OTA VOICE
Απόψεις

Η “επιστροφή στην κανονικότητα” κονταίνει τη δημοκρατία

Γράφει ο Μπάμπης Παπαδόπουλος, τέως Δήμαρχος Σοφάδων Επικεφαλής Μείζονος Μειοψηφίας Δ. Σοφάδων 

Η κυβέρνηση των «αρίστων», επί τρία χρόνια, φανερώνει ποικιλοτρόπως τα σχέδια της για την  ποιότητα και το μέγεθος της δημοκρατίας που οραματίζεται για τη χώρα. Δέσμια των ιδεολογικών της καταβολών σμικραίνει καθημερινά τη δημοκρατία αναβιώνοντας μια πολιτειακή λειτουργία κατ’ επίφαση δημοκρατική:

  • Με τα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας εξαρτώμενα και υποταγμένα 
  • Με τις μειοψηφίες υποβαθμισμένες και ουσιαστικά καταργημένες
  • Με διαταγές, αποφάσεις και πράξεις άνωθεν επιβαλλόμενες
  • Με τους πολίτες χωρισμένους σε δυο κατηγορίες. 
  • Με το αίσθημα δικαίου καταρρακωμένο 

Η αυτοδιοίκηση δεν έμεινε στο απυρόβλητο. Αντίθετα, είναι ο πολιτειακός θεσμός που έχει υποστεί τον μεγαλύτερο ευνουχισμό τα τελευταία τρία χρόνια.

Τα Δημοτικά-Περιφερειακά Συμβούλια συνεχίζουν να υφίστανται μόνο και μόνο για να επιδεικνύονται υποκριτικά ως κυβερνητική απόδειξη δημοκρατικής λειτουργίας. Στην ουσία όμως έχουν καταργηθεί αφού πλέον είναι επιφορτισμένα με δευτερεύοντα και τυπικού χαρακτήρα ζητήματα. Οι σοβαρές και ζουμερές αποφάσεις αποτελούν, κατ’ αποκλειστικότητα σχεδόν, αρχηγικό προνόμιο ή προνόμιο της διοικητικής ελίτ.

Η μόνη «παραφωνία» που έχει απομείνει είναι η δυνατότητα που δίνει ο νόμος στον επικεφαλής κάθε δημοτικής παράταξης να βάζει θέματα για συζήτηση εκτός ημερήσιας διάταξης στις συνεδριάσεις των Συμβουλίων όταν αυτά κρίνονται επείγοντα. Προφανώς, οι κυβερνητικοί σχεδιασμοί για την «επιστροφή στην κανονικότητα» δεν μπορούν να αντέξουν ούτε αυτή την ελάχιστη «παραφωνία» δημοκρατίας, προωθώντας την κατάργηση της σχετικής νομοθετικής πρόβλεψης του Καλλικράτη, η οποία προϋπήρχε ως πρόβλεψη και στο Ν. 3463/2006.

Η αιτιολόγηση αυτής της νέας ωμής παρέμβασης στο αυτοδιοίκητο με το επιχείρημα περί «διατάραξης της εύρυθμης λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου» αποτελεί γράμμα κενού περιεχομένου αφού το αν θα συζητηθεί κάποιο θέμα εκτός ημερησίας ως κατεπείγον το αποφασίζει, αρχικά, το ίδιο το Δημοτικό Συμβούλιο. Αν το Δημοτικό Συμβούλιο εγκρίνει το επείγον του θέματος, μόνο τότε ακολουθεί η συζήτηση επί της ουσίας και η λήψη απόφασης. Συνεπώς, η νέα αυτή παρέμβαση δεν αποτελεί τίποτα περισσότερο πάρα μια ακόμα προσπάθεια, στις τόσες άλλες, για την επιβολή  αναγκαστικού σιωπητηρίου και υποχρεωτικής συσκότισης στην αυτοδιοικητική λειτουργία

Αυτή «η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι», υποχρεώνει όλους τους αιρετούς, προεξαρχόντων των Δημάρχων, να υπερασπιστούν τους θεσμούς που υπηρετούν. Ήρθε η ώρα οι κατά τόπους ΠΕΔ και η  ΚΕΔΕ να αποδείξουν ότι είναι πολιτικά όργανα της αυτοδιοίκησης ταγμένα να υπηρετούν τον θεσμό κι όχι τους κυβερνητικούς αυταρχισμούς που σμικραίνουν και κονταίνουν τη δημοκρατία.

Σχετικά Άρθρα

Ολοκλήρωση των Διαχειριστικών Σχεδίων Βόσκησης, για την στήριξη των Κτηνοτρόφων

otavoice

Η απόχη και η αποχή, του Γιάννη Γκουντιού

otavoice

Ελίζα Βόζεμπεργκ: “Θα συνεχίσω να αγωνίζομαι και να υπηρετήσω τα εθνικά μας συμφέροντα”

otavoice

Η Ελλάδα γερνάει και δεν γεννάει

otavoice

Μ. Βελεγράκης: Η Αυτοδιοίκηση ως θεσμός πολιτικο – διοικητικός

otavoice

«Η ευρωπαϊκή “ψήφος” ενός 100% ευρωπαϊκού κόμματος»

otavoice