση του Νασράλα», δήλωσε ο Νετανιάχου, με τον Ισραηλινό στρατό να συνεχίζει τις εκκαθαρίσεις υψηλόβαθμων στελεχών της Χεζμπολάχ, αφήνοντας την φιλοϊρανική παραστρατιωτική οργάνωση χωρίς ηγετική ομάδα.

Ο ισραηλινός στρατός εξαπέλυσε πλήγματα εναντίον του λιμανιού και των υποδομών ηλεκτρικής ενέργειας της Χοντέιντα, μιας πόλης στη δυτική Υεμένη που ελέγχεται από τους αντάρτες Χούθι, μετέδωσε το τοπικό τηλεοπτικό κανάλι Al Massirah.

Οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ από την πλευρά τους ανακοίνωσαν ότι στην επιχείρηση αυτή συμμετείχαν «δεκάδες» μαχητικά αεροσκάφη.

 

«Κατά τη διάρκεια μιας ευρείας αεροπορικής επιχείρησης σήμερα, δεκάδες μαχητικά (…) επιτέθηκαν σε στόχους στρατιωτικής χρήσης του τρομοκρατικού καθεστώτος των Χούθι στις περιοχές Ρας Ίσα και Χοντάιντα, στην Υεμένη» ανέφερε ο εκπρόσωπος του στρατού, λοχαγός Νταβίντ Άβραχαμ.

Στους στόχους περιλαμβάνονταν μια μονάδα παραγωγής ενέργειας και το λιμάνι απ’ όπου εισάγεται πετρέλαιο στην Υεμένη.

 

Οι Χούθι, σύμμαχοι του Ιράν και της Χεζμπολάχ, είχαν ανοίξει μέτωπο εναντίον του Ισραήλ, σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους Παλαιστίνιους της Γάζας. Το Σάββατο ανέλαβαν την ευθύνη για την εκτόξευση ενός πυραύλου με στόχο το αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν του Τελ Αβίβ.

«Για εμάς, κανένα μέρος δεν είναι πολύ μακριά»

Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ δήλωσε απόψε ότι «κανένας τόπος δεν είναι πολύ απομακρυσμένος» για το Ισραήλ, μετά τα πλήγματα των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων στην Υεμένη, σε απάντηση για τις επιθέσεις των ανταρτών Χούθι στο ισραηλινό έδαφος.

«Το μήνυμά μας είναι σαφές: για εμάς, κανένα μέρος δεν είναι πολύ απομακρυσμένο» ανέφερε στην ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του.

Ο Γκάλαντ παρακολούθησε την εξέλιξη της επιχείρησης στην Υεμένη από την αίθουσα διοίκησης και ελέγχου της πολεμικής αεροπορίας.

Στη Βηρυτό ο ΥΠΕΞ της Γαλλίας

Ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας Ζαν-Νοέλ Μπαρό έφτασε απόψε στον Λίβανο, ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών.

Ο Μπαρό είναι ο πλέον υψηλόβαθμος αξιωματούχος ξένης χώρας που επισκέπτεται τη Βηρυτό μετά την έναρξη των ισραηλινών βομβαρδισμών στον Λίβανο.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας θα έχει αύριο επαφές με πολλούς Λιβανέζους αξιωματούχους και στελέχη του ΟΗΕ στη χώρα. Η άφιξή του συνέπεσε με την ανακοίνωση του θανάτου ενός δεύτερου Γάλλου υπηκόου από τα ισραηλινά πλήγματα, κάτω από συνθήκες που δεν έχουν προς το παρόν διευκρινιστεί.

Με αμερικανική βόμβα Mark 84 το πλήγμα στον Νασράλα

Η βόμβα που χρησιμοποίησε το Ισραήλ για να σκοτώσει τον ηγέτη της Χεζμπολάχ Σαγιέντ Χασάν Νασράλα στη Βηρυτό την περασμένη Παρασκευή ήταν ένα κατευθυνόμενο όπλο αμερικανικής κατασκευής, δήλωσε σήμερα ένας Αμερικανός γερουσιαστής.

Ο Μαρκ Κέλι, πρόεδρος της Υποεπιτροπής της Γερουσίας που είναι αρμόδια για την Πολεμική Αεροπορία, είπε ότι το Ισραήλ χρησιμοποίησε μια βόμβα Mark 84 βάρους 900 κιλών, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο NBC. Η δήλωση αυτή είναι η πρώτη που κάνει Αμερικανός αξιωματούχος για το είδος των πυρομαχικών που χρησιμοποιήθηκαν.

«Βλέπουμε περισσότερη χρήση κατευθυνόμενων πυρομαχικών (Joint Direct Attack Munitions ή JDAM) και συνεχίζουμε να παρέχουμε αυτά τα όπλα», είπε ο Κέλι.

«Αυτή η βόμβα των 2.000 λιβρών (900 κιλά) που χρησιμοποιήθηκε, ήταν μια βόμβα της σειράς Mark 84, για να εξοντωθεί ο (Χασάν) Νασράλα», είπε.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε το Σάββατο ότι εξόντωσε τον Νασράλα με μια επίθεση στο κεντρικό αρχηγείο της οργάνωσης στα νότια προάστια της Βηρυτού, αρνήθηκε όμως να σχολιάσει τι είδους όπλα χρησιμοποιήθηκαν στην επιχείρηση αυτή. Το Πεντάγωνο επίσης δεν έκανε κάποιο σχόλιο.

Τα JDAM μετατρέπουν σε κατευθυνόμενο όπλο τις απλές, μη κατευθυνόμενες βόμβες, χρησιμοποιώντας πτερύγια και ένα σύστημα καθοδήγησης GPS.

Σχετικά Άρθρα

Ανδραβίδα: Πυρκαγιά σε δασική έκταση στο Άνω Κουρτέσι

otavoice

Γερουλάνος από Κρήτη: Ήρθε η ώρα να αλλάξουμε ηγεσία και σελίδα στο ΠΑΣΟΚ

otavoice

Αυστρία: Το ακροδεξιό FPÖ κερδίζει τις εκλογές

otavoice

Ελληνική Λύση: Ο Κ. Μητσοτάκης γίνεται ολοένα πιο επικίνδυνος για την Ελλάδα

otavoice

Υεμένη: Ο ισραηλινός στρατός έπληξε στόχους των Χούθι στη Χοντάιντα

otavoice

Μαίνεται ανεξέλεγκτη η πυρκαγιά στην Ροζένα Ξυλοκάστρου – Κάηκε πυροσβεστικό

otavoice