OTA VOICE
Αυτοδιοικητικά Νέα Περιφέρειες

Επίσκεψη Τζιτζικώστα στο Άγιο Όρος – Επιθεώρηση έργων

Επίσκεψη στο Άγιο Όρος πραγματοποίησε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, προκειμένου να επιθεωρήσει ολοκληρωμένα έργα, που έγιναν με χρηματοδότηση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στην Αθωνική Πολιτεία, αλλά και να προετοιμάσει τα νέα ενταγμένα και υπό ένταξη έργα, που προγραμματίζονται να γίνουν σε σχεδόν το σύνολο των Ιερών Μονών.

Η επίσκεψη του κ. Τζιτζικώστα ήταν διήμερη και τα μέλη της Ιεράς Επιστασίας υποδέχτηκαν τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας στο Πρωτάτο, στις Καρυές.

Ο κ. Τζιτζικώστας μετά την υποδοχή στο Πρωτάτο, επισκέφτηκε τις Μονές Ξενοφώντος, Βατοπεδίου, Φιλοθέου και Καρακάλου, αλλά και το Κάθισμα Αγίου Ευσταθίου (Μυλοποτάμου), όπου είχε συναντήσεις με τους ηγούμενους και τους μοναχούς.

Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας επιθεώρησε τα έργα αποκατάστασης και αναστήλωσης των Μονών, τα έργα υποδομής και αντιπλημμυρικής θωράκισης, αλλά και τις παρεμβάσεις συντήρησης, προστασίας και διατήρησης της πολιτιστικής κληρονομιάς, που έχουν ολοκληρωθεί, με χρηματοδότηση από ευρωπαϊκούς πόρους, που διέθεσε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Επίσης, ενημερώθηκε για τις ανάγκες που υπάρχουν στο Περιβόλι της Παναγίας και συζήτησε με τους επικεφαλής της Ιεράς Κοινότητας του Αγίου Όρους τις δυνατότητες βέλτιστης αξιοποίησης των νέων κονδυλίων, που έχει διασφαλίσει η Περιφέρεια για τη νέα περίοδο 2014 – 2020.

«Είχα την ευκαιρία να επιθεωρήσω μια σειρά από τα σημαντικά έργα, που έχουμε υλοποιήσει στο Άγιο Όρος, με στόχο την προστασία και ανάδειξη του μοναδικού αυτού Μνημείου Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Στόχος μας είναι να βελτιώνουμε διαρκώς τις συνθήκες διαβίωσης των μοναχών και φιλοξενίας των χιλιάδων επισκεπτών, κυρίως όμως να προστατεύσουμε αποτελεσματικά την Κιβωτό της Ορθοδοξίας και τον περιβαλλοντικό, πολιτιστικό, ιστορικό και θρησκευτικό πλούτο της Αθωνικής Πολιτείας, ως σπουδαίου τμήματος της κληρονομιάς της ανθρωπότητας. Ήδη έχουμε ολοκληρώσει 63 έργα προστασίας και διατήρησης της πολιτιστικής κληρονομιάς, συντηρήσεων και αποκατάστασης των υποδομών και αντιπλημμυρικής θωράκισης, διαθέτοντας 61,3 εκ. ευρώ.

Η παρέμβασή μας είναι εμφανής σε όλο το Άγιο Όρος. Όμως οι ανάγκες δεν τελειώνουν εδώ. Είναι συνεχείς και διαχρονικές κι εμείς θεωρούμε ευθύνη μας να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν προκειμένου να μην επιτρέψουμε την εγκατάλειψη και τη φθορά του χρόνου να αγγίξει την Αθωνική Πολιτεία. Αντιθέτως, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας προσπαθεί όχι μόνο να προστατεύσει την παγκόσμια κληρονομιά του Αγίου Όρους, αλλά και να την αναδείξει, ώστε να ανταποκριθεί και στις σύγχρονες ανάγκες του θρησκευτικού τουρισμού, που παρουσιάζει διαρκώς αυξητικές τάσεις.

Γι’ αυτό το λόγο, στη νέα προγραμματική περίοδο διαθέτουμε 20 εκ. ευρώ για νέα έργα σε δυο άξονες: προστασία του περιβάλλοντος (αντιπλημμυρική θωράκιση) και προστασία – ανάδειξη πολιτιστικής κληρονομιάς (αναστηλωτικές και σωστικές εργασίες). Ήδη χρηματοδοτούμε 15 αντιπλημμυρικά έργα, που άρχισαν να κατασκευάζονται. Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας επενδύει στο Άγιο Όρος, αναδεικνύει το μοναδικό πολιτιστικό απόθεμα και τις ίδιες τις Μονές, επενδύει στο θρησκευτικό τουρισμό και στην προστασία του περιβαλλοντικού πλούτου της χερσονήσου του Άθω, αξιοποιώντας κάθε διαθέσιμο πόρο, καθώς θεωρεί χρέος όλων μας να διατηρήσουμε και να παραδώσουμε στις επόμενες γενιές αναλλοίωτο αυτό το μοναδικό Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς», τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας.

Σχετικά Άρθρα

Ηχηρό «όχι» από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στο σχέδιο του ΤΑΙΠΕΔ για την Αρετσού

otavoice

Δ. Ρόδου: Ο Αν. Κωνσταντάρος διευθύνων σύμβουλος στον Οργανισμό Προώθησης Ροδιακού Τουρισμού

otavoice

Για πρώτη φορά στο δήμο Θερμαϊκού, το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Τριάθλου

otavoice

Στη μάχη κατάσβεσης της πυρκαγιάς στο Σοφικό, οι δυνάμεις του δήμου Κορινθίων

otavoice

ΠΔΕ: 15 εκατ. ευρώ σε νέα έργα ενεργειακής αναβάθμισης δημοσίων κτιρίων

otavoice

Το Happy Traveller στο δημαρχείο της Τήλου (βίντεο)

otavoice