OTA VOICE
Αυτοδιοικητικά Νέα Δήμοι

Ο Γραμματέας Τοπικής Αυτοδιοίκησης της ΝΔ, Αναστάσιος Γαϊτάνης στο OTAVOICE: “Θα καταργήσουμε την απλή αναλογική…”

Ο Γραμματέας Τοπικής Αυτοδιοίκησης της ΝΔ, Αναστάσιος Γαϊτάνης αναφέρθηκε στη νέα αυτοδιοικητική πραγματικότητα με τον “Κλεισθένη” ενώ τόνισε αποκλειστικά στο OTAVOICE πως αν οι εθνικές εκλογές γίνουν νωρίτερα από τις αυτοδιοικητικές, τότε η Νέα Δημοκρατία θα καταργήσει την απλή αναλογική και θα επαναφέρει το εκλογικό σύστημα του “Καλλικράτη”. Παράλληλα υπογράμμισε πως η Αξιωματική Αντιπολίτευση θα ανοίξει διάλογο με την αυτοδιοίκηση ώστε να μελετήσει ένα εκλογικό σύστημα που θα συνδυάζει καλύτερα την αναλογικότητα με την κυβερνησιμότητα.

Το OTAVOICE από την πρώτη μέρα που βγήκε στον “αέρα” ασχολείται ενδελεχώς με τον “Κλεισθένη” ο οποίος μπαίνει στη ζωή μας, αρχής γενομένης από τις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019. Μετά τον γενικό γραμματέα του Υπουργείου Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Κώστα Πουλάκη ο οποίος αναφέρθηκε στα κυριότερα ζητήματα που απασχολούν τις Περιφέρειες και τους Δήμους σχετικά με τον «Κλεισθένη» το OTAVOICE έθεσε σημαντικά ερωτήματα στην Αξιωματική Αντιπολίτευση. Ο Γραμματέας Τοπικής Αυτοδιοίκησης της ΝΔ, Αναστάσιος Γαϊτάνης στην αποκλειστική συνέντευξη που μας παραχώρησε τόνισε πως είναι αναγκαία μια μεταρρύθμιση στην τοπική αυτοδιοίκηση και πως η Νέα Δημοκρατία έχει το δικό της εθνικό σχέδιο “τη συμφωνία αλήθειας με τους πολίτες που προφανώς θα ωφελήσει και την αυτοδιοίκηση” όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ενώ πρόσθεσε πως αν οι εθνικές εκλογές γίνουν νωρίτερα από τις αυτοδιοικητικές, τότε η Νέα Δημοκρατία θα καταργήσει την απλή αναλογική και θα επαναφέρει το εκλογικό σύστημα του Καλλικράτη.

Ποια η θέση σας απέναντι στη νέα αυτοδιοικητική πραγματικότητα που δημιουργεί ο νόμος Κλεισθένη. θεωρείτε ότι επιτυγχάνει τους στόχους και τους σκοπούς που επικαλείται η κυβένηση για την ενίσχυση του θεσμού;

“Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν αισθάνεται άνετα με τους αυτοδιοικητικούς θεσμούς. Αποδεικνύεται καθημερινά οτι είναι προσκολλημένη σε ένα παρωχημένο μοντέλο κρατισμού και συγκεντρωτισμού. Είδατε για παράδειγμα πόσο λυσσαλέα αντέδρασε ο ΣΥΡΙΖΑ στην πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη για φορολογική αποκέντρωση.
Σε οτι αφορά τον Κλεισθένη, η απλή αναλογική θα δημιουργήσει συνθήκες ακυβερνησίας και χάους σε Δήμους και Περιφέρειες και τελικά θα υπονομεύσει τη σχέση του θεσμού με τους πολίτες.
Στο σημείο αυτό μου δίνεται την ευκαιρία να υπενθυμίσω σε ορισμένους οτι ο ελληνισμός μεγαλούργησε μέσα από το πλαίσιο των πόλεων και των κοινοτήτων και ότι το μέλλον της πατρίδας μας είναι συνδεδεμένο με την ανάπτυξη των τοπικών οικονομιών και κοινωνιών. Η αποκέντρωση είναι ίσως η μεγαλύτερη μεταρρύθμιση που μπορούμε και οφείλουμε να κάνουμε σε αυτή τη χώρα. Δυστυχώς, η κυβέρνηση κινείται στην τελείως αντίθετη κατεύθυνση”.

Ήταν αναγκαία μια μεταρρύθμιση στην τοπική αυτοδιοίκηση μιας που ο Καλικράτης είχε νομοθετηθεί σε μια άλλη χρονική περίοδο με διαφορετικά πολιτικά, αυτοδιοικητικά, οικονομικά , κοινωνικά και εθνικά χαρακτηριστικά και δεδομένα;

“Προφανώς και υπάρχει η ανάγκη μεταρρύθμισης. Όχι μόνο στην τοπική αυτοδιοικηση αλλά στο σύνολο της δημόσιας διοίκησης. Μεταρρύθμιση όμως προς ποια κατεύθυνση; Η πατρίδα μας χρειάζεται μια νέα αρχιτεκτονική στη δομή του Κράτους. Χρειάζεται περισσότερη αποκέντρωση αρμοδιοτήτων, περισσότερη λογοδοσία προς τους πολίτες, περισσότερος διαφάνεια, περισσότερες ελευθερίες στις τοπικές κοινωνίες, εισαγωγή νέων τεχνολογιών και εν τέλει μια νέα νοοτροπία. Αυτά είναι τελικά όσα χρειάζονται. Ο ρόλος της αυτοδιοίκησης σε αυτή τη νέα αρχιτεκτονική θα μπορούσε να είναι καταλυτικός. Δυστυχώς η κυβέρνηση οδηγεί τα πράγματα προς τα πίσω, σε μια συγκεντρωτική λογική που εν πολλοίς ήταν μια απο τις αιτίες που μας οδήγησε στη κρίση!”

Η Νέα Δημοκρατία έχει δηλώσει επίσημα ότι θα καταργήσει άμεσα τα σημεία τριβής του Κλεισθένη με κυρίαρχο αυτό της απλής αναλογικής.Η κυβέρνηση επιχειρηματολογεί θέτοντας ζητήματα δημοκρατικής ευαισθησίας και ισονομίας καθώς και συνεργασιών και σύνθεσης , εσείς θεωρείτε ότι η απλή αναλογική δημιουργεί προβλήματα διοίκησης όπως διατείνεται η πλειοψηφία των θεσμικών παραγόντων της;

“Οποιοσδήποτε άνθρωπος έχει καθίσει σε έδρανα δημοτικού ή περιφερειακού συμβουλίου αντιλαμβάνεται το χάος που θα προκαλέσει η απλή αναλογική. Θα έχουμε ακυβερνησία! Εμείς πιστεύουμε οτι η χειρότερη διοίκηση είναι προτιμότερη από την ακυβερνησία. Η δημοτική αρχή θα πρέπει να έχει τη δυνατότητα να λαμβάνει αποφάσεις και τελικά να κρίνεται απο τους πολίτες. Εμείς, αν οι εθνικές εκλογές γίνουν νωρίτερα απο τις αυτοδιοικητικές, θα καταργήσουμε την απλή αναλογική και θα επαναφέρουμε το εκλογικό σύστημα του “Καλλικράτη”. Μετά θα ανοίξουμε θεσμικό διάλογο με την αυτοδιοίκηση ώστε να μελετήσουμε ένα εκλογικό σύστημα που θα συνδυάζει καλύτερα την αναλογικότητα με την κυβερνησιμότητα”.

Ποια η δική σας θέση για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και ποια είναι εκείνα τα σημεία που την καθιστούν πρόταση επίλυσης ζητημάτων και ποιοτικής αναβάθμισης. Πως θα ενισχυθεί ο ρόλος της και πως θα αποκτήσει τις κατάλληλες δομές οι οποίες θα υπερκεράσουν λόγω αρμοδιοτήτων το θηρίο της γραφειοκρατίας και της πολυνομίας.

“Ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Κυριάκος Μητσοτάκης έχει παρουσιάσει ήδη ένα πλαίσιο δέκα συν μια θέσεων για την αυτοδιοίκηση. Στο δικό μας σχέδιο η αυτοδιοίκηση αναμένεται να έχει μεγαλύτερο ρόλο στα θέματα ανάπτυξης και κοινωνικής πολιτικής. Επιγραμματικά να σας αναφέρω οτι σκοπεύουμε να ξεκαθαρίσουμε τις αρμοδιότητες μεταξύ κεντρικού κράτους και των ΟΤΑ των δύο βαθμών, να μεταφέρουμε πιλοτικά την αρμοδιότητα των κέντρων υγείας στους Δήμους, να απλοποιήσουμε διαδικασίες όπως ο νόμος Σπίρτζη. Θέλουμε να αντιμετωπίσουμε τη γραφειοκρατία. Δεν είναι δυνατόν για ένα έργο που θέλει χρόνο υλοποίησης π.χ. δύο μήνες, να απαιτούνται για τη συμβασιοποίηση οκτώ μήνες! Επίσης θα ενισχύσουμε τα οικονομικά δημιουργώντας Ταμείο Τοπικής Αυτοδιοίκησης και φυσικά θα ενισχύσουμε τη χρήση των ΣΔΙΤ. Η εποπτεία επι των ΟΤΑ θα πρέπει να περιορίζεται στον έλεγχο νομιμότητας.

Επίσης προκρίνουμε νέα οργανογράμματα και φυσικά ένα σύστημα αξιολόγησης. Τελικός μας στόχος είναι η οικονομική απελευθέρωση των δήμων με τη μεταφορά του ΕΝΦΙΑ το 2021. Αυτή η μεταρρύθμιση θα είναι η πιο σπουδαία στα 200 χρόνια του σύγχρονου ελληνικού κράτους. Θα αλλάξει τη δομή του και θα το αποκεντρώσει, θα δώσει μεγαλύτερη ελευθερία στις τοπικές κοινωνίες και τελικά θα ωριμάσει το πολιτικό σύστημα. Η Νέα Δημοκρατία επιθυμεί μια διαφορετική λειτουργία του κράτους και η αυτοδιοίκηση θα παίξει σημαντικό ρόλο σε αυτή τη νέα λειτουργία”.

Η μνημονιακή κρίση μείωσε δραματικά τους πόρους και το προσωπικό στην τοπική αυτοδιοίκηση.Με δεδομένο ότι ακολουθείται πιστά εδώ και μια επταετία μια πολιτική που διαρκώς επιτείνει τα αδιέξοδα πως με την δική σας πρόταση και πολιτική θα υπερπηδηθούν αυτά τα εμπόδια και θα ακολουθηθεί μια άλλη πορεία που δεν θα προσκρούσει στις απαιτήσεις του διεθνούς παράγοντα;

“Εμείς έχουμε το δικό μας εθνικό σχέδιο, τη συμφωνία αλήθειας με τους πολίτες που προφανώς θα ωφελήσει και την αυτοδιοίκηση. Εμείς επιθυμούμε μια πιο αποτελεσματική και τακτοποιημένη λειτουργία του κράτους με συμμάζεμα δαπανών. Από αυτό το συμμάζεμα θα δημιουργηθεί χώρος για μείωση της δυσβάσταχτης φορολογίας που απομυζά τη μεσαία τάξη. Μέσα από αυτό το πλαίσιο και με εμβληματικές μεταρρυθμίσεις, όπως αυτή της μεταφοράς του ΕΝΦΙΑ, θα δημιουργηθεί ένα διαφορετικό, πιο προωθημένο πλαίσιο λειτουργίας. Μέσα στο νέο πλαίσιο η αυτοδιοίκηση θα έχει περισσότερο οξυγόνο και περισσότερες ευκαιρίες. Είναι βέβαιο οτι θα προσφέρει καλύτερες υπηρεσίες με εξοικονόμηση κόστους. Αυτή η πολιτική που σας περιγράφω δεν προσκρούει σε κανέναν παράγοντα. Είναι δικό μας κτήμα, την πιστεύουμε και θα την υπηρετήσουμε! Εμείς ξέρουμε τα του οίκου μας καλύτερα από κάθε ξένο. Αρκετά νομίζω με αυτή τη δικαιολογία. Θα κάνουμε το σωστό, με τον τρόπο που πρέπει και αυτόν τον τρόπο τον γνωρίζουμε καλύτερα από κάθε άλλον!”

Σχετικά Άρθρα

ΠΔΕ: Συνάντηση του αν. Περιφερειάρχη, Χ. Μπονάνου, με το νέο Διοικητή της 6ης ΥΠΕ

otavoice

Δ. Πύργου: Υπεγράφη η σύμβαση για τον αγροτικό δρόμο που συνδέει το Κολίρι με το Λάνθι

otavoice

Δ. Θεσσαλονίκης: Μέτρα για την ανάσχεση της ανεξέλεγκτης απόθεσης ογκωδών

otavoice

ΠΕ Αχαΐας: Προληπτική διακοπή κυκλοφορίας στην παλαιά εθνική οδό, στον Ελαιώνα

otavoice

Π.Ε. Πιερίας και Δήμος Πύδνας-Κολινδρού αναδεικνύουν παράδοση και πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής

otavoice

Δήμος Κορδελιού – Ευόσμου: Ξεκινούν τα αθλητικά προγράμματα της νέας χρονιάς

otavoice