Στην ιστοσελίδα vrilissianews έδωσε συνέντευξη ο επί χρόνια Δήμαρχος Βριλησσίων Νίκος Παπαδόπουλος επιχειρώντας να κάνει μια παρέμβαση στα αυτοδιοικητικά του προαστίου. Εμείς σας την αναδημοσιεύουμε αυτούσια.
Θέλω, κύριε Δήμαρχε, να μου πείτε μετά και από τις τελευταίες εξελίξεις πως βλέπετε το τοπίο που διαμορφώνεται ενόψει των επόμενων αυτοδιοικητικών εκλογών στην περιοχή μας;
«Θεωρώ, κατ’ αρχάς, ότι ο νέος εκλογικός νόμος με την καθιέρωση της απλής αναλογικής, μετατρέπει τους Συμβούλους του Δημοτικού Συμβουλίου σε Δημαρχεύοντες Συμβούλους, διότι κανένας από τους υποψηφίους Δημάρχους που θα εκλεγεί δεν θα χει την πλειοψηφία των Δημοτικών Συμβούλων για να μπορέσει να υλοποιήσει το πρόγραμμα του.
Από εκεί και πέρα, είναι αλήθεια ότι ο Κώστας Ιωαννίδης που ήταν 8 χρόνια Δήμαρχος με σημαντικό έργο, πολιτικό ήθος, αποτελεσματικότητα και 4 χρόνια στην αντιπολίτευση πολιτεύτηκε όλα αυτά τα χρόνια αγωνιζόμενος και υπερασπιζόμενος τα συμφέροντα των δημοτών. Έπειτα από την απόφασή του να μην κατέλθει εκ νέου στις εκλογές παραχώρησε τη θέση του μέσα από μία εσωπαραταξιακή δημοκρατική διαδικασία ψηφοφορίας στον Δημοτικό Σύμβουλο Γιάννη Πισιμίση. Εμένα με ενδιαφέρει στην παρούσα φάση, εφόσον ο Κ. Ιωαννίδης δεν ήθελε να συνεχίσει, να στραφούμε σε ένα νέο άνθρωπο, να του δώσουμε την ευκαιρία να δοκιμάσει τις δυνάμεις του και να ωθήσουμε γενικότερα νέους ανθρώπους στον αγώνα της αυτοδιοίκησης.
Ο Γιάννης Πισιμίσης νομίζω ότι τα έχει αυτά τα προσόντα που χρειάζονται και θα πρέπει να θυμόμαστε πως όλοι μας ξεκινήσαμε σχεδόν στην ίδια ηλικία με τον Γιάννη. Μάλιστα, πολλοί από μας δεν είχαμε ούτε τα τυπικά προσόντα που έχει ο Γιάννης σήμερα. Κατά συνέπεια βρίσκω σωστό να στηριχθεί ο Γιάννης Πισιμίσης για να είναι ο επόμενος Δήμαρχος, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι τη δεύτερη Κυριακή που θα προκύψει, όποιοι και αν είναι οι υποψήφιοι που θα περάσουν στον β’ γύρο, δεν θα στηρίξει ο ένας τον άλλο, ώστε ο Δήμος μας να κερδηθεί από την παράταξη μας. Μην ξεχνάτε πως τον δικό μου συνδυασμό παρέδωσα το 2002 στον τότε πρωτοεμφανιζόμενο, Αργύρη Ντινόπουλο, για να είναι υποψήφιος και στην συνέχεια τον στηρίξαμε και έγινε Δήμαρχος. Κατά συνέπεια, για την εποχή εκείνη ήταν νέος και είχαμε το κίνητρο. Τώρα παρουσιάζεται ο καινούργιος νέος, ο Γιάννης Πισιμίσης, τον οποίο οφείλουμε όλοι μας να στηρίξουμε και να του δώσουμε μια ευκαιρία να δείξει τις δυνατότητες που είμαι σίγουρος ότι διαθέτει».
“Ο Γιάννης έχει όραμα για την πόλη και παρά το σχετικά νέο της ηλικίας διαθέτει την απαραίτητη εμπειρία.”
Ποια είναι αυτά τα στοιχεία που σας έκαναν να δηλώσετε τη στήριξη σας στον Γιάννη Πισιμίση;
«Θεωρώ ότι ο Γιάννης έχει όραμα για την πόλη και παρά το σχετικά νέο της ηλικίας διαθέτει την απαραίτητη εμπειρία. Η αλήθεια είναι ότι για να μπορέσει να γίνει κανείς Δήμαρχος σε μια πόλη πρέπει να έχει την υποδομή να διαχειριστεί το αξίωμα. Ο Γιάννης Πισιμίσης έχει αυτό το χαρακτηριστικό, διότι έχει θητεύσει 8 ολόκληρα χρόνια στο Δημοτικό Συμβούλιο τόσο σε θέση Διοίκησης όσο και στο μεγάλο σχολείο της αντιπολίτευσης. Κατά τη διάρκεια, δε, της θητείας του στην Διοίκηση είχε ενεργό ρόλο σε όλους τους τομείς τόσο στα θέματα της Παιδείας, με τα οποία είχε ασχοληθεί πολύ ενεργά, όσο και με τα τεχνικά έργα, τα οικονομικά, τα πολιτιστικά και την κοινωνική πολιτική.
Ένας νέος άνθρωπος που έχει 8 ολόκληρα χρόνια θητεία στο Δημοτικό Συμβούλιο και μάλιστα όχι μόνο στην αντιπολίτευση, είναι φανερό ότι έχει την γνώση για μια επιτυχημένη θητεία σαν Δήμαρχος, εφόσον εκλεγεί.
Συνεπώς, το στοιχείο αυτό είναι πολύ σημαντικό, το ότι δεν στηρίζουμε δηλαδή έναν άνθρωπο μόνον επειδή είναι νέος αλλά επειδή έχει και την εμπειρία που χρειάζεται προκειμένου να αναλάβει αυτή την ευθύνη και μην ξεχνάτε ότι η δουλειά του Δημάρχου δεν προσδιορίζεται μόνο από το πρόσωπο του αλλά και από το σύνολο των συνεργατών του. Αν δηλαδή, έχει συνεργάτες οι οποίοι έχουν δυνατότητες, είναι μορφωμένα άτομα, είναι νέοι και έχουν όρεξη για δουλειά και έχουν και αυτό που συνηθίζω να λέω όραμα, που είναι το κύριο στοιχείο του Δημάρχου. Ο Γιάννης έχει όραμα για την πόλη και θα τα καταφέρει περίφημα.
Τώρα βέβαια οι αποφάσεις έχουν παρθεί και μας φέρνουν σε δύσκολη θέση γιατί θα υποχρεωθούμε πολλοί από εμάς που είμαστε ψηφοφόροι και απλά έχουμε την ευχέρεια να λέμε την γνώμη μας δημόσια να έρθουμε σε αντίθεση και αντιπαλότητα με παλιούς μας φίλους λόγω της δεύτερης υποψηφιότητας που υπάρχει από την Αργύρη Ντινόπουλο. Αυτό είναι μια μεγάλη στεναχώρια για το προάστιο και για εμάς, γιατί ανθρώπους που τους λέμε καλημέρα κάθε μέρα θα αναγκαστούμε να κρατάμε μια στάση όχι φιλική όπως πριν και αυτό δεν είναι καλό, διότι διαταράσσει και την παράταξη εννοώντας την πολιτική μας παράταξη».
Αυτό συμβαίνει για πρώτη φορά στον Δήμο μας;
«Όχι συνέβη και το 1998. Όταν εγώ έχασα τις εκλογές εκείνη την χρονιά, τις έχασα εξαιτίας ενός συνδυασμού που μπήκε στις εκλογές στον οποίο συμμετείχαν πολλοί Νεοδημοκράτες υποψήφιοι Σύμβουλοι και τον στήριξαν. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα τη δεύτερη Κυριακή οι άνθρωποι που ψήφισαν με αυτό τον τρόπο και καλά κάνανε και ψηφίσανε την πρώτη Κυριακή αυτόν που νομίζανε ότι είναι καλύτερος από εμένα, δυστυχώς την δεύτερη δεν ήρθανε σε εμένα αλλά πήγανε στο ΠΑΣΟΚ. Έτσι εξαιτίας αυτού του διαχωρισμού χάσαμε το Δήμο το 1998. Συνεπώς, είναι πρόβλημα να χάνεις όταν υπάρχουν δύο υποψήφιοι του ίδιου πολιτικού χώρου σε μια πόλη, γιατί καλλιεργείται στο διάστημα της προεκλογικής περιόδου μια εχθρότητα».
“Την ευθύνη αυτή τη στιγμή για την διάσπαση αν θέλεις την γνώμη μου την έχει ο κ. Αργύρης Ντινόπουλος”
Την ευθύνη για τη διάσπαση ποιος την έχει τώρα;
«Την ευθύνη αυτή τη στιγμή αν θέλεις την γνώμη μου την έχει ο κ. Αργύρης Ντινόπουλος, ο οποίος έχει διανύσει μια πολιτική πορεία. Το 2002 έγινε Δήμαρχος, το 2007 έγινε Βουλευτής, στην συνέχεια έγινε Υπουργός και ξαφνικά μετά από τόσα χρόνια, 16 χρόνια μετά δηλαδή, θέλει να έρθει να ξανακάνει τον υποψήφιο Δήμαρχο στα Βριλήσσια. Υποτιμώντας όλους τους άλλους που ήταν πριν από αυτόν, οι οποίοι έκατσαν στον Δήμο και υπηρέτησαν την πόλη από τη θέση του Συμβούλου, του Δημάρχου κ.α. και έρχεται να διαταράξει αυτή την ομαλή εξέλιξη των πραγμάτων. Ο Αργύρης είναι φίλος και έχουμε κάνει μαζί πολλά πράγματα όμως δεν έπρεπε να είναι υποψήφιος αυτή τη στιγμή».
“Δεν έχει δουλέψει για τα Βριλήσσια ο κ. Ντινόπουλος, αλλά τα Βριλήσσια γι’ αυτόν και τον έβγαλαν δύο φορές βουλευτή”
Εσείς ήσασταν Δήμαρχος και αποχωρήσατε, ωστόσο και οι ίδιοι οι δημότες και άνθρωποι που ήταν στην Δημοτική Αρχή αναγνωρίζουν ότι ήσασταν ένας άνθρωπος που πάντα ήταν δίπλα στα Βριλήσσια και ήσασταν παρών σε όλες τις δράσεις, σε ότι συνέβαινε, στις γιορτές, και όπου αλλού σας χρειαζόταν η πόλη για να δώσετε τη συμβουλή σας. Ο Αργύρης Ντινόπουλος ως Βουλευτής και Υπουργός ήταν κοντά στα Βριλήσσια;
«Εγώ θεωρώ ότι ο Αργύρης ήταν μεν ένα πολύ καλό παιδί όταν ξεκίνησε το 2002 αλλά ήταν και απών από τα Βριλήσσια. Μην πιάσουμε τώρα και δούμε πως πήρε το χρίσμα από το κόμμα τότε, γιατί ήταν εγώ να γίνω υποψήφιος και εγώ του έδωσα την δική μου ομάδα να κάνει συνδυασμό και με τα δικά μου τα στελέχη διοίκησε 4 χρόνια. Όμως, το αφήνω, το προσπερνάω. Δεν έχει δουλέψει για τα Βριλήσσια ο Αργύρης Ντινόπουλος αλλά τα Βριλήσσια γι΄ αυτόν και τον έβγαλαν 2 φορές Βουλευτή. Δεν είδαμε να διαθέτει τον προσωπικό του χρόνο για το καλό του τόπου. Μετά τη δημαρχία του εξαφανίστηκε. Δεν είδαμε να πάει να βοηθήσει σε κάποιο Αθλητικό Σύλλογο, σε ένα πολιτιστικό κέντρο, να συμμετάσχει σε διάφορες εκδηλώσεις, παρά μόνο όταν είχε κάποιο πολιτικό όφελος.
«Παρών» σημαίνει ότι είσαι και στην πιο μικρή εκδήλωση της πόλης. Όταν αποχώρησα δεν έκατσα με σταυρωμένα τα χέρια. Την εμπειρία που απέκτησα σαν Δήμαρχος την έκανα γνώση. Στάθηκα διαχρονικά δίπλα σε όλους του Δημάρχους των Βριλησσίων για το καλό της πόλης μας. Στην δημαρχία μας θέλω έναν άνθρωπο εργατικό με όραμα που θα δουλέψει το όραμα του. Για να μπορέσει να υλοποιήσει ένας άνθρωπος το όραμα του θα πρέπει να έχει όρεξη για δουλειά, πολύ δουλειά, να είναι συνεργάσιμος, να αγαπάει τους δημότες του και να συμμετέχει σε ότι απασχολεί τον νέο άνθρωπο (αθλητισμός, πολιτισμός, εθελοντισμός). Να είναι «παρών» ουσιαστικά και όχι απλά να λένε ήρθε ο Δήμαρχος. Έχουν αλλάξει τα πράγματα και δεν μπορείς να πεις σε κάποιον να κάνει αυτά που έκανε ο τάδε, αλλά σιγά σιγά άμα είσαι νέος και έχεις όρεξη θα το καταλάβεις, αρκεί να κυνηγάς το όραμα σου για την πόλη».
“Πολλά έργα δεν προχώρησαν από τη διοίκηση Μανιατογιάννη”
Πως αποτιμάτε το έργο του Ξένου Μανιατογιάννη;
«Κοίτα να δεις, για το έργο του Ξένου του νυν Δήμαρχου πιστεύω ότι ο λόγος που δεν προχώρησαν πάρα πολύ οι επεμβάσεις του, οι οποίες έπρεπε να είχαν ήδη γίνει, είναι ότι δεν έχει τους απαραίτητους σε αριθμό και όχι σε ποιότητα συνεργάτες γιατί το έργο του Δήμου πλέον έχει γίνει μεγάλο και οι τομείς έχουν μεγαλώσει και θέλεις πολλά άτομα πλέον για να κάνεις ένα έργο. Άρα για να μπορέσεις σήμερα να κάνεις Διοίκηση θέλεις ποιοτικούς συνεργάτες αλλά και πολλούς και ο Ξένος αυτό δεν το έχει. Έχει 2-3 άτομα που υπερασχολούνται αλλά το έργο δεν γίνεται σωστά και στην ώρα του. Δεν μπορείς να αφήσεις ένα έργο να γίνει στο τέλος της τετραετίας. Συνεπώς, ο Ξένος έχει κάνει κάποιες παρεμβάσεις, του πιστώνεται το έργο των ομβρίων, έργο που γίνεται βέβαια και με την βοήθεια της περιφέρειας.
Από την άλλη μεριά, πολλά άλλα έργα δεν προχώρησαν γιατί ενώ είχε τόσο πολύ χρόνο και χρήματα να δημιουργήσει πεζοδρόμια μεγαλύτερα ώστε να περπατάει ο ηλικιωμένος ή η μαμά με το παιδάκι και το καροτσάκι, δεν τα έκανε. Πέρασαν πέντε χρόνια και ακόμα δεν έχει ξεκινήσει τίποτα. Δικαίως κάποιος μπορεί να του κάνει αυτή την παρατήρηση. Από εκει και πέρα η διαχείριση του Δήμου, όποιος και να είναι Δήμαρχος, είναι η ίδια και δεν αλλάζει. Η βασική παρατήρηση για τον Ξένο είναι αυτή».