OTA VOICE
Απόψεις

Κορονοϊός και ψυχική υγεία

Άρθρο του Τομασέν Αλέξανδρος, Καθηγητής Φυσικής Αγωγής

Στις δύσκολες μέρες που διανύουμε, η πρωτόγνωρη κατάσταση με την έξαρση του κορονοϊού COVID 19 και τις επιπτώσεις της, όπως είναι φυσιολογικό δημιουργεί πολλά ερωτήματα, αλλά και ιδιαίτερη ανησυχία. Ο φόβος και το άγχος που σχετίζονται μ’ αυτή τη νέα ασθένεια και τις συνέπειες της, καταβάλλουν και προκαλούν πολλές φορές έντονα αρνητικά συναισθήματα σε ενήλικες και παιδιά. Η κοινωνική αποστασιοποίηση, καθώς και άλλες κινήσεις που γίνονται για τη διαφύλαξη της δημόσιας υγείας, παρά το ότι είναι ωφέλιμες και απαραίτητες, μπορεί να κάνουν πολλούς να νιώσουν στρεσαρισμένοι και απομονωμένοι. Αντιμετωπίζοντας όμως αυτό το τρομακτικό άγχος και το στρες με έναν υγιή τρόπο, μπορεί κανείς να ενδυναμώσει τον εαυτό του, τους κοντινούς του ανθρώπους και τελικά ολόκληρη τη κοινωνία.
Κάποιες από τις επιπτώσεις του COVID 19 είναι :
  • φόβος για την ατομική υγεία, την υγεία αγαπημένων προσώπων
  • φόβος για την οικονομική κατάσταση, την εργασία και τη λειτουργία δομών και θεσμών
  • διαταραχές του ύπνου και των διατροφικών συνηθειών
  • δυσκολία στη συγκέντρωση
  • αυξημένη χρήση τσιγάρου, αλκοόλ και άλλων βλαβερών ουσιών (ναρκωτικά,κ.α)
Προκειμένου να αντιμετωπιστούν αυτές οι δυσκολίες χρειάζεται ψυχικό σθένος και τονωμένο ηθικό.
Πως λοιπόν μπορεί να επιτευχθεί αυτή η ψυχική και σωματική ανάταση που χρειάζεται για να κερδηθεί αυτή η μάχη ;
Προτείνονται τα εξής:
Ενημερωθείτε από επαγγελματίες υγείας, την πολιτική προστασία και αρμόδιους φορείς για τα βήματα που θα ακολουθήσετε σε περίπτωση που νοσήσετε.
Φροντίστε τη συναισθηματική σας υγεία. Είναι καλό να έχετε διαύγεια πνεύματος και ηρεμία για να αντιδράσετε ψύχραιμα σε ενδεχόμενη κατάσταση ανάγκης που αφορά εσάς τους ίδιους ή και κάποιο πρόσωπο της οικογένειας σας.
Κάντε διαλείμματα από την παρακολούθηση, ανάγνωση και ακρόαση των δελτίων ειδήσεων. Αναζητήστε πληροφόρηση από αξιόπιστες πηγές και σε συγκεκριμένες ώρες της ημέρας, όχι συνέχεια. Η επαναλαμβανόμενη τροφοδότηση με ενδεχομένως δυσάρεστες πληροφορίες μπορεί να σας ταράζει και να σας στεναχωρεί.
Συνομιλήστε..
Μιλήστε με ανθρώπους που εμπιστεύεστε, με ανθρώπους που αγαπάτε και με αυτούς που σας κάνουν να νιώθετε καλά. Πείτε τους πως νιώθετε και μοιραστείτε μαζί τους αυτά που σας απασχολούν.
Εάν νιώθετε αβοήθητοι ή φοβισμένοι μη διστάσετε να απευθυνθείτε σε επαγγελματίες ψυχικής υγείας.
Μοιραστείτε και επισημαίνετε επίσης αντίστοιχους φόβους σας για συνανθρώπους που εμφανίζουν τέτοια προβλήματα και είναι μόνοι.
Υπάρχουν γραμμές τηλεφωνικής υποστήριξης:
τηλ. Ψυχοκοινωνικής υποστήριξης για κορονοϊό 10306
τηλ. Γραμμή βοήθειας για την κατάθλιψη 1034
τηλ. Γενικής Γραμματείας πολιτικής προστασίας 213-1510100
Φροντίστε το σώμα σας
α) Πάρτε βαθιές ανάσες, κάντε διατατικές ασκήσεις και διαλογισμό.
β)Τρώτε υγιεινά, ισορροπημένα γεύματα.
γ) Κάντε σωματική άσκηση συστηματικά.
δ) Εξασφαλίστε ποιοτικό χρόνο ύπνου και ανάπαυσης.
ε) Αποφύγετε την κατάχρηση (αν όχι ολότελα τη χρήση) τσιγάρου, αλκοόλ και άλλων επιβλαβών ουσιών.

Η αξία της σωματικής άσκησης.
Οι ειδικοί συμφωνούν πως η άσκηση είναι απαραίτητη για την υγεία και τη ψυχική ισορροπία. Πολλές από τις μεταβολικές αλλαγές που ευνοεί η σωματική άσκηση, βελτιώνουν την εγκεφαλική λειτουργία, απελευθερώνοντας ενδορφίνες που συμβάλλουν στο αίσθημα ευφορίας κι ευεξίας του ατόμου. Η συχνή σωματική άσκηση αυξάνει τη φυσική έκκριση σεροτονίνης και ντοπαμίνης (νευροδιαβιβαστές) και μειώνει τη κορτιζόλη (ορμόνη που σχετίζεται με το στρες). Η άθληση λειτουργεί και ως αντικαταθλιπτικό, βελτιώνει τη διάθεση και αναβαθμίζει τη λειτουργικότητα του ατόμου.
Κάποιος που αθλείται τρείς φορές την εβδομάδα, για μια διάρκεια τριάντα λεπτών, κάνοντας ποδήλατο, τρέχοντας, κολυμπώντας, κάνοντας γιόγκα ή άλλη σωματική άσκηση μπορεί να μειώσει την υπέρταση και να αυξήσει την καρδιοαναπνευστική του ικανότητα. Η σωματική άσκηση μπορεί ακόμη να βοηθήσει στη γρηγορότερη ανάρρωση και αποκατάσταση του οργανισμού. Καθιερώνοντας υγιείς συνήθειες στη καθημερινή ζωή σε συνδυασμό με την άθληση, μπορεί κανείς να αυξήσει την ενεργητικότητα του και να ενισχύσει το ανοσοποιητικό του σύστημα.

Σχετικά Άρθρα

Ολοκλήρωση των Διαχειριστικών Σχεδίων Βόσκησης, για την στήριξη των Κτηνοτρόφων

otavoice

Η απόχη και η αποχή, του Γιάννη Γκουντιού

otavoice

Ελίζα Βόζεμπεργκ: “Θα συνεχίσω να αγωνίζομαι και να υπηρετήσω τα εθνικά μας συμφέροντα”

otavoice

Η Ελλάδα γερνάει και δεν γεννάει

otavoice

Μ. Βελεγράκης: Η Αυτοδιοίκηση ως θεσμός πολιτικο – διοικητικός

otavoice

«Η ευρωπαϊκή “ψήφος” ενός 100% ευρωπαϊκού κόμματος»

otavoice