OTA VOICE
Αυτοδιοικητικά Νέα Δήμοι

«Κλειδί» η εκπαίδευση για την προστασία από τις φυσικές καταστροφές

Η γνώση σημαίνει προστασία» σε ό,τι αφορά τα ζητήματα της πολιτικής προστασίας , ταυτόχρονα όμως αποτελεί υπόθεση όλων των πολιτών, εθελοντών και φορέων που θα κληθούν σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης να προσφέρουν με στόχο να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τυχόν φυσικές καταστροφές.

«Κλειδί» στην αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών είναι ο σχεδιασμός αλλά και η εκπαίδευση παιδιών και ενηλίκων σε ζητήματα που αφορούν τον σχεδιασμό , τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και δεδομένα που παρουσιάζει η κάθε περιοχή αλλά και η εκάστοτε καταστροφή, αφού τα μέτρα προστασίας ποικίλουν ανάλογα με το είδος της φυσικής καταστροφής.

Τα παραπάνω βρέθηκαν μεταξύ άλλων στο επίκεντρο της ημερίδας με θέμα «Πολιτική Προστασία, Κοινωνία και Εθελοντισμός» που πραγματοποιήθηκε χθες στο Δήμο Ρεθύμνης και διοργανώθηκε από το τμήμα πολιτικής προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνης και το Γραφείο πολιτικής προστασίας του Δήμου Ρεθύμνης. Παρόντες στην ημερίδα ήταν εθελοντές, εκπρόσωποι των Σωμάτων Ασφαλείας , Δήμων και Περιφέρειας.

«Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΘΕΣΗ ΟΛΩΝ»

Στην ομιλία του στη διάρκεια της ημερίδας ο κος Κωνσταντίνος Κοκολάκης , Πολιτικός Μηχανικός ΤΕ, τέως Διευθυντής Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης και ειδικευμένο στέλεχος Πολιτικής Προστασίας επεσήμανε την αναγκαιότητα εκπαίδευσης αλλά και τήρησης των ενδεδειγμένων μέτρων προστασίας . Ο ίδιος μάλιστα εξήγησε: «Η πολιτική προστασία δεν είναι μόνο υπόθεση των υπηρεσιών πολιτικής προστασίας και των εμπλεκομένων υπηρεσιών, τομέων και εθελοντών οι οποίοι αν και δεν είναι η δουλειά τους έρχονται και συνδράμουν στο κράτος για την αντιμετώπιση καταστροφών. Ταυτόχρονα , είναι υπόθεση όλων των πολιτών. Δεν θέλουμε να μεταφέρουμε την ευθύνη στους πολίτες αρκεί όμως και ο πολίτης να κάνει αυτό το οποίο πρέπει για να προστατεύσει και τον εαυτό του και την οικογένειά του».

Ο ίδιος μάλιστα στάθηκε και στην ανάγκη ένταξης ζητημάτων που άπτονται της πολιτικής προστασίας στα σχολεία , κάτι για το οποίο είναι αναγκαίο να μεριμνήσει το ίδιο το κράτος και το Υπουργείο Παιδείας. Ταυτόχρονα, τόνισε πως ο πολίτης θα πρέπει να είναι ενήμερος για τον ειδικό σχεδιασμό της περιοχής του που ποικίλει ανάλογα με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της φυσικής καταστροφής. «Θα πρέπει να είναι ένα διαδραστικό μάθημα ώστε να ενστερνιστούν τον κίνδυνο και να μάθουν να αντιδρούν για το πώς θα προστατευτούν σε έκτακτη ανάγκη. Το σχέδιο εκτάκτων αναγκών έχει διαφορές σε κάθε περίπτωση . Κάθε καταστροφή έχει τα δικά της χαρακτηριστικά και θέλει το δικό της σχεδιασμό που πρέπει να γίνεται και σε ατομικό και σε οικογενειακό επίπεδο. Κάθε περιοχή θέλει ειδικό σχεδιασμό για την κάθε καταστροφή και ο πολίτης πρέπει να είναι ενήμερος γι αυτά».

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΠΡΟΑΛΜΒΑΝΕΙ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ 

Ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος για την πολιτική προστασία του Δήμου Ρεθύμνης κος Νίκος Αγριμάκης αναφερόμενος στον ρόλο της πολιτικής προστασίας υπογράμμισε πως στόχος είναι «να προλαμβάνουμε καταστάσεις και όχι να επιδιορθώνουμε» και πρόσθεσε: «Ο ρόλος μας είναι στο να μάθει ο πληθυσμός και ο κόσμος το πώς θα αντιμετωπίσει μια ενδεχόμενη καταστροφή όπως είναι η πυρκαγιά, ο σεισμός , οι πλημμύρες στο πως θα αντιδράσει και κυρίως πως θα αντιδράσει σωστά». Ο κος Αγριμάκης αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη εθελοντικής προσφοράς στο έργο της πολιτικής προστασίας και εξήγησε: «Όσο περισσότερους εθελοντές πολιτικής προστασίας έχουμε , όσο περισσότερους ανθρώπους έχουμε που θα ξέρουν πώς να αντιδράσουν σε μια ενδεχόμενη καταστροφή τόσο μικρότερη θα είναι. Είναι σημαντικό να ξέρει ο κόσμος πως θα αντιδράσει σε ενδεχόμενο σεισμό , πλημμύρα ή φωτιά , τι πρέπει ή τι δεν πρέπει να κάνει. Καλούμε τους δημότες μας να συνδράμουν στους εθελοντές πολιτικής προστασίας του δήμου μας , να μάθουν πράγματα , να βοηθήσουν τον εαυτό τους πρώτα απ όλα και να βοηθήσουμε και τον τόπο μας».

ΣΕ ΙΚΑΝΟΠΟΗΤΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ Η ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΡΕΘΥΜΝΟΥ

Από την πλευρά του ο προϊστάμενος τμήματος πολιτικής προστασίας Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου κος Νίκος Βότσογλου επεσήμανε την ανάγκη συμμετοχής εθελοντών σε ζητήματα πολιτικής προστασίας ενώ σε ό, τι αφορά την ετοιμότητα της πολιτικής προστασίας στο Ρέθυμνο , ο ίδιος τόνισε πως βρίσκεται σε καλό επίπεδο , αν και η υποστελέχωση αποτελεί έναν μόνιμο «βραχνά» για τις αρμόδιες υπηρεσίες. Παράλληλα, πρόσθεσε πως: «Οι εθελοντικές μας ομάδες είναι καταρτισμένες και γνωρίζουν από πριν τον ρόλο τους. Τα μηχανήματα που χρησιμοποιούμε είναι του δήμου και κρατικά για την αντιμετώπιση μιας καταστροφής καθώς και μηχανήματα ιδιωτικά και μισθωμένα βάσει μνημονίου συνεργασίας . Θεωρούμε ότι μπορούμε να ανταπεξέλθουμε σε πολύ καλό βαθμό και κάτι παραπάνω σε οτιδήποτε μας βρει. Υπάρχει φυσικά και η λογική της κλιμάκωσης των μέσων , όταν δηλαδή ζητάει κάποιος βοήθεια από τους γειτονικούς νομούς. Επιπλέον προβλέπεται σε ένα μεγάλο σεισμό για παράδειγμα να έρθουν να αναλάβουν οι κεντρικοί φορείς τον συντονισμό».

ΣΩΣΤΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

Οι απλές παρεμβάσεις και η ορθή ενημέρωση είναι καθοριστικές προκειμένου να αποφευχθεί τυχόν δυσμενής επίπτωση σε περίπτωση φυσικής καταστροφής. Ενδεικτικό μάλιστα είναι, όπως εξήγησε ο κος Κοκολάκης, ότι η Ελλάδα «είναι πρώτη σε νεκρούς στην Ευρώπη από πτώσεις κεραυνών» συνεπώς τόνισε, είναι αναγκαία η ετοιμότητα .

Απλές παρεμβάσεις , όπως το να γίνει σωστή τοποθέτηση και στερέωση των επίπλων μέσα στα σπίτια, θα μπορούσαν να συνδράμουν στην αποφυγή τραυματισμού σε ενδεχόμενο σεισμού.
Ταυτόχρονα, όπως εξήγησε , σε περιπτώσεις δασικής πυρκαγιάς το βρεγμένο ρούχο δεν ενδείκνυται για την προστασία του ατόμου. Αντίθετα συνίσταται η τοποθέτηση βαμβακερού, στεγνού ρούχου που προσφέρει όπως τόνισε πολλαπλάσια προστασία.
Αναφερόμενος στις πλημμύρες υπογράμμισε πως σε περιπτώσεις βροχόπτωσης στα ορεινά θα πρέπει να αποφεύγονται οι ξηροπόταμοι , αφού ακόμη και μετά το πέρας της βροχής ο κίνδυνος λασποροής και παράσυρσης παραμένει.

Μάλιστα, σε περίπτωση κεραυνού τα ενδεδειγμένα μέτρα είναι το άτομο να κάνει ένα βαθύ κάθισμα με το κεφάλι ανάμεσα στα πόδια και αν είναι δυνατόν στις μύτες των ποδιών, ώστε να μειωθεί η επαφή με το έδαφος. Ταυτόχρονα δεν επιτρέπονται να κρατά κάποιος ομπρέλα με μεταλλική ακίδα , να φορά αλυσίδες στο λαιμό ή άλλο μέταλλο.

Πηγή: goodnet.gr

Σχετικά Άρθρα

Δ. Αθηναίων: Αυξημένα μέτρα ασφαλείας λόγω ισχυρών ριπών ανέμου στην Αττική

otavoice

Απόλυτα καθαρές οι παραλίες του Δήμου Λαυρεωτικής

otavoice

Δήμος Ηλιούπολης: Άμεση λήψη μέτρων για την Προστασία των Αδέσποτων ζώων

otavoice

Δήμαρχος Δυτικής Αχαϊας: «Βασική προτεραιότητα η συνεχής αναβάθμιση του ηλεκτροφωτισμού»

otavoice

Άμεσα και με ασφάλεια εκκενώθηκε η παιδική κατασκήνωση του Δήμου Ασπροπύργου

otavoice

Αντίδραση Πελετίδη: Ο Υπουργός Παιδείας συζήτησε το κτιριακό των σχολείων χωρίς τον δήμο Πατρέων

otavoice