OTA VOICE
Αυτοδιοικητικά Νέα Περιφέρειες

Έκτακτη συνεδρίαση της ΕΝΠΕ στις 12/2 για τη μεταφορά των ταμειακών διαθεσίμων-Έκτακτο συνέδριο μέσα στο Μάρτιο

Άμεση κινητοποίηση από την Ένωση Περιφερειών μετά την απόφαση του υπουργείου Οικονομικών, με την οποία προβλέπεται ότι εντός 30 ημερών οι φορείς της Γενικής Κυβέρνησης υποχρεούνται να μεταφέρουν τα πλεονάζοντα ταμειακά διαθέσιμά τους στον λογαριασμό ταμειακής τους διαχείρισης στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Η ΕΝΠΕ θα πραγματοποιήσει έκτακτη συνεδρίαση στις 12 Φεβρουαρίου με μοναδικό θέμα την υποχρεωτική μεταφορά των ταμειακών διαθεσίμων των Περιφερειών στην Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ), μετά την απόφαση που υπέγραψε στις 21 Ιανουαρίου ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης. Μια εξέλιξη που προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση α’ και β΄ βαθμού με την ΕΝΠΕ να είναι αποφασισμένη να φτάσει το θέμα στα άκρα και να ανάψει κόκκινο φως στην υπουργική απόφαση.

Μάλιστα σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του OTAVOICE υπάρχει και η σκέψη για έκτακτο συνέδριο στην ΕΝΠΕ στα μέσα Μαρτίου προκειμένου οι Περιφέρειες να συντονίσουν τις κινήσεις τους.

Ήδη πάντως η Ένωση Περιφερειών προσανατολίζεται στην κατάθεση προσφυγής στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της υπουργικής απόφασης για τη μεταφορά των ταμειακών διαθεσίμων των φορέων της γενικής κυβέρνησης στην Τράπεζα της Ελλάδος. Μετά μάλιστα και την συνεδρίαση της εκτελεστικής επιτροπής, ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ, περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, προανήγγειλε την πρόθεση των Περιφερειών να κλιμακώσουν τις αντιδράσεις τους τόσο σε πολιτικό επίπεδο όσο και σε νομικό με προσφυγή στο ΣτΕ περί αντισυνταγματικότητας.

Τόσο ο κ. Αγοραστός όσο και ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας σε δηλώσεις τους τάχθηκαν κατά της συγκεκριμένης απόφασης αλλά και κατά της κυβέρνησης, επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων, τα προβλήματα που δημιουργούνται στην Τοπική Αυτοδιοίκηση από την εφαρμογή της απόφασης και κάνοντας λόγο για «έλλειμμα Δημοκρατίας».

«Η κυβέρνηση διακηρύσσει σε όλους τους τόνους ότι η χώρα βγήκε από τα μνημόνια, αλλά επιβάλλει μνημόνιο διαρκείας για την αυτοδιοίκηση, ένα μνημόνιο ασφυκτικού ελέγχου και λιτότητας», υποστήριξε χαρακτηριστικά ο κ. Αγοραστός, ο οποίος χαρακτήρισε την απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γ. Χουλιαράκη «προδήλως αντιδημοκρατική και αντισυνταγματική», καθώς και «επιβλαβή και επιζήμια για την κοινωνία».

Σχετικά Άρθρα

Δ.Σερβίων: Δωρεάν καυσόξυλα σε Μεταξά, Ελάτη και Καστανιά

otavoice

Δ.Βύρωνα: Η Τ. Καφατσάκη στο διαδημοτικό-διαπεριφερειακό φόρουμ του “Cities4her”

otavoice

Τρία νέα ηλεκτροκίνητα επιβατικά οχήματα στο Δήμο Αμπελοκήπων-Μενεμένης

otavoice

Ι. Ντούμος: «Το πρώτο βήμα συνεργασίας σε πολιτιστικό-τουριστικό επίπεδο»

otavoice

Παπάγου-Χολαργός στην πρώτη γραμμή για την Παγκόσμια Ημέρα Καθαριότητας

otavoice

Δ.Ιωαννιτών: Βιοκλιματική αναβάθμιση 9 σχολικών αυλών με συμμετοχικές διαδικασίες

otavoice