OTA VOICE
Απόψεις

Χρηματοδοτικά Εργαλεία σε Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις

Με αφορμή την αυριανή παγκόσμια ημέρα μικρομεσαίων επιχειρήσεων, η Espa Experts παρουσιάζει κάποια από τα χρηματοδοτικά εργαλεία και τα πλεονεκτήματα των προγραμμάτων ΕΣΠΑ που αφορούν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Η πλειονότητα των επιχειρήσεων στην Ελλάδα είναι «μικρομεσαίες». Παρά το μέγεθος τους, τα οφέλη που προσφέρουν είναι πολλαπλάσια. Οι επιχειρήσεις αυτές θα μπορούσαν να θεωρηθούν κινητήριος μοχλός για την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της χώρας, εξαιτίας της πολυδιάστατης μορφής τους. Η συνεχής ανάπτυξη των επιχειρήσεων αυτών, επιτρέπει την εξέλιξη και την πρωτοπορία στα
προσφερόμενα προϊόντα αλλά και στις υπηρεσίες που παρέχουν.

Τα προγράμματα ΕΣΠΑ προσφέρουν την δυνατότητα στις επιχειρήσεις να εκσυγχρονιστούν, να βελτιώσουν το ενεργειακό αποτύπωμα τους στον πλανήτη, να αυξήσουν τον κύκλο εργασιών τους και την παραγωγικότητα τους. Ενδεικτικά κάποιες επιλέξιμες δαπάνες των προγραμμάτων ΕΣΠΑ αφορούν τις κτιριακές εγκαταστάσεις των επιχειρήσεων, τον τεχνολογικό-μηχανολογικό εξοπλισμό, τον
ψηφιακό μετασχηματισμό τους και την πρόσληψη εργατικού δυναμικού.

Επίσης, τα προγράμματα ΕΣΠΑ παρέχουν την δυνατότητα εκπαίδευσης και επαγγελματικής ανέλιξης του εργατικού δυναμικού. Με αυτόν τον τρόπο, δημιουργούνται ομάδες από άρτια εκπαιδευμένα άτομα, πεπειραμένα στον χώρο, έτοιμα να εξυπηρετήσουν τους πελάτες με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Επιπλέον, οι επιδοτήσεις ΕΣΠΑ βελτιώνουν το κύρος και την εικόνα της επιχείρησης,
προσδίδοντάς της φερεγγυότητα και περιβαλλοντική ευαισθησία.

Ενδεικτικά κάποια από τα ενεργά προγράμματα είναι:

I. Πράσινη Μετάβαση ΜμΕ

1. Πράσινος Μετασχηματισμός Μμε

Μέγιστος Προϋπολογισμός: 1.000.000€
Ελάχιστος Προϋπολογισμός: 200.001€
Ποσοστό ενίσχυσης: 40% + 10% με Δαπάνες GREEN.

Η Πρόσκληση θα παραμείνει ανοιχτή προς υποβολή Αιτήσεων μέχρι την εξάντληση του προϋπολογισμού για την κατηγορία των Λιγότερο Ανεπτυγμένων Περιφερειών (Βόρειο Αιγαίο, Ανατολική Μακεδονία-Θράκη, Κεντρική Μακεδονία, Ήπειρος, Θεσσαλία, Δυτική Ελλάδα, Κρήτη, Δυτική Μακεδονία, Ιόνια Νησιά, Στερεά Ελλάδα, Πελοπόννησος), με βάση τον Κανονισμό ΕΕ 1407/2013 (de minimis), προσαυξημένου κατά 20%. Δεν είναι δυνατή η οριστικοποίηση της υποβολής αιτήσεων χρηματοδότησης με βάση τον Κανονισμό ΕΕ 651/2014 καθώς έχει αναλωθεί ο διαθέσιμος Προϋπολογισμός.

 2. Πράσινη Παραγωγική Επένδυση ΜμΕ

Μέγιστος Προϋπολογισμός: 200.000€
Ελάχιστος Προϋπολογισμός: 30.000€
Ποσοστό Ενίσχυσης: 40% + 10% με Δαπάνες GREEN.

Η Πρόσκληση θα παραμείνει ανοιχτή προς υποβολή Αιτήσεων μέχρι την εξάντληση του προϋπολογισμού για την κατηγορία των Λιγότερο Ανεπτυγμένων Περιφερειών (Βόρειο Αιγαίο, Ανατολική Μακεδονία-Θράκη, Κεντρική Μακεδονία, Ήπειρος, Θεσσαλία, Δυτική Ελλάδα, Κρήτη, Δυτική Μακεδονία, Ιόνια Νησιά, Στερεά Ελλάδα, Πελοπόννησος), με βάση τον Κανονισμό ΕΕ 1407/2013 (de minimis), προσαυξημένου κατά 20%.

II. Ψηφιακός Μετασχηματισμός ΜμΕ

1. Βασικός Μετασχηματισμός

Μέγιστος Προϋπολογισμός: 30.000€
Ελάχιστος Προϋπολογισμός: 18.000€
Ποσοστό Ενίσχυσης: από 50% έως 60% ανάλογα την περιφέρεια.

2. Προηγμένος Μετασχηματισμός

Μέγιστος Προϋπολογισμός: 650.000€
Ελάχιστος Προϋπολογισμός: 50.000€
Ποσοστό Ενίσχυσης: έως 50%.

3. Μετασχηματισμός Αιχμής

Μέγιστος Προϋπολογισμός: 1.200.000€
Ελάχιστος Προϋπολογισμός: 200.001€
Ποσοστό Ενίσχυσης: έως 60%

I. Ενίσχυση της Ίδρυσης και Λειτουργίας Νέων Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων
II. Ενίσχυση της Ίδρυσης και Λειτουργίας Νέων Τουριστικών Επιχειρήσεων

Τα προγράμματα αυτά, αποσκοπούν στην ενίσχυση και λειτουργεία νέων επιχειρήσεων. Θα είναι διαθέσιμα το 3ο τρίμηνο του 2023 με Συνολικό Προϋπολογισμό > 200.000.000€ και 150.000.000€ αντίστοιχα. Το Ποσοστό Ενίσχυσης θα ανέρχεται στο 50%.

Η Espa Experts ιδρύθηκε με στόχο την παροχή ολοκληρωμένων συμβουλευτικών υπηρεσιών πάνω σε θέματα που αφορούν επιδοτούμενα ευρωπαϊκά και αναπτυξιακά προγράμματα.

Διαθέτει συμβούλους με υψηλή εξειδικευμένη επιστημονική κατάρτιση, με εμπειρία και επαγγελματική γνώση και επάρκεια, διασφαλίζοντας την αποτελεσματικότητα και την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Επενδύουμε συνεχώς στην ανάπτυξη του γνωστικού αντικειμένου των στελεχών μας, θεωρώντας ότι είναι μονόδρομος για την παρακολούθηση των συνεχών εξελίξεων με στόχο τη διατήρηση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών μας.

Στόχος της Espa Experts είναι να καταφέρει να διερευνήσει το όραμα και τον τρόπο σκέψης του πελάτη ώστε να του προσφέρει τον τρόπο υλοποίησης αυτού, με βασικές αξίες την ποιότητα, την αξιοπιστία και τον σεβασμό στις ανάγκες και την προσωπικότητα του.

Η εταιρεία είναι πιστοποιημένη σύμφωνα με τα πρότυπα  ISO 9001:2015, ISO 14001:2015, ISO 45001:2018 και ISO 27001:2013 για την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών, επιθυμώντας να εξασφαλίσει την ποιότητα των υπηρεσιών της και την αξιοπιστία σε θέματα διαχείρισης πληροφοριών.

Τηλέφωνο: 210-3002949
Email: info@espaexperts.gr

Σχετικά Άρθρα

Ολοκλήρωση των Διαχειριστικών Σχεδίων Βόσκησης, για την στήριξη των Κτηνοτρόφων

otavoice

Η απόχη και η αποχή, του Γιάννη Γκουντιού

otavoice

Ελίζα Βόζεμπεργκ: “Θα συνεχίσω να αγωνίζομαι και να υπηρετήσω τα εθνικά μας συμφέροντα”

otavoice

Η Ελλάδα γερνάει και δεν γεννάει

otavoice

Μ. Βελεγράκης: Η Αυτοδιοίκηση ως θεσμός πολιτικο – διοικητικός

otavoice

«Η ευρωπαϊκή “ψήφος” ενός 100% ευρωπαϊκού κόμματος»

otavoice