Το Δίκτυο Κοινοτήτων Λέσβου ιδρύθηκε το 2011 αποτελώντας έναν άτυπο φορέα εκπροσώπησης των Προέδρων και των Συμβούλων των Δημοτικών και Τοπικών Κοινοτήτων της Λέσβου, με ουσιαστικές όμως δράσεις και παρεμβάσεις στα ζητήματα που αφορούν τις κοινότητες.
Η ανάγκη δημιουργίας του, διαφάνηκε αμέσως μόλις τέθηκε σε εφαρμογή το πρόγραμμα Καλλικράτης, αφού εξ αρχής ανέκυπταν σοβαρά προβλήματα σχετικά με τη λειτουργία των Δημοτικών και Τοπικών Κοινοτήτων. Το Μάιο του 2011 στην Καλλονή, αποφασίστηκε από τους τότε Προέδρους η σύσταση ενός ευέλικτου φορέα, που από τη μία θα συνεργαζόταν με τα όργανα του Δήμου για την επίλυση των προβλημάτων της καθημερινότητας και από την άλλη, θα επισήμανε τις δυσλειτουργίες του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου για τις κοινότητες καταθέτοντας παράλληλα προτάσεις με στόχο την επίλυση τους.
Μέλη του Δικτύου Κοινοτήτων αποτελούν αυτοδικαίως όλα τα εκλεγμένα μέλη των Κοινοτήτων, τα οποία αποτελούν τη Γενική του Συνέλευση. Όργανο Διοίκησης του Δικτύου είναι η δεκαπενταμελής Συντονιστική του Επιτροπή.
Στα οχτώ περίπου χρόνια λειτουργίας του, έχει συνδράμει αποφασιστικά σε τοπικά ζητήματα όπως η συνεργασία μεταξύ των κοινοτήτων, η καθιέρωση της παγίας προκαταβολής, η διενέργεια ενημερώσεων, η μεταλαμπάδευση καλών πρακτικών, η προβολή τοπικών προϊόντων κ.α.
Καθοριστική ήταν και η συμμετοχή του στη διαδικασία διαβούλευσης του Κλεισθένη, όπου με πολυεπίπεδες παρεμβάσεις και αλλεπάλληλες συναντήσεις, υιοθετήθηκαν από το Υπουργείο Εσωτερικών μια σειρά προτάσεων του Δικτύου (ενιαίο ψηφοδέλτιο στις μικρές κοινότητες, διαχωρισμός Δημοτικού και Κοινοτικού ψηφοδελτίου, εκχώρηση πόρων στις Κοινότητες κτλ) και προβλέπουν την αναβάθμιση του θεσμού των κοινοτήτων που πλέον αποτελούν νόμο του κράτους.
Όπως αναφέρει ο συντονιστής του Δικτύου, Προκόπης Σινάνης στο OTAVOICE: “Όραμα μας αποτελεί η επέκταση του θεσμού σε ολόκληρη την επικράτεια και η νομιμοποίηση του, από την κεντρική εξουσία μέσω νομοθετικής ρύθμισης ,ώστε οι αιρετοί των Δημοτικών – Τοπικών Κοινοτήτων να έχουν το δικαίωμα συμμετοχής στα συλλογικά όργανα όπως ΠΕΔ και ΚΕΔΕ προκειμένου να ακουστούν οι θέσεις και τα προβλήματα των εκπροσώπων των κυττάρων της Αυτοδιοίκησης”.
Τις επόμενες μέρες το OTAVOICE θα αναφερθεί εκτενώς τόσο στα προβλήματα που έχει καταγράψει το Δίκτυο και στις λύσεις που προτείνει.