OTA VOICE
Αυτοδιοικητικά Νέα Περιφέρειες

Κόντρα Δούρου-Πατούλη για την αύξηση χρεών στην Περιφέρεια Αττικής

Εκτοξεύτηκαν τα χρέη προς τρίτους από τους ΟΤΑ με την Περιφέρεια Αττικής να αναδεικνύεται «πρωταθλήτρια», με υπερδιπλασιασμό των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Αυτό προκύπτει από την έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου που διαβιβάστηκε στην Βουλή. Συγκεκριμένα, σε πίνακα που περιλαμβάνεται στην έκθεση σχετικά με την πορεία των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων των ΟΤΑ Α’ και Β’ Βαθμού, η Περιφέρεια Αττικής εμφανίζει αύξηση των χρεών της κατά 113,11%. Με αφορμή τη δημοσιοποίηση της έκθεσης, ο Υποψήφιος Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης δήλωσε:

«Η έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου δεν είναι fake news, αλλά αναδεικνύει για μια ακόμη φορά την ανικανότητα της σημερινής Διοίκησης της Περιφέρειας Αττικής, σε όλα τα επίπεδα.

Αποδεικνύει την αδυναμία της να εφαρμόσει ένα αποτελεσματικό σύστημα διαχείρισης των οικονομικών της, αφού αδυνατεί να αποπληρώσει έγκαιρα τις οφειλές της.

Επιπλέον, από τα διαθέσιμα στοιχεία που υπάρχουν, επιδεικνύει χαρακτηριστική ανικανότητα στην απορρόφηση και αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων.

Τα διαρκώς αυξανόμενα χρέη και οφειλές προς τρίτους, οι «πλασματικοί» προϋπολογισμοί, η έλλειψη αναπτυξιακού οράματος και οι σημαντικές καθυστερήσεις στην υλοποίηση έργων υποδομής που έχουν ανάγκη οι Δήμοι και οι τοπικές κοινωνίες, είναι η «βαριά κληρονομιά» που αφήνει η απερχόμενη Περιφερειάρχης στους κατοίκους της Αττικής.

Η μεγαλύτερη Περιφέρεια της χώρας αξίζει μια καλύτερη Διοίκηση».

Περιφέρεια Αττικής: “Ουδεμία αύξηση χρεών”

Για δημιουργία εντυπώσεων και παροδική αύξηση ληξιπρόθεσμων οφειλών, «που έχει αντιμετωπισθεί και επιλυθεί ήδη εντός του 2017», κάνει λόγο σε ανακοίνωσή της η Περιφέρειας Αττικής. Αναλυτικά η ανακοίνωση της ως απάντηση σε δημοσιεύματα, σε συνέχεια παράδοσης σχετικής Έκθεσης του ΕλΣυν στη Βουλή.

«Καλή είναι η δημιουργία εντυπώσεων, υπάρχει όμως και η πραγματικότητα.

Σύμφωνα με αυτή δεν υπάρχει καμία αύξηση χρεών της Περιφέρειας Αττικής.

Δεν υπάρχουν χρέη.

Συγκεκριμένα πληροφορούμε τους πολίτες που διαβάζουν ότι δήθεν η Περιφέρεια Αττικής παρουσιάζει αύξηση χρεών:

Πρώτον, ότι η Περιφέρεια Αττικής όχι μόνο δεν έχει χρέη αλλά, αντιθέτως, έχει Ταμειακά Διαθέσιμα ύψους 347 εκατομμυρίων ευρώ.

Δεύτερον, ότι αυτό που αναφέρει η Έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου αφορά σε μια παροδική αύξηση ληξιπρόθεσμων οφειλών, λόγω, όπως αναφέρει η ίδια Έκθεση (καρτέλα 57), της αναδιοργάνωσης των Οικονομικών Υπηρεσιών στο σύνολο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Το ζήτημα στο οποίο αναφέρεται η Έκθεση, αφορούσε τον Σεπτέμβριο του 2017 και έχει αντιμετωπισθεί και επιλυθεί ήδη εντός του 2017. Συγκεκριμένα, στο τέλος της χρονιάς αυτής οι ληξιπρόθεσμες οφειλές είχαν ήδη μειωθεί στο μισό, σε σχέση με τον Σεπτέμβριο. Σήμερα κινούνται κάτω από το 1% του συνόλου των πληρωμών της Περιφέρειας Αττικής (δηλαδή είναι μόλις 1.7 εκ. ευρώ).

Τρίτον, ότι η σημερινή Διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής, ήταν εκείνη που σχεδίασε, ωρίμασε και υλοποιεί ένα τεράστιο Πρόγραμμα Εκτελεστέων Έργων με χρηματοδότηση από ίδιους πόρους της Περιφέρειας Αττικής. Για του λόγου το αληθές, μπορεί ο καθένας να ανατρέξει στις δημοσιευμένες αποφάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου ή στα 414 έργα συνολικού συμβατικού κόστους ύψους 383 εκατομμυρίων ευρώ, που υλοποιεί σήμερα η Περιφέρεια Αττικής σε όλους τους Δήμους της Αττικής και αφορούν έργα υποδομής, αντιπλημμυρικά, αστικών αναπλάσεων, κοινωνικών και πολιτιστικών υποδομών, οδικής ασφάλειας, κ.ά..».


Ανακοίνωση εξέδωσε και ο Γιάννης Σγουρός, επίσης υποψήφιος Περιφερειάρχης Αττικής με τίτλο: “Πρωταθλητής της οικονομικής ασυνέπειας η Περιφέρεια Αττικής”.

Συγκεκριμένα η παράταξη του Σγουρού ανέφερε στην ανακοίνωση της:

“Η έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου που φέρνει στην επιφάνεια την εκρηκτική αύξηση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων της Περιφέρειας Αττικής το 2017 δεν αποτελεί κεραυνό εν αιθρία.

Εδώ και καιρό η παράταξή μας έχει αναδείξει και επικρίνει τη διαχειριστική ανεπάρκεια της διοίκησης της Περιφέρειας, που έχει ως αποτέλεσμα οι εν γένει ανεξόφλητες απαιτήσεις τρίτων από έτος σε έτος να διογκώνονται επικίνδυνα. Γι’ αυτό είχαμε κάνει άλλωστε λόγο στις 7/4/2017 για Περιφέρεια – μπαταχτσή.

Επισημαίνεται ότι σύμφωνα με τα απολογιστικά στοιχεία της ίδιας της Περιφέρειας το 2017 σε σύγκριση με το 2013 οι ανεξόφλητες απαιτήσεις τρίτων αυξήθηκαν κατά 230 % (από τα 5,3 εκ. € στα 17,4 εκ. €), γεγονός που φανερώνει την πρόδηλη ασυνέπεια του φορέα, που – σημειωτέον – επαπειλείται περαιτέρω από την πρόκληση τόκων υπερημερίας λόγω των καθυστερήσεων στις πληρωμές”.

Μάλιστα σε δηλώσεις του ο Γιάννης Σγουρός επισήμανε ότι «Η οικονομική ασυνέπεια της Περιφέρειας Αττικής αποτελεί ακόμη μία απόδειξη της φθίνουσας πορείας της, στην οποία την οδήγησε η χωρίς σχέδιο, αρχή, μέση και τέλος διοίκηση από την κα Δούρου. Η έκθεση του Ανώτατου Ελεγκτικού Δικαστηρίου και οι οικονομικοί δείκτες φανερώνουν ότι, δυστυχώς, μέσα σε 4 χρόνια ένας υποδειγματικός στη λειτουργία του φορέας, μετατράπηκε σε αρνητικά δακτυλοδεικτούμενο πρωταγωνιστή».

Σχετικά Άρθρα

Κόντρα Μπέου- Κουρέτα για τα νεκρά ψάρια – Παρέμβαση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου

otavoice

Κοινό μέτωπο ΠΕΔ ΣτΕ και Δήμου Χαλκιδέων, κατά της εγκατάστασης ιδιωτικής Μ.Ε.Α στην Αυλίδα

otavoice

Δ. Ιωαννιτών: Συνεδρίασε η αστική ομάδα εργασίας για το προσφυγικό

otavoice

Δ. Νοτίου Πηλίου: Aυτοψία στις πληγείσες από το χαλάζι περιοχές από Κλιμάκιο του ΕΛ.Γ.Α.

otavoice

Δήμαρχος Χαλκηδόνος: “Στηρίζουμε τον πολιτισμό του τόπου μας”

otavoice

Ολοκληρώθηκε η πρόσληψη 54 σχολικών καθαριστριών στο Δήμο Μοσχάτου-Ταύρου

otavoice