OTA VOICE
Απόψεις

Τεχνητή Νοημοσύνη – προκλήσεις και οι ευκαιρίες στους ΟΤΑ

Γράφει ο Γιάννης Μάριος Ψιμάδας, Ειδικός επιστήμονας επί θεμάτων Στρατηγικού Σχεδιασμού, υποψήφιος διδάκτορας καινοτομίας και οργανωσιακής δημιουργικότητας στο ΔΠΘ, ΜSc, MBA.

 

Ο κόσμος μας αλλάζει, ραγδαία …. είναι δυνατόν οι Δήμοι, οι διαδικασίες  και οι υπηρεσίες τους να παραμείνουν ίδιες;

Πρόσφατα η McKinsey & Company δημοσίευσε τη μελέτη της σχετικά με την κατάσταση της ΑΙ. Στην μελέτη φαίνεται πως επιχειρήσεις, φορείς, κράτη, πολίτες αισθάνονται ενθουσιασμό, αλλά και άγνοια. Διαφαινεται πως η Τεχνητή Νοημοσύνη (ΤΝ) επηρεάζει επί του παρόντος πιο πολύ τους τομείς που διακρίνονται για την πνευματική τους διάσταση (πχ Εκπαίδευση, Ιατρική, Νομική, Διοίκηση κλπ). Ενώ οι προηγούμενες τεχνολογικές ανακαλύψεις επηρέασαν την απασχόληση που κυρίως αφορούσε τη χειρωνακτική δράση (πχ μεταποίηση, εργοστάσια, χειρωνακτικές εργασίες κλπ.).

Η επίδραση της ΤΝ στις κρατικές και δημοτικές υπηρεσίες μπορεί να είναι σημαντική και ποικίλη. Θα μπορούν να αυτοματοποιήσουν διάφορες διαδικασίες, όπως η επεξεργασία αιτήσεων, η απάντηση σε συχνές ερωτήσεις και η παροχή πληροφοριών στο κοινό. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε γρηγορότερη και πιο αποτελεσματική εξυπηρέτηση των πολιτών.

Θα μπορεί να γίνεται ανάλυση μεγάλων όγκων δεδομένων που συλλέγονται από τις δημόσιες υπηρεσίες. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στην αναγνώριση των τάσεων, των προβλημάτων και των αναγκών του κοινού, επιτρέποντας την καλύτερη προσαρμογή των υπηρεσιών.

Η ΤΝ μπορεί να αναλάβει ρουτίνες και εργασίες που απαιτούνται στις δημόσιες υπηρεσίες, όπως η επεξεργασία εγγράφων, η καταγραφή δεδομένων, και η αποστολή ειδοποιήσεων, αποδεσμεύοντας  το προσωπικό να επικεντρωθεί σε πιο δημιουργικές και σύνθετες εργασίες.

Ένα σημαντικό στοιχείο που θα επηρεαστεί είναι η ενίσχυση και επιτάχυνση της διαδικασίας της λήψης αποφάσεων. Η ΤΝ μπορεί να παρέχει αναλυτικές πληροφορίες και προτάσεις για τις αποφάσεις των δημόσιων αξιωματούχων, βασιζόμενη στην ανάλυση δεδομένων και την πρόβλεψη.

Πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι η εισαγωγή της τεχνητής νοημοσύνης στις δημόσιες υπηρεσίες θα έχει την πρόκληση της εξασφάλισης της ιδιωτικότητας των δεδομένων και της διαφάνειας στις αποφάσεις που λαμβάνονται με την βοήθειά της.

Όμως δεν πρέπει να αγνοήσουμε, ότι παράλληλα θα προκαλέσει ανησυχίες σχετικά με τυχόν απώλεια θέσεων εργασίας. Αυτό είναι μια μεγάλη πρόκληση ηγεσίας, που θα πρέπει να αντιμετωπίσει κάθε διοίκηση, ώστε να σχεδιάσει έναν οδικό χάρτη που θα επιτρέπει την επανεκπαίδευση των στελεχών και την κατεύθυνσή τους σε πιο δημιουργικούς και σύνθετους ρόλους, όπου επίκεντρο θα είναι η «ανθρώπινη ανάγκη και φύση» και όχι ο «μηχανισμός».

Για αυτό μεταξύ άλλων, ως πρώτη ενέργεια θεωρώ ότι θα είναι σημαντικό και αναπόφευκτο, κάθε δήμος / περιφέρεια να δημιουργήσουν (ή αν ήδη υπάρχει να ενδυναμώσουν) την εσωτερική δομή Ανθρώπινου Δυναμικού, η οποία θα έχει την αποστολή να διαχειριστεί μια σειρά αρθρωτών προγραμμάτων μετασχηματισμού προς τα νέα μονοπάτια καριέρας και ρόλους που θα διαμορφωθούν από την τεχνολογική επανάσταση της ΤΝ, υποστηρίζοντας το υπάρχον προσωπικό προς αυτή την κατεύθυνση.

Ο Ιωάννης Μάριος Ψιμάδας, ζει στα Βριλήσσια από το 1993. Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1968 και κατάγεται από το Παναιτώλιο Αγρινίου. Είναι ειδικός επιστήμονας στρατηγικού σχεδιασμού, καινοτομίας, επικοινωνίας και ανάπτυξης. Εργάζεται από το 1993 σε ελληνικές και πολυεθνικές εταιρείες στην Ελλάδα και το εξωτερικό, σε διευθυντικές θέσεις υψηλής έντασης και ευθύνης. Κατέχει 3 μεταπτυχιακά διπλώματα στον Σχεδιασμό, τα Διαδραστικά Πολυμέσα και την Διοίκηση Επιχειρήσεων και  είναι υποψήφιος διδάκτορας Καινοτομίας και Οργανωσιακής Δημιουργικότητας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης.

Σχετικά Άρθρα

Ολοκλήρωση των Διαχειριστικών Σχεδίων Βόσκησης, για την στήριξη των Κτηνοτρόφων

otavoice

Η απόχη και η αποχή, του Γιάννη Γκουντιού

otavoice

Ελίζα Βόζεμπεργκ: “Θα συνεχίσω να αγωνίζομαι και να υπηρετήσω τα εθνικά μας συμφέροντα”

otavoice

Η Ελλάδα γερνάει και δεν γεννάει

otavoice

Μ. Βελεγράκης: Η Αυτοδιοίκηση ως θεσμός πολιτικο – διοικητικός

otavoice

«Η ευρωπαϊκή “ψήφος” ενός 100% ευρωπαϊκού κόμματος»

otavoice