OTA VOICE
Απόψεις

Οδηγός για το ρόλο των ΟΤΑ στην ευζωία των ζώων

Της Κασάπη Κωνσταντίας – Αναστασίας, Msc Γεωλόγος – Περιβαλλοντολόγος, πρώην Γενική Γραμματέας Δήμου Θερμαϊκού

Λένε πως τα λόγια κρύβουν τις σκέψεις και τα συναισθήματα ενός ατόμου. Είναι όμως οι πράξεις αυτές που έχουν περισσότερη δύναμη από τα λόγια, αφού μπορούν να επηρεάσουν και να παραδειγματίσουν. Η στάση της ελληνικής κυβέρνησης στο ζήτημα των ζώων συντροφιάς, εγκαινιάστηκε στο κοινό με την επιλογή του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη να υιοθετήσει τον Πίνατ από το καταφύγιο της φιλοζωικής ένωσης Ηλιούπολης, έναν νέο πλέον ένοικο στο Μέγαρο Μαξίμου, ενέργεια που εξασφάλισε σε αυτόν το σκύλο την προστασία, την περίθαλψη, την φροντίδα, την ελευθερία κινήσεων, τη στέγη και την τροφή σε ένα ασφαλές περιβάλλον και δεν έμεινε μόνο εκεί.

Το κανονιστικό πλαίσιο που δημιουργήθηκε με το Νόμο 4830/2021 για την προστασία των ζώων συντροφιάς, την εξασφάλιση της ευζωίας τους, τη διαχείριση τους με αυστηρή τήρηση των κανόνων ευζωίας, η συγκρότηση ελεγκτικού μηχανισμού και η σύσταση της Ειδικής Γραμματείας για την Προστασία των Ζώων στο Υπουργείο Εσωτερικών, με απόφαση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, για την υλοποίηση του στόχου «κανένα ζώο κακοποιημένο, κανένα ζώο αδέσποτο» αποβλέπουν στη θεσμοθετημένη πολυεπίπεδη διακυβέρνηση συνεργασία μέσω μιας ενιαίας επίσημης ψηφιακής πλατφόρμα συνεργασίας.

Η επιτυχία του εγχειρήματος εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη δράση της τοπικής κοινωνίας, αποτέλεσμα που προϋποθέτει την οργανωσιακή λειτουργία των Δήμων.

Για ακόμα μια φορά οι ΟΤΑ Α’ βαθμού καλούνται να δημιουργήσουν νέα κουλτούρα, να δημιουργήσουν το τοπικό τους δίκτυο σε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα διαχείρισης και να καθοδηγήσουν τους πολίτες να υιοθετήσουν μια υπεύθυνη στάση παρέχοντας τους οφέλη και κίνητρα. Η αποκεντρωμένη διαχείριση των θεματικών πολιτικών φέρνει το Δήμο ακόμα πιο κοντά στους δημότες του, μιας και οφείλει να γνωρίζει τα ζώα συντροφιάς που υπάρχουν στα διοικητικά του όρια και ανά οικοδομικό τετράγωνο – γειτονιά με κάθε λεπτομέρεια για την ευζωία αυτών και την διαβίωση τους με τους ανθρώπους.

Στην κατεύθυνση αυτή ανέλαβα την ευθύνη να συντάξω ως π. Γενική Γραμματέας Δήμου – Msc Γεωτεχνικός τον Οδηγό για το ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην ευζωία των ζώων, τον οποίο θα βρείτε εδώ.

Και μην ξεχνάτε ένα αδέσποτο ζώο συντροφιάς μπορεί να γίνει ένα άξιο μέλος της οικογένειας μας. Υιοθετήστε υπεύθυνα. Ενδιαφερθείτε για τον τόπο σας.

ΔΕΙΤΕ ΤΟΝ ΟΔΗΓΟ ΕΔΩ 

Σχετικά Άρθρα

Η ερημοποίηση της υπαίθρου, ο Έλον Μασκ και η ευθύνη μας για τον τόπο

otavoice

Ολοκλήρωση των Διαχειριστικών Σχεδίων Βόσκησης, για την στήριξη των Κτηνοτρόφων

otavoice

Η απόχη και η αποχή, του Γιάννη Γκουντιού

otavoice

Ελίζα Βόζεμπεργκ: “Θα συνεχίσω να αγωνίζομαι και να υπηρετήσω τα εθνικά μας συμφέροντα”

otavoice

Η Ελλάδα γερνάει και δεν γεννάει

otavoice

Μ. Βελεγράκης: Η Αυτοδιοίκηση ως θεσμός πολιτικο – διοικητικός

otavoice