OTA VOICE
Απόψεις

Περδικίδης για τις εξελίξεις στην ΕΒΖ: Διαμαρτύρεστε για να διαμαρτύρεστε!

Άρθρο του Βασίλη Περδικίδη

Ο πλέον έφορος κάμπος της χώρας ο νομός Σερρών τα τελευταία χρόνια είναι αλυσοδεμένος στην τελευταία θέση του ΑΕΠ σαφέστατα και  χάριν της μειώσεως των τιμών των αγροτικών προϊόντων και τον αφανισμό πρώην κερδοφόρων καλλιεργειών. Προσφάτως ,ένας κατεξοχήν αγροτικός νομός του οποίου όλη η μεταποίηση πλέον έχει μετακομίσει 40 χλμ βορειότερα στην γειτονική Βουλγαρία, για φορολογικούς λόγους, έχασε και την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης.
Αν ανατρέξουμε στο κοντινό παρελθόν θα διαπιστώσουμε ότι οι περιουσίες στον νομό Σερρών δημιουργήθηκαν από την Ντομάτα το Ζαχαρότευτλο και το Καπνό αφού οι υπόλοιπες παραγωγές , βαμβάκι, ρύζι σιτάρι καλαμπόκι ,χαρακτηρίζονται από τους ίδιους τους παραγωγούς ως μη συμφέρουσες έως και ζημιογόνες.
Ενημερωθήκαμε για την κινητοποίηση των παραγωγών ζαχαρότευτλου με την κατάληψη των γραφείων της ΕΒΖ  και αναρωτηθήκαμε για τον λόγο της αντίδρασης.
Κατ΄αρχήν πρέπει να κατανοήσουν οι παραγωγοί ότι οι εποχές που δήλωναν στρέμματα τα οποία κάλυπταν όχι μόνο τον Παρθενώνα αλλά την Αδριατική και το Λιβυκό πέλαγος έχει περάσει ανεπιστρεπτί και το έχουν πληρώσει.
Κατά δεύτερον όταν ένας επιχειρηματίας επενδύει ,επενδύει για να κερδίσει και για να κερδίσει πρέπει να κερδίζουν αυτοί που τον τροφοδοτούν με πρώτη ύλη και στην συγκεκριμένη περίπτωση ζαχαρότευτλα.
Προς τι λοιπόν η αντίδραση, ή είναι υποκινούμενη, ή υπάρχει παραπληροφόρηση των παραγωγών όπως συμβαίνει συνήθως.
Την φετινή χρονιά η παραγωγή είναι πρωτίστως μηδαμινή και ασύμφορη για να λειτουργήσει η βιομηχανία,αφού δεν πότισαν στοχεύοντας οι παραγωγοί μόνο στην αποζημίωση για το ποσό των 180 ευρώ/στρέμμα της συνδεδεμένης Υπάρχει περίπτωση να πληρωθεί συνδεδεμένη στο βαμβάκι με σχεδόν μηδενική στρεμματική απόδοση;
Τον σπόρο που “φύτεψαν” και τα φάρμακα που “χρησιμοποίησαν” ήταν “ευγενική χορηγία” ενώ τα έξοδα καλλιέργειας είναι μηδενικά  και φαίνεται από την στρεμματική απόδοση. Ερχόμαστε στην προτεινόμενη από τον επενδυτή τιμή των 32 ευρώ/τόνο περίπου για την φετινή χρονιά, ότι εισπραχθεί δηλαδή από την τιμή που θα πουληθεί για  βιοαέριο.Τι τιμή έβγαζε ο τόνος ζαχαρότευτλου κύριοι που διαμαρτύρεστε για να διαμαρτύρεστε;.
Το εργοστάσιο που θα σας δώσει πάλι δουλειά στα χωράφια με κανονική καλλιέργεια ,παραγωγή 7-8 τόννων/στρέμμα μέσο όρο και όχι παραγωγή “ότι βγάλει το χωράφι”και να εισπράξουμε την συνδεδεμένη, για να λειτουργήσει χρειάζεται οπωσδήποτε συντήρηση 60 ημερών με αποτέλεσμα να χαθεί και η φετινή χρονιά.
Την στιγμή που εξασφαλίζεται η  απορρόφηση της παραγωγής τα επόμενα χρόνια και εγγυάται για την πληρωμή η τράπεζα ώστε να μην εμφανιστούν δυσάρεστες καταστάσεις για τον παραγωγό, ποιος υποκινεί την αντίδραση;
Αυτοί που ετοιμάζουν ήδη εκτάσεις για να σπείρουν τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο είναι και αυτοί κατά του επενδυτή και της λειτουργίας των εργοστασίων της Βιομηχανίας Ζάχαρης ή φωνάζουν παρών στην πρωτοβουλία του επενδυτή,της τράπεζας στην συγκεκριμένη περίπτωση;
Η υλοποίηση της συμφωνίας μεταξύ, της ΕΒΖ και της τράπεζας Πειραιώς αφενός και της Συνεταιριστικής Τράπεζας Κεντρικής Μακεδονίας και της Royal Sugar αφετέρου , για το αποκλειστικό δικαίωμα της αγοράς των δυο εργοστασίων στο Πλατύ Ημαθίας και των Σερρών έναντι 26 εκατ ευρώ όταν λήξει η μίσθωση μετά από 28 μήνες, δείχνει μια άλλη εποχή αφού για πρώτη φορά η παραγωγή ζάχαρης θα γίνεται από ιδιωτική επιχείρηση.
Μακάρι να βρεθούν επενδυτές για να αυξηθεί και η παραγωγή τοματοπολτού αφού  τα τέσσερα εργοστάσια ντομάτας που υπάρχουν στον νομό μπορούν να απορροφήσουν μόνο 2.000στρεμματα παραγωγής.

Σχετικά Άρθρα

Ολοκλήρωση των Διαχειριστικών Σχεδίων Βόσκησης, για την στήριξη των Κτηνοτρόφων

otavoice

Η απόχη και η αποχή, του Γιάννη Γκουντιού

otavoice

Ελίζα Βόζεμπεργκ: “Θα συνεχίσω να αγωνίζομαι και να υπηρετήσω τα εθνικά μας συμφέροντα”

otavoice

Η Ελλάδα γερνάει και δεν γεννάει

otavoice

Μ. Βελεγράκης: Η Αυτοδιοίκηση ως θεσμός πολιτικο – διοικητικός

otavoice

«Η ευρωπαϊκή “ψήφος” ενός 100% ευρωπαϊκού κόμματος»

otavoice