OTA VOICE
Video Αυτοδιοικητικά Νέα Δήμοι

Συνέδριο ΚΕΔΕ: «Η Ελλάδα Ψηλά με την Αυτοδιοίκηση Μπροστά»

Ξεκίνησε σήμερα το πρωί στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών το Ετήσιο Τακτικό Συνέδριο της ΚΕΔΕ ενώ οι εργασίες της Ολομέλειας και των θεματικών κύκλων θα συνεχιστούν την Τρίτη και την Τετάρτη στο ξενοδοχείο Κάραβελ.

Στο επίκεντρο του ετήσιου Τακτικού Συνεδρίου βρίσκονται θέματα που απασχολούν το σύνολο των αιρετών της χώρας, όπως οι αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας των Δήμων, μετά την ψήφιση του «Κλεισθένη», η συμμετοχή της αυτοδιοίκησης στο διάλογο για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, τα οικονομικά των Δήμων, η ενίσχυση της καταστατικής θέσης των αιρετών, η αποκέντρωση, η προώθηση της τοπικής ανάπτυξης, κ.α.

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης ανοίγοντας τις εργασίες του Συνεδρίου υπογράμμισε ότι διεξάγεται σε μια κρίσιμη περίοδο για την Αυτοδιοίκηση και την Πατρίδα μας.

«Σε λίγες ημέρες οι δήμοι θα κληθούν να λειτουργήσουν με νέα δεδομένα και με όσα ορίζει το νέο νομικό πλαίσιο που διαμορφώθηκε μετά την ψήφιση του Κλεισθένη. Παράλληλα έχει ξεκινήσει ο διάλογος για το περιεχόμενο της συνταγματικής μεταρρύθμισης που προωθείται από τη σημερινή κυβέρνηση, θέμα που αφορά άμεσα το θεσμό μας.

Το μήνυμα του Συνεδρίου μας αποτυπώνει τη φιλοσοφία και τους στόχους μας. Η Ελλάδα ψηλά, με την Αυτοδιοίκηση Μπροστά.

Εκφράζει την αισιοδοξία και την αυτοπεποίθησή μας για την Ελλάδα του μέλλοντος μας, αλλά και για τον πρωταγωνιστικό ρόλο που καλούμαστε να διαδραματίσουμε στην εθνική προσπάθεια για την αναπτυξιακή επανεκκίνηση και το θεσμικό εκσυγχρονισμό της χώρας, μέσα από ένα νέο μοντέλο οργάνωσης με ισχυρή Τοπική Αυτοδιοίκηση και Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση.

Οι Δήμοι της χώρας σήμερα λειτουργούν οριακά, εξαιτίας της διαρκούς μείωσης της κρατικής χρηματοδότησης, τα τελευταία χρόνια και λόγω της έλλειψης προσωπικού. Είμαστε μαζί με τους εργαζόμενους στην Αυτοδιοίκηση και στηρίζουμε τις διεκδικήσεις τους. Αναγνωρίζουμε την προσφορά και το έργο τους προς τους πολίτες», τόνισε χαρακτηριστικά ο Γ. Πατούλης.

Καμίνης: «Η κατάργηση του “Κλεισθένη” πρέπει να είναι το πρώτο μέλημα της επόμενης κυβέρνησης»

«Ο “Κλεισθένης” είναι ο “Δούρειος Ίππος” με τον οποίο οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ προσπαθούν να διεισδύσουν λαθραία στην Αυτοδιοίκηση», κατήγγειλε στο χαιρετισμό του στο συνέδριο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), ο Δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης.

«Το σχέδιο αυτό δεν θα περάσει. Το πρώτο μέλημα της επόμενης κυβέρνησης, ανεξάρτητα από την πολιτική της ταυτότητα, θα πρέπει να είναι η ανατροπή αυτού του περιστασιακού νόμου. Ενός νόμου που δεν διαπνέεται από καμία μεταρρυθμιστική πνοή», τόνισε.

Καλωσόρισμα έκανε και ο Πρόεδρος της Π.Ε.Δ. Αττικής, Δήμαρχος Νίκαιας-Αγ.Ιωάννη Ρέντη Γιώργος Ιωακειμίδης, ο οποίος επισήμανε στο χαιρετισμό του ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση κράτησε όρθια την κοινωνία στην κρίση με τις δομές που δημιούργησε και χωρίς την στήριξη του κράτους. Επίσης, έθεσε ως προτεραιότητα την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών στους δήμους, τα θέματα που αφορούν το περιβάλλον, ενώ ζήτησε ενίσχυση των δήμων με προσωπικό.

Χαιρετισμό στο Ετήσιο Τακτικό Συνέδριο της ΚΕΔΕ απεύθυναν o Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Θεσπιέων Συμεών εκπροσωπώντας τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών & Πάσης Ελλάδος, ο Πρόεδρος της ΕΝ.Π.Ε., Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός, ο Πρόεδρος Εκτελεστικής Επιτροπής Π.Ο.Ε. – Ο.Τ.Α. Νίκος Τράκας, ο Πρόεδρος Π.Ο.Π. – Ο.Τ.Α. Μάρκος Δαρδαμάνης, ο Πρόεδρος Ένωσης Δήμων Κύπρου, Δήμαρχος Λάρνακας Ανδρέας Βύρας, ο Πρόεδρος Ένωσης Κοινοτήτων Κύπρου Ανδρέας Κιτρομηλίδης, ο Πρόεδρος Σώματος Τοπικών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης Anders Knape, εκ μέρους της Πρόεδρου Ελεγκτικού Συνεδρίου Ανδρονίκης Θεοτοκάτου η Εριέττα Ζερβουδάκη, ο Ειδικός Γραμματέας του ΣΕΕΔΔ Δημοσθένης Κασσαβέτης και ο Υπεύθυνος Στρατηγικού Σχεδιασμού & Επικοινωνίας ΣΕΕΔΔ Γιάννης Σελίμης.

Αλλαγές στο νόμο για τις αυτοδιοικητικές εκλογές εξήγγειλε ο Αλ. Χαρίτσης

Σε σημαντικές εξαγγελίες προέβη σήμερα ο υπουργός Εσωτερικών, Αλέξης Χαρίτσης, από το βήμα του συνεδρίου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ). Ο κ. Χαρίτσης προανήγγειλε αλλαγές στον νόμο για τις εκλογές στην αυτοδιοίκηση, νέες προσλήψεις, νέα προγράμματα αλλά και νέα νομοθετήματα για την ενίσχυση του θεσμικού της ρόλου.

Σε ότι αφορά τον εκλογικό νόμο, ενημέρωσε ότι το επόμενο διάστημα θα κατατεθεί στη Βουλή για ψήφιση σχετική τροπολογία η οποία θα προβλέπει την αύξηση των υποψήφιων δημοτικών συμβούλων των συνδυασμών. Συγκεκριμένα ο αριθμός των υποψηφίων θα είναι τουλάχιστον ίσος με το αριθμό των εδρών του Δημοτικού Συμβουλίου του αντίστοιχου δήμου, ενώ θα παρέχεται η δυνατότητα να είναι αυξημένος και κατά 50%. Επίσης η ίδια τροπολογία θα προβλέπει ότι πρόεδρος στις τοπικές κοινότητες θα εκλέγεται μόνο μεταξύ των δυο πρώτων σε ψήφους συνδυασμούς.

Εκτενέστατη ήταν η αναφορά του υπουργού και στην επικείμενη Συνταγματική αναθεώρηση και σ΄ότι αφορά την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Σύμφωνα με τον κ. Χαρίτση, στο πλαίσιο της πρότασης για την αναθεώρηση διατάξεων «έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για μια διαφορετική αρχιτεκτονική του διοικητικού μας συστήματος και άρα και για μια βαθύτερη συνταγματική τομή». Και ανακοίνωσε ότι στην πρόταση που θα καταθέσει το υπουργείο Εσωτερικών στον δημόσιο διάλογο θα αποσαφηνίζεται ότι οι ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού και τα όργανα μητροπολιτικής αυτοδιοίκησης, θα είναι οι φορείς της κατά τόπους αποκέντρωσης (άρθρο 101). Θα αναδιατάσσονται οι αρμοδιότητες με βάση τις αρχές της επικουρικότητας και της εγγύτητας (τεκμήριο αρμοδιότητας για τις τοπικές δημόσιες υποθέσεις άρθρο 101). Θα παρέχεται η δυνατότητα έκδοσης κανονιστικών πράξεων από τους ΟΤΑ, ως όργανα της κατά τόπον διοίκησης, σύμφωνα με τον ψηφισμένο Ευρωπαϊκό Χάρτη Τοπικής Αυτονομίας. Θα δίνεται η δυνατότητα κατοχύρωσης του δικαιώματος νομοθετικής πρωτοβουλίας των θεσμικών εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και θα αναγνωρίζονται πολιτικά δικαιώματα και σε αλλοδαπούς που διαμένουν και εργάζονται μόνιμα στην Ελλάδα ώστε να μπορούν να μετέχουν στις αυτοδιοικητικές εκλογές.

«Συνεχίζουμε λοιπόν με τη συνταγματική αλλαγή στις σχέσεις κράτους και τοπικής αυτοδιοίκησης τη δημοκρατική εμβάθυνση του ελληνικού πολιτειακού συστήματος, η οποία έχει ήδη συντελεστεί ως έναν βαθμό με την εφαρμογή της απλής αναλογικής στον «Κλεισθένη Ι». Είναι μονόδρομος αυτή η προσπάθεια για την ενεργοποίηση των τοπικών κοινωνιών και την αξιοποίηση των τοπικών και αναπτυξιακών πλεονεκτημάτων τους, τα οποία με την σειρά τους θα συμβάλλουν ουσιαστικά στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας μας» κατέληξε ο υπουργός.

Λίγο μετά τις 14:00 ξεκίνησαν οι τοποθετήσεις Πολιτικών Αρχηγών και εκπροσώπων Πολιτικών Κομμάτων που συμμετέχουν στο Εθνικό ή Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μια ώρα αργότερα ξεκίνησε την ομιλία του ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ και Δήμαρχος Αμαρουσίου, Γιώργος Πατούλης.

Παρόντες στο συνέδριο ήταν: Η Υφυπουργός Εσωτερικών Μαρίνα Χρυσοβελώνη, ο Γενικός Γραμματέας Υπουργείου Εσωτερικών Κώστας Πουλάκης, ο Τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος, ο Πρόεδρος της ΕΕΤΑΑ Δημήτρης Καλογερόπουλος, ο Γιάννης Βαρδακαστάνης, Πρόεδρος Ε.Σ.Α.μεΑ., ο Κ. Βαρλαμίτης Πρόεδρος Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων. Την Βουλή εκπροσώπησε ο Αντώνης Συρίγος, ενώ την Κυπριακή Βουλή εκπροσώπησε ο Γεωργίου Γεώργιος.

Κατά τη σημερινή πρώτη ημέρα του συνεδρίου τοποθετήσεις έγιναν από τους εξής επικεφαλής Αυτοδιοικητικών παρατάξεων: Γιώργο Κωτσό, Δήμαρχο Μουζακίου, Εκπρόσωπο παράταξης «Κίνημα Ανατροπής στην Αυτοδιοίκηση», Απόστολο Κοιμήση, Δήμαρχο Αμφιλοχίας, Επικεφαλής παράταξης «Αυτοδιοικητικό Κίνημα», Γιώργο Ιωακειμίδη, Δήμαρχο Νίκαιας – Αγ.Ιωάννη Ρέντη, Επικεφαλής παράταξης «Νέα Αυτοδιοίκηση», Δημήτρη Μπίρμπα, Δήμαρχο Αιγάλεω, Επικεφαλής παράταξης «Ριζοσπαστική Αυτοδιοικητική Πρωτοβουλία», Αναστάσιο Κανταρά, Δημοτικό Σύμβουλο Πολυγύρου, Εκπρόσωπος Συντονισμού Αιρετών, Ελπίδα Παντελάκη, Δημοτική Σύμβουλος Πειραιά, Εκπρόσωπος παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση».

Στη συνέχεια ακολούθησαν οι τοποθετήσεις των Προέδρων και εκπροσώπων των Π.Ε.Δ.

Παρακολουθήστε όσα έγινα κατά την πρώτη ημέρα του συνεδρίου στο παρακάτω βίντεο:

Το πρόγραμμα του επόμενου διημέρου

Τρίτη 4 Δεκεμβρίου 2018

Ξενοδοχείο Divani Caravel

Αίθουσα Olympia

ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΣΕ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ

09:00 – 13:00 «Κλεισθένης» – Εφαρμογή – Η επόμενη μέρα

Τοποθέτηση Προέδρου Κ.Ε.Δ.Ε. Γιώργου Πατούλη

Εισηγητής:

▪ Γιάννης Καραγιάννης, Β΄Αντιπρόεδρος Κ.Ε.Δ.Ε., Δήμαρχος Λαγκαδά
▪ Πάνος Ζυγούρης, Νομικός Σύμβουλος ΚΕΔΕ
Παρεμβαίνει ο Α΄Αντιπρόεδρος της Κ.Ε.Δ.Ε. Δημήτρης Καφαντάρης, Δήμαρχος Πύλου – Νέστορος
Συζήτηση – Τοποθετήσεις συνέδρων – Απαντήσεις σε ερωτήματα

13:00 – 15:00 Οικονομικά – Θεσμικά

Εισηγητές:
➢ Γιάννης Μουράτογλου, Γενικός Γραμματέας Κ.Ε.Δ.Ε.
➢ Αλέξης Καστρινός, Πρόεδρος Επιτροπής Οικονομικών Κ.Ε.Δ.Ε., Δήμαρχος Πηνειού
➢ Μιλτιάδης Καρπέτας, Πρόεδρος Επιτροπής Θεσμών Κ.Ε.Δ.Ε., Δήμαρχος Μεταμόρφωσης
Παρουσίαση Γνωμοδότησης: Χρίστος Μυλωνόπουλος, Καθηγητής Νομικής Σχολής Ε.Κ.Π.Α.
➢ Συζήτηση – Τοποθετήσεις συνέδρων

15:00 – 17:00 Κοινωνική Πολιτική – Υγεία – Απασχόληση

Εισηγητές:

➢ Γιώργος Πατούλης, Πρόεδρος Κ.Ε.Δ.Ε., Πρόεδρος Επιτροπής Υγείας & Κοινωνικής Πρόνοιας Κ.Ε.Δ.Ε., Δήμαρχος Αμαρουσίου
➢ Νίκος Μελετίου, Πρόεδρος Επιτροπής Απασχόλησης & Κοινωνικής Οικονομίας Κ.Ε.Δ.Ε., Δήμαρχος Ασπροπύργου
➢ Σίμος Δανιηλίδης, Αντιπρόεδρος Επιτροπής Υγείας & Κοινωνικής Οικονομίας Κ.Ε.Δ.Ε., Δήμαρχος Νεάπολης – Συκεών
➢ Σωτήρης Παπασπυρόπουλος, Γενικός Διευθυντής Διαδημοτικού ΔικτύουΥγειών Πόλεων
➢ Βαγγέλης Φιλόπουλος, Πρόεδρος Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, Χειρουργός
➢ Βασίλης Θεοτοκάτος, Πρόεδρος Ανωτάτης Συνομοσπονδίας Πολυτέκνων Ελλάδας
➢ Τοποθετήσεις συνέδρων

17:00 – 19:00 Αναπτυξιακά Δήμων – Επιχειρηματικότητα & Καινοτομία

Εισηγητές:

➢ Δημήτρης Παπαστεργίου, Πρόεδρος Επιτροπής Ανάπτυξης & Υποστήριξης της Επιχειρηματικότητας Κ.Ε.Δ.Ε., Δήμαρχος Τρικκαίων
➢ Μιχάλης Αγγελόπουλος, Πρόεδρος Επιτροπής Νησιωτικής Πολιτικής Κ.Ε.Δ.Ε., Δήμαρχος Σάμου
➢ Δημήτρης Τζιαχρήστας, Πρόεδρος Επιτροπής Αγροτικής Ανάπτυξης Κ.Ε.Δ.Ε., Δήμαρχος Δομοκού
➢ Γεράσιμος Δαμουλάκης, Πρόεδρος Επιτροπής Τουριστικής Ανάπτυξης Κ.Ε.Δ.Ε., Δήμαρχος Μήλου

➢ Τοποθετήσεις συνέδρων

19:00 – 21:00 Περιβάλλον – Χωροταξία – Απορρίμματα

Εισηγητές:

➢ Σάββας Χιονίδης, Πρόεδρος Επιτροπής Χωροταξίας, Υποδομών & Περιβάλλοντος Κ.Ε.Δ.Ε., Δήμαρχος Κατερίνης
➢ Γιώργος Κρεμλής, Διευθυντής ε.τ. της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και εντεταλμένος εκπρόσωπος της Γενικής Διεύθυνσης Περιβάλλοντος για θέματα κυκλικής οικονομίας και νησιωτικότητας
➢ Κωνσταντίνος Αραβώσης, Αναπληρωτής Καθηγητής Σχολής Μηχανολόγων Μηχανικών ΕΜΠ
➢ Χαράλαμπος Τσοκανής, Συντονιστής Δικτύου ΦοΔΣΑ
➢ Στράτος Παραδιάς, Πρόεδρος ΕΣΔΚΝΑ
➢ Τοποθετήσεις συνέδρων

Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2018

Αίθουσα Olympia

ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΣΕ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ

09:00 – 09:30 Έγκριση Ισολογισμού – Απολογισμός Κ.Ε.Δ.Ε. οικονομικού έτους 2017 από τον Πρόεδρο του Εποπτικού Συμβουλίου, κ. Κώστα Τζανακούλη
09:30 – 12:00 Ειδική συνεδρία: Συνταγματική Αναθεώρηση

Εισηγητές:

➢ Γιώργος Πατούλης, Πρόεδρος Κ.Ε.Δ.Ε., Δήμαρχος Αμαρουσίου
➢ Δημήτρης Καφαντάρης, Α΄Αντιπρόεδρος Κ.Ε.Δ.Ε., Δήμαρχος Πύλου Νέστορος

➢ Γιώργος Γεραπετρίτης, Αναπληρωτής Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίο

Ε.Κ.Π.Α. *

➢ Σπύρος Φλογαΐτης, Καθηγητής Δημοσίου Δικαίου Ε.Κ.Π.Α.

12:00 – 14:00 Τοποθετήσεις συνέδρων
14:00 – 14:30 Απόφαση Συνεδρίου – Συμπεράσματα από τον Πρόεδρο της Κ.Ε.Δ.Ε. κ. Γιώργο Πατούλη
15:00 – 19:00 Ειδικές Συνεδρίες
15:00 – 17:00 Πολιτική Προστασία

Τελετή βράβευσης Εθελοντικών Οργανώσεων Αττικής

Εισηγητές:

➢ Γιώργος Ψαθάς, Πρόεδρος Επιτροπής Πολιτικής Προστασίας Κ.Ε.Δ.Ε., Δήμαρχος Διρφύων – Μεσσαπιών
➢ Γιάννης Ταφύλλης, Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας
➢ Βασίλης Ματθαιόπουλος, Αντιστράτηγος Πυροσβεστικού Σώματος
➢ Φίλιππος Παντελεάκος, Αρχιπύραρχος, Διευθυντής Κέντρου Επιχειρήσεων Πολιτικής Προστασίας
➢ Ευθύμιος Λέκκας, Καθηγητής Δυναμικής – Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών του Ε.Κ.Π.Α.
➢ Τοποθετήσεις συνέδρων

17:00 – 19:00 Στρογγυλή Τράπεζα: Τοπική Αυτοδιοίκηση & Γυναικεία Επιχειρηματικότητα

 

 

Σχετικά Άρθρα

Ο Δήμος Αθηναίων δικαιώνεται με παρέμβαση στο ΣτΕ

otavoice

Ν. Χαρδαλιάς: «Το απόστημα θα σπάσει- Δίνουμε ένα τέλος σε όλα αυτά που πληγώνουν τους πολίτες»

otavoice

Η ΚΕΔΕ στο Forum του ΟΗΕ για τους στόχους της Βιώσιμης Ανάπτυξης

otavoice

Δ.Βριλησσίων: Ολοκληρώθηκαν οι διαγραμμίσεις, σε περισσότερες από 100 διαβάσεις πεζών

otavoice

Δ.Πύργου: Τιμήθηκαν οι πατριώτες που εκτελέστηκαν στα Φονικά από τους Ναζί

otavoice

Ο Κ. Πελετίδης ενημέρωσε το Δημοτικό Συμβούλιο, για την πυρκαγιά της 9ης Ιουλίου

otavoice