OTA VOICE
Απόψεις

Η πόλη πρέπει να γίνει έξυπνη για να εξελιχθεί

Γράφει ο Σπύρος Ξάφης, Πρόεδρος της Δ.Κ. Πεντέλης

Η πόλη δεν είναι ένας στατικός οργανισμός. Αντίθετα πρέπει να ακολουθεί την τεχνολογική εξέλιξη και τους ρυθμούς πρόοδου, αλλιώς είναι καταδικασμένη να αποτύχει. Αποτυχία με απλά λόγια σημαίνει να μην μπορεί να προσφέρει την αναμενόμενη ποιότητα ζωής που απαιτείται στον πολίτη. Η έννοια της εξέλιξης έχει ως προαπαιτούμενο την εφαρμογή ευφυών και καινοτόμων λύσεων. Άρα η πόλη πρέπει να γίνει έξυπνη για να εξελιχθεί. Επίσης, θεωρώ ότι πρέπει να προχωρήσουμε σε άμεσες ενέργειες, ικανές να αντιμετωπίσουν τον δύσκολο ενεργειακά χειμώνα, όπως διαφαίνεται από τις αναφορές της Ευρωπαικής Ένωσης, που έχουμε μπροστά μας.  Είναι λοιπόν αναγκαία η υιοθέτηση τεχνολογικών βοηθημάτων που μετασχηματίζουν ευρύτερα την πόλη μας σε smart city και η απαραίτητη επιτάχυνση αυτής, θα εξοικονομήσει πόρους και θα αναβαθμίσει την ποιότητα ζωής των δημοτών.

Η πρώτη σελίδα της νέας εποχής για την πόλη μας πρέπει να ικανοποιεί την επιτακτική ανάγκη για εξοικονόμηση ενέργειας και πόρων στον οδοφωτισμό και τον φωτισμό των κοινόχρηστων χώρων και των κτιρίων του δήμου (εξωτερικά) με την χρήση φωτοκύτταρων και αισθητήρων κίνησης. Η εποπτεία της ευρύτερης αρχιτεκτονικής του φωτισμού πρέπει να γίνεται από ένα σημείο, από μια οθόνη, όπου ο υπεύθυνος θα ενημερώνεται για την ομαλή λειτουργία της υποδομής.

Ειδικότερα, εισηγούμαι δύο προτάσεις, που αφορούν την αντικατάσταση των χρονοδιακοπτών με φωτοκύτταρα για τον οδοφωτισμό και τον φωτισμό των κοινόχρηστων χώρων και των κτιρίων του δήμου (εξωτερικά) και την παράλληλη λειτουργία φωτισμού με αισθητήρα κίνησης. Επίσης, θα πρέπει ο οδοφωτισμός, ο φωτισμός των κοινόχρηστων χώρων και των κτιρίων του δήμου να γίνεται αποκλειστικά από λάμπες τεχνολογίας led.

Στην παρούσα φάση χρησιμοποιούνται χρονοδιακόπτες για την ενεργοποίηση / απενεργοποίηση του δημόσιου φωτισμού. Οι χρονοδιακόπτες χρειάζονται συχνή ρύθμιση για να εναρμονίζεται χρονικά ο δημόσιος φωτισμός με την εναλλαγή μέρας – νύχτας. Επειδή όμως κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό, το αποτέλεσμα είναι να μην επιτυγχάνεται ο στόχος. Επίσης, σε περίπτωση διακοπής ρεύματος οι χρονοδιακόπτες απορυθμίζονται με αποτέλεσμα να ενεργοποιούν τον φωτισμό σε εντελώς λάθος χρόνο. Έτσι, είτε ξοδεύεται ενέργεια σε χρόνο που δεν εξυπηρετεί ανάγκη φωτισμού (υπάρχει επαρκής φωτισμός από τον ήλιο), είτε ξοδεύεται ενέργεια για περισσότερο από τον αναγκαίο χρόνο (οικονομική ζημία). Με την αντικατάσταση τους και την ταυτόχρονη χρήση φωτοκύτταρων επιτυγχάνεται το βέλτιστο αποτέλεσμα φωτισμού για τους δρόμους και τα πάρκα της Κοινότητάς μας. Βέβαια, μπορεί να υλοποιηθεί ευρύτερα σε όλο τον Δήμο.

Επιπρόσθετα, για την επίτευξη εξοικονόμησης ενέργειας στο φωτισμό, πρέπει να γίνει χρήση αισθητήρων κίνησης στα φωτιστικά, έτσι ώστε να μην φωτίζουν, και συνεπώς να μην καταναλώνουν ενέργεια, όταν δεν είναι απαραίτητο. Αυτό επιτυγχάνεται είτε με την πλήρη απενεργοποίηση ομάδων φωτιστικών, όταν δεν υπάρχει κίνηση πεζών ή μηχανοκίνητων καθολικά σε όλους τους δρόμους της πόλης, είτε με εφαρμογή του μέτρου πρώτα στους εσωτερικούς δρόμους και με την πάροδο εύλογου χρονικού διαστήματος, αφού θα έχουν συμμορφωθεί με την νέα λειτουργία οδοφωτισμού οι πολίτες, να γίνει επέκτασή του και στους κεντρικούς δρόμους. Θα μπορούσε να αποτελέσει επιλογή ακόμα και η εφαρμογή του σε ώρες που η κυκλοφορία των πεζών και των οχημάτων περιορίζεται στο ελάχιστο, στο διάστημα 01:00-07:00 π.μ.

Ο αισθητήρας ανίχνευσης κίνησης εξωτερικού χώρου είναι ικανός να ανιχνεύσει αποκλειστικά ανθρώπινη κίνηση, και να την διαχωρίσει από αυτή της κίνησης ζώων ή φυλλωμάτων. Ο αισθητήρας λειτουργεί με ανίχνευση μέσω υπέρυθρης ακτινοβολίας για την αποφυγή ανίχνευσης κίνησης φυλλωμάτων, κλαδιών ή έντονης βροχής, ενώ παράλληλα τοποθετείται σε κατάλληλο ύψος, ώστε να αποφεύγεται η ανίχνευση κίνησης ζώων.

Επίσης, οι εν λόγω αισθητήρες κίνησης έχουν την δυνατότητα ρύθμισης της ροής φωτισμού ανάλογα με την κίνηση των ανθρώπων. Το φως ρυθμίζεται ανάλογα με τη διέλευση ανθρώπων σε πάρκα της πόλης ή δημόσιους χώρους, πράγμα που οδηγεί σε εξοικονόμηση ενέργειας.

Ο δημόσιος φωτισμός μπορεί να είναι ακόμα πιο αποτελεσματικός χάρη στην ενσωμάτωση αισθητήρων κίνησης για φώτα ασφαλείας στον εξωτερικό φωτισμό. Οι αισθητήρες κίνησης, ανιχνεύοντας τη διέλευση ανθρώπων, ρυθμίζουν τη φωτεινή ροή μεταβάλλοντας την ένταση μεταξύ δύο προκαθορισμένων επιπέδων: ένα χαμηλότερο επίπεδο ισχύος και ένα υψηλότερο επίπεδο ισχύος, πιο κατάλληλο για την παρουσία ανθρώπων. Με αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνεται ελάχιστη κατανάλωση ενέργειας χωρίς να επηρεάζεται η ασφάλεια.

Συμπερασματικά, απαντώντας στο ερώτημα γιατί να επιλέγούν αισθητήρες κίνησης για εξωτερικό φωτισμό, έχουμε τα κάτωθι:

  1. Εξοικονόμηση ενέργειας

Η ανίχνευση κίνησης εξαλείφει τη σπατάλη φωτός, ειδικά αργά τη νύχτα. Η δυνατότητα περαιτέρω μείωσης του φωτισμού, ελλείψει ανθρώπων, ελαχιστοποιεί την κατανάλωση ενέργειας και τις προκύπτουσες εκπομπές CO2.

  1. Ασφάλεια

Πολλές ώρες της νύχτας, περιοχές όπως τα δημόσια πάρκα ή οι χώροι πρασίνου δεν έχουν επισκεψιμότητα. Για το λόγο αυτό, δεν υπάρχουν προβλήματα στη μείωση της φωτεινής ροής, γνωρίζοντας ότι ο σωστός φωτισμός είναι πάντα εγγυημένος με τον αισθητήρα κίνησης.

  1. Φωτισμός όταν πραγματικά χρειάζεται

Αυξάνοντας τον φωτισμό μόνο όταν χρειάζεται, οι αισθητήρες κίνησης προσφέρουν μια βιώσιμη λύση που καλύπτει τις ανάγκες όλων: περιβάλλον, ασφάλεια και εξοικονόμηση πόρων, χάρη στη μειωμένη κατανάλωση ενέργειας.

Εισηγούμαι στο σώμα να ψηφίσει υπέρ της ανωτέρω εισήγησης και να διαβιβαστεί ως πρόταση προς την Δημοτική Αρχή για περαιτέρω ενέργειες αξιολόγησης και εφαρμογής,

 

 

Σχετικά Άρθρα

Η ερημοποίηση της υπαίθρου, ο Έλον Μασκ και η ευθύνη μας για τον τόπο

otavoice

Ολοκλήρωση των Διαχειριστικών Σχεδίων Βόσκησης, για την στήριξη των Κτηνοτρόφων

otavoice

Η απόχη και η αποχή, του Γιάννη Γκουντιού

otavoice

Ελίζα Βόζεμπεργκ: “Θα συνεχίσω να αγωνίζομαι και να υπηρετήσω τα εθνικά μας συμφέροντα”

otavoice

Η Ελλάδα γερνάει και δεν γεννάει

otavoice

Μ. Βελεγράκης: Η Αυτοδιοίκηση ως θεσμός πολιτικο – διοικητικός

otavoice