Το σύστημα πολεοδομικής και χωροταξικής πληροφόρησης «με ένα κλικ» παρουσίασε στα Χανιά ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), Γιώργος Σταθάκης, σε εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν το ΥΠΕΝ και το ΤΕΕ.
«Προχωράμε σε βαθιές τομές που θα οδηγήσουν στη διαμόρφωση μιας εντελώς διαφορετικής εικόνας της χώρας στον τομέα της χωροταξίας, διασφαλίζοντας την κανονικότητα που είχε ανάγκη η χώρα εδώ και δεκαετίες. Ταυτόχρονα, μετασχηματίζουμε τον ενεργειακό τομέα, ώστε να έχουμε ένα τελείως διαφορετικό πρότυπο παραγωγής και κατανάλωσης ενέργειας» υπογράμμισε ο κ. Σταθάκης.
Αναφερόμενος στις θεσμικές παρεμβάσεις που έχουν γίνει στον τομέα της χωροταξίας τα τελευταία τρία χρόνια και υλοποιούνται σε συνεργασία με το ΤΕΕ, σημείωσε ότι «κλείνουμε ένα μεγάλο κύκλο νομοθετημάτων, τα οποία ψηφίστηκαν στη Βουλή με ευρεία πλειοψηφία, γεγονός που καταδεικνύει την ανάγκη σύγκλισης των διαφόρων πολιτικών δυνάμεων, με στόχο την επίλυση προβλημάτων που παρέμεναν ανεπίλυτα για δεκαετίες».
Προς αυτή την κατεύθυνση, εξήγησε, ολοκληρώνονται με συντεταγμένα βήματα η οριοθέτηση της γραμμής αιγιαλού, η ανάρτηση και κύρωση των δασικών χαρτών και η ανάπτυξη του Κτηματολογίου της χώρας.
Ταυτόχρονα, διαμορφώνεται ένα πλέγμα χωροταξικών εργαλείων, και συγκεκριμένα:
Ολοκληρώνεται η αναθεώρηση των Περιφερειακών Χωροταξικών Πλαισίων (ΠΧΠ). Ήδη, θεσμοθετήθηκαν τα ΠΧΠ της Κρήτης, της Στερεάς Ελλάδας, της Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, της Θεσσαλίας και της Ηπείρου, ενώ ο κύκλος θα κλείσει τους επόμενους μήνες.Οι δήμοι καλούνται να συντάξουν Τοπικά Χωρικά Σχέδια, τα οποία σταδιακά θα καλύψουν ολόκληρη την επικράτεια, ώστε να υπάρχει πλέον η βάση για παραγωγικές δραστηριότητες.Θεσμοθετούνται τα Ειδικά Χωροταξικά Πλαίσια Τουρισμού, Ορυκτών Πρώτων Υλών (ΟΠΥ) και Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ).
Ο κ. Σταθάκης αναφέρθηκε ακόμη στις μεγάλες τομές που εισήγαγε ο νόμος 4495/ 2017 για την προστασία και τον έλεγχο του δομημένου περιβάλλοντος.
Στο πλαίσιο αυτό:
Διαχωρίζεται ο φορέας αδειοδότησης (Πολεοδομία)-ελέγχου (Παρατηρητήρια, ιδιώτες μηχανικοί). Όπως δήλωσε ο υπουργός, τα Παρατηρητήρια αναμένεται να στελεχωθούν και να ενεργοποιηθούν τους επόμενους μήνες.
Δημιουργείται πλήρως ηλεκτρονικό σύστημα αδειοδότησης (e-Άδειες), που εγγυάται το τρίπτυχο απλοποίηση, διαφάνεια, άμεση εξυπηρέτηση.
Επεκτείνεται το ηλεκτρονικό σύστημα για τον έλεγχο της αυθαίρετης δόμησης.
Παρέχεται πλήρης πολεοδομική και χωροταξική πληροφορία (e-Πολεοδομία).
Ο Γιώργος Σταθάκης αναφέρθηκε και στις μεγάλες αλλαγές που συντελούνται στον τομέα της ενέργειας, με επίκεντρο το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ), το οποίο έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, με βασικούς στόχους για το 2030 την αύξηση της συμμετοχής των ΑΠΕ στο 32% και τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης στο 32,5% στη συνολική κατανάλωση.
Ειδική αναφορά έκανε στον στόχο της εξοικονόμησης ενέργειας, καθώς, βάσει των προβλέψεων του ΕΣΕΚ, ανοίγει ένας τεράστιος κύκλος επενδύσεων, που περιλαμβάνει την ενεργειακή αναβάθμιση των υφιστάμενων κτιρίων και νέες προδιαγραφές για τα νέα κτίσματα. Ήδη, όπως είπε, υλοποιούνται και σχεδιάζονται σχετικά προγράμματα του ΥΠΕΝ, τα οποία δίνουν μεγάλη ώθηση στον κατασκευαστικό κλάδο. Στο πλαίσιο αυτό, μέσω του προγράμματος «Εξοικονομώ κατ’ οίκον ΙΙ», αναβαθμίζονται ενεργειακά περίπου 48.000 κατοικίες με περίπου 1 δισ. ευρώ να εισρέει στην οικονομία, ενώ δρομολογείται μεγάλο πρόγραμμα, προϋπολογισμού 2 δισ. ευρώ, για την ενεργειακή αναβάθμιση των δημόσιων κτηρίων.
Σύμφωνα με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, οι φιλόδοξοι στόχοι στο σκέλος της εξοικονόμησης ενέργειας δημιουργούν τις προϋποθέσεις για μια «επανάσταση» στον τομέα των μεταφορών, μέσω της ηλεκτροκίνησης και δρομολογούν σημαντικές αλλαγές στους ενεργοβόρους τομείς της ελληνικής οικονομίας.