OTA VOICE
Ροή Ειδήσεων Γενική

Καταδικάζει την Τουρκία το κείμενο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου – Θέτει παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας

Ηχηρό μήνυμα καταδίκης της Τουρκίας αναμένεται να δώσουν οι 27 Ευρωπαίοι ηγέτες , όπως προμηνύεται από το κείμενο συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Στην Σύνοδο Κορυφής που ξεκινά αύριο και θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή , το κείμενο  καταπέλτης για την παράνομη δράση της Τουρκίας στην Μεσόγειο και την συμφωνία με την Λιβύη, αναμένεται να εγκριθεί ομόφωνα από τους «27».

Στην απόφαση γίνεται ευθεία αναφορά για παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και της Κύπρου , αλλά και της παραβίασης του Δικαίου της Θάλασσας.  Αυτό που απομένει είναι να αποτυπωθεί ποιες θα είναι οι κυρώσεις που θα επιβάλλει η Ευρωπαϊκή Ένωση στην Άγκυρα, πέρα μιας καταδικαστικής αναφοράς που έχει την σημασία της.

Το κείμενο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σε ελληνική μετάφραση αναφέρει: «Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπενθυμίζει και επανεπιβεβαιώνει τα προηγούμενα συμπεράσματά του της 22ας Μαρτίου, 20ής Ιουνίου και 17ης-18ης Οκτωβρίου αναφορικά με την Τουρκία. Το Μνημόνιο Κατανόησης Τουρκίας-Λιβύης περί της οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών δικαιοδοσίας στη Μεσόγειο παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων κρατών, έρχεται σε αντίθεση με το Δίκαιο της Θάλασσας και δεν δύναται να παράγει καμία έννομη συνέπεια για τρίτα κράτη. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επαναβεβαιώνει ανεπιφύλακτα την αλληλεγγύη του προς την Ελλάδα και την Κύπρο σε σχέση με τις εν λόγω ενέργειες της Τουρκίας».

Η πρωτότυπη έκδοση του κειμένου στα Αγγλικά αναφέρει: «The European Council recalls and reconfirms its previous conclusions of 22 March, 20June and 17/18 October concerning Turkey. The Turkey-Libya Memorandum of Understanding on the delimitation of maritime jurisdictions in the Mediterranean Sea infringes upon the sovereign rights of third States, does not comply with the Law of the Sea and cannot produce any legal consequences for third States. The European Council unequivocally reaffirms its solidarity with Greece and Cyprus regarding these actions by Turkey.»

Σχετικά Άρθρα

Η Ρωσία απομάκρυνε εσπευσμένα χιλιάδες κατοίκους από την περιφέρεια Κουρσκ

otavoice

Με κατάνυξη και λαμπρότητα ο εορτασμός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου – Επίκεντρο η Τήνος

otavoice

Mpox: Ο ΠΟΥ κηρύσσει το υψηλότερο επίπεδο συναγερμού διεθνώς

otavoice

Δεκαπενταύγουστο με 40άρια και ισχυρά μελτέμια – Η πρόγνωση ανά περιοχή

otavoice

Φωτιά στην Αττική: «Κόκκινες» 78 κατοικίες και συνολικά 92 ακατάλληλες προς χρήση

otavoice

28 ημέρες πυρκαγιά κατακαίει το όρος Όρβηλος- Μηνυτήρια αναφορά του Δικηγορικού Συλλόγου Σερρών

otavoice