OTA VOICE
Ροή Ειδήσεων Γενική

Ώρα μηδέν – “Ξεκινάμε, σήμερα-αύριο τις γεωτρήσεις” δηλώνει ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας

“Ξεκινάμε  εντός της ημέρας ή αύριο τις γεωτρήσεις για πετρέλαιο και αέριο νοτιοδυτικά της Κύπρου”. Αυτό δήλωσε ο  υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας Φατίχ Ντονμέζ , προαναγγέλλοντας ότι το Γιαβούζ είναι έτοιμο να προχωρήσει σε γεωτρήσεις εντός της Κυπριακής ΑΟΖ.

Ο  Φατίχ Ντονμέζ, μιλώντας στη 10η Σύνοδο Ενέργειας Τουρκίας, ανέφερε ότι “το τελευταίο θέμα που οι στρατηγικοί μας εταίροι μπορούν να μας επικρίνουν είναι η μη συμμόρφωση της Τουρκίας με το διεθνές δίκαιο. Το δικαίωμα της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο έχει δηλωθεί στα Ηνωμένα Έθνη. Δεν θα δώσουμε πέρασμα στην ενεργειακή πειρατεία στη Μεσόγειο” και πρόσθεσε:

“Γνωρίζουμε τα δικαιώματά μας που πηγάζουν από το διεθνές δίκαιο και τα παρακολουθούμε. Καμιά δύναμη δεν θα εμποδίσει τις εργασίες μας. Θα ψάξουμε και θα ερευνήσουμε”.

Η Άγκυρα ανακοίνωσε την Πέμπτη πως έστειλε το γεωτρύπανο Γιαβούζ στην περιοχή όπου οι κυπριακές Αρχές έχουν ήδη χορηγήσει δικαιώματα εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων σε ιταλικές και γαλλικές εταιρείες.

Η Κύπρος καταγγέλλει την Τουρκία για “σοβαρή κλιμάκωση” των παραβιάσεων των κυριαρχικών δικαιωμάτων της, αλλά για την ώρα η διεθνής κοινότητα έχει αρκεστεί σε δηλώσεις, όχι σε κυρώσεις που θα απέτρεπαν αυτή τη δυσάρεστη εξέλιξη.

Ήδη εκτάκτως βρίσκεται στην Κύπρο ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών.

Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, ΚΥΠΕ, politis.com.cy

Πηγή ΦΩΤΟ: politis.com.cy

Σχετικά Άρθρα

ΗΠΑ: Ο γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ, καταδικάστηκε για δωροδοκία

otavoice

Εκλέχθηκαν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο οι 14 Αντιπρόεδροί του

otavoice

Ολυμπιακοί Αγώνες: Ελληνίδα αθλήτρια στίβου θετική σε έλεγχο ντόπινγκ

otavoice

Οι παρεμβάσεις για τις τιμές του ρεύματος – Τα πιθανά σενάρια και οι αντιδράσεις

otavoice

Παραιτήθηκε ο πρώτος υπουργός της Ουαλίας, Βογκάν Γέθινγκ

otavoice

Επανεξελέγη πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η Ρομπέρτα Μέτσολα

otavoice