OTA VOICE
Αυτοδιοικητικά Νέα Δήμοι

Στ. Καρίκης: «Θέλουμε ανοικτό και Δημοκρατικό Δήμο ή ένα κλειστό κύκλωμα για μια… ολιγαρχία;»

«Η ΝΕΑ ΜΕΡΑ απευθύνεται σε όλους τους πολίτες της Ρόδου, ότι και αν ψήφισαν ή ψηφίζουν. Στις δημοτικές εκλογές δεν θα ψηφίσουμε ούτε κόμμα ούτε Πρωθυπουργό, θα ψηφίσουμε για το νησί μας. Την επόμενη μέρα, αν εκλεγώ, στο δημαρχείο δεν θα κυματίζει ούτε μπλε ούτε πράσινη ούτε κόκκινη σημαία. Θα κυματίζει ,πολύ ψηλά για την βλέπουν όλοι, η σημαία της Ρόδου»

Αυτό υπογραμμίζει μεταξύ άλλων σε συνέντευξή του στο skyrodos.gr o υποψήφιος δήμαρχος κ.Στράτος Καρίκης περιγράφοντας τις θέσεις του για τον τρόπο διακυβέρνησης ενός ανοικτού προς τους πολίτες  Δήμου.

Ο κ.Καρίκης για άλλη μια φορά ξεκάθαρα αναφέρεται σε όσους πιστεύουν ότι η εμπιστοσύνη των πολιτών  εξαγοράζεται θέλοντας να εκφράσει την ενόχληση του για όσα έχει διαπιστώσει.

Για τον κ.Καρίκη υπάρχουν όπως λέει διαφορές αλλά και σημεία σύγκλισης με συνυποψηφίους του.

«Εμείς θα συνεργαστούμε με όσους πιστεύουν ότι η Ρόδος πρέπει να αποκτήσει ένα αναπτυξιακό σχέδιο για τους πολλούς και όχι για τους λίγους. Με όσους πιστεύουν σε ένα ανοιχτό και δημοκρατικό Δήμο και όχι με όσους τον θέλουν ένα κλειστό κύκλωμα.Με όλους όσους θέλουν μια Δημοτική Αρχή των πολιτών και όχι μια Δημοτική Αρχή που θα εκφράζει μια συγκεκριμένη και μικρή κοινωνική τάξη. Αντιλαμβάνεστε συνεπώς ποιες είναι οι διαφορές μας και με ποιους. Υπάρχει μια αριστοκρατική και ιδιοκτησιακή αντίληψη για το Δήμο Ρόδου», τονίζει ο κ. Καρίκης και ξεκαθαρίζει πως δεν είναι πρίγκιπας ούτε γόνο ενώ ότι   κατάφερε  στη ζωή του  το  κατάφερε  με τη δουλειά του.

Όσο για το χρίσμα από το ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Καρίκης δηλώνει ότι «η ΝΕΑ ΜΕΡΑ δεν έχει ούτε χρίσμα αλλά ούτε και πολιτική στήριξη .Έχει ελεύθερους ανθρώπους με δυνατές επιλογές  για τη Ρόδο μας» .

Η συνέντευξή του κ. Στράτου Καρίκη αναλυτικά:

Έχετε ξεκινήσει δυναμικά τον προεκλογικό αγώνα με σειρά παρεμβάσεων και πρωτοβουλιών.Ο στόχος σας είναι να μπείτε στο δεύτερο γύρο;

Ο στόχος μας είναι να κερδίσουμε το Δήμο και την εμπιστοσύνη των πολιτών της Ρόδου. Θα το κάνουμε παρουσιάζοντας ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα με σαφείς και ξεκάθαρους στόχους αλλά και συγκεκριμένες δεσμεύσεις. Καθημερινά , εντείνουμε την επικοινωνία με τους πολίτες, ακούμε τους πολίτες και χτίζουμε μια νέα και δυνατή σχέση μαζί τους. Η ΝΕΑ ΜΕΡΑ δεν είναι μια παράταξη που δημιουργήθηκε μόνο για τις εκλογές, είναι μια κίνηση πολιτών της Ρόδου που δεν έχει κομματικές εξαρτήσεις. Ήρθαμε για να μείνουμε. Αυτό δεν έχουν καταλάβει κάποιοι.

Ανακοινώσατε τους 40 πρώτους υποψηφίους. Είναι επιλογή σας να πάτε με νέους και άφθαρτους υποψηφίους και όχι με τα λεγόμενα ‘’βαριά’’ ονόματα;

Τα λεγόμενα ‘’βαριά’’ ονόματα που λέτε, αποδείχθηκαν τελικά τόσο βαριά που βούλιαξαν το νησί μας. Η ΝΕΑ ΜΕΡΑ για τη Ρόδο έχει έμπειρα και καταξιωμένα στελέχη αλλά κυρίως έχει πολλά νέα και άφθαρτα πρόσωπα. Στη Ρόδο πρέπει να πάμε σε μια αλλαγή γενιάς, να βγουν μπροστά άνθρωποι μέσα από την κοινωνία, άνθρωποι που δεν θα προέρχονται από το κομματικό θερμοκήπιο. ‘Ολοι αυτοί δοκιμάστηκαν άλλωστε, ότι είχαν να δώσουν το έδωσαν.

Κάποιοι προσπαθούν να σας ταυτίσουν με το ΣΥΡΙΖΑ. Έχετε το χρίσμα του ΣΥΡΙΖΑ;

Όχι βέβαια. Πιστεύω ότι το κόμματα πρέπει να σταματήσουν να επιβάλλουν τις επιλογές τους στην αυτοδιοίκηση και στους πολίτες. Η ΝΕΑ ΜΕΡΑ δεν έχει ούτε χρίσμα αλλά ούτε και πολιτική στήριξη .Έχει ελεύθερους ανθρώπους με δυνατές επιλογές  για τη Ρόδο μας . Η ΝΕΑ ΜΕΡΑ απευθύνεται σε όλους τους πολίτες της Ρόδου, ότι και αν ψήφισαν ή ψηφίζουν. Στις δημοτικές εκλογές δεν θα ψηφίσουμε ούτε κόμμα ούτε Πρωθυπουργό, θα ψηφίσουμε για το νησί μας. Όπως έχω πει, αν εκλεγώ εγώ Δήμαρχος, την επόμενη μέρα στο δημαρχείο δεν θα κυματίζει ούτε μπλε ούτε πράσινη ούτε κόκκινη σημαία. Θα κυματίζει ,πολύ ψηλά για την βλέπουν όλοι, η σημαία της Ρόδου.

Έχετε προτείνει δημόσιο διάλογο μεταξύ όλων των υποψηφίων δημάρχων και στις 10 δημοτικές ενότητες της Ρόδου, μπροστά στους πολίτες. Ποιοι συνυποψήφιοι σας ανταποκρίθηκαν; Πιστεύετε ότι μπορεί να γίνει αυτός ο διάλογος;

Είναι ένα μεγάλο βήμα δημοκρατίας και συμμετοχής των πολιτών, το πλαίσιο του ανοιχτού και δημόσιου διαλόγου που προτείναμε. Όλοι οι υποψήφιοι θα σταθούμε απέναντι στους πολίτες θα παρουσιάσουμε το πρόγραμμά μας και θα απαντήσουμε στις ερωτήσεις τους. Θα είναι κάτι πρωτοποριακό για τη Ρόδο, μια γιορτή άμεσης δημοκρατίας. Για αυτό άλλωστε έστειλα, εγγράφως, την πρόταση αυτή σε όλους τους υποψηφίους δημάρχους. Ο κ.Χατζηδιάκος και ο κ.Κρητικός ανταποκρίθηκαν θετικά σε αυτή την πρόταση και δήλωσαν ότι θα συμμετέχουν. Φαντάζομαι και ο κύριος Πότσος από τη Λαϊκή Συσπείρωση δεν θα έχει αντίρρηση και θα συμμετέχει και αυτός. Είναι στο χέρι μας να κάνουμε ένα μεγάλο άλμα προς τα εμπρός, να δώσουμε τη δυνατότητα στον πολίτη να μας απευθύνει ερωτήματα. Όποιος έχει πρόγραμμα και προτάσεις, όποιος δεν φοβάται την επαφή με τους πολίτες, δεν φοβάται και το διάλογο.

Ο κ.Καμπουράκης γιατί δεν σας απάντησε;

Νομίζω ότι θα πρέπει να ρωτήσετε τον ίδιο. Όλοι οι άλλοι απάντησαν θετικά.

Aν δεν δεχθεί ο κ.Καμπουράκης, θα γίνει ο διάλογος των υποψηφίων δημάρχων;

Φυσικά και θα γίνει. Προσωπικά εύχομαι και θέλω να συμμετέχει και αυτός.

Πως θα διοικήσει το Δήμο ο Στράτος Καρίκης. Τι διαφορετικό θα κάνει στη διοίκηση του Δήμου;

Εμείς πιστεύουμε σε ένα Ανοιχτό και Δημοκρατικό Δήμο. Η δική μας πρόταση είναι αυτή που ανοίγει το Δήμο στους πολίτες, δημιουργεί για πρώτη φορά θεσμούς και διαδικασίες άμεσης δημοκρατίας, συμμετοχής των πολιτών στην επιλογή των έργων που θα γίνουν αλλά και ελέγχου του προϋπολογισμού. Για τα έργα που θα εντάσσονται στο τεχνικό πρόγραμμα αλλά και για τον προϋπολογισμό του Δήμου θα έχει γνώμη ο πολίτης. Θα κυριαρχήσουν η διαφάνεια και η δημοκρατία στη διοίκηση του Δήμου. Απέναντι στη δική μας πρόταση για έναν Ανοιχτό Δήμο είναι η πρόταση εκείνη που θέλει το Δήμο Ρόδου να μετατρέπεται σε ένα κλειστό κύκλωμα για λίγους, αυτή που θέλει τους πολίτες στο περιθώριο και χωρίς να έχουν λόγο.

Ο πολίτης πως θα δει άμεσα την αλλαγή στην καθημερινότητα του, αν εκλεγεί Δήμαρχος ο Στράτος Καρίκης;

Ένα παράδειγμα μόνο θα αναφέρω που περιλαμβάνεται και στο πρόγραμμά μας.  Μέσα σε 6 μήνες θα  ηλεκτρονικό σύστημα εξυπηρέτησης του πολίτη για την έκδοση βεβαιώσεων και πιστοποιητικών, με αιτήσεις που θα καταθέτει ο δημότης μέσα από το τηλέφωνο ή το διαδίκτυο. Και ο Δήμος θα στέλνει τα πιστοποιητικά στο σπίτι ή στο χώρο εργασίας του πολίτη. Μια ακόμα μεγάλη καινοτομία θα είναι η λειτουργία ενός συστήματος στα πρότυπα του taxis ,μέσα από το οποίο ο πολίτης θα κάνει όλες τις συναλλαγές του με το Δήμο, θα έχει πλήρη εικόνα και θα μπορεί να εκτυπώνει βεβαιώσεις ή να παίρνει ενημερότητα εύκολα, γρήγορα και χωρίς να χρειαστεί να έρθει στο Δήμο. Όλα αυτά εφαρμόζονται ήδη σε άλλους Δήμους, θα το κάνουμε και εμείς. Απλά πράγματα αλλά τόσο σημαντικά.

Υπάρχουν διαφορές μεταξύ των υποψηφίων δημάρχων; Ποιο είναι το διακύβευμα πάνω στο οποίο καλούνται να αποφασίσουν οι πολίτες.

Υπάρχουν διαφορές, υπάρχουν όμως και σημεία σύγκλισης. Εμείς θα συνεργαστούμε με όσους πιστεύουν ότι η Ρόδος πρέπει να αποκτήσει ένα αναπτυξιακό σχέδιο για τους πολλούς και όχι για τους λίγους. Με όσους πιστεύουν σε ένα ανοιχτό και δημοκρατικό Δήμο και όχι με όσους τον θέλουν ένα κλειστό κύκλωμα.Με όλους όσους θέλουν μια Δημοτική Αρχή των πολιτών και όχι μια Δημοτική Αρχή που θα εκφράζει μια συγκεκριμένη και μικρή κοινωνική τάξη. Αντιλαμβάνεστε συνεπώς ποιες είναι οι διαφορές μας και με ποιους. Υπάρχει μια αριστοκρατική και ιδιοκτησιακή αντίληψη για το Δήμο Ρόδου. Με αυτή την αντίληψη εμένα με χωρίζει χάος λόγω και των κοινωνικών μου καταβολών, μη ξεχνάτε ότι ξεκίνησα μόνος μου και από πολύ χαμηλά. Δεν είμαι ούτε πρίγκηπας ούτε γόνος, ότι κατάφερα στη ζωή μου το έχω καταφέρει με τη δουλειά μου.

Χρησιμοποιείτε πολύ συχνά τη φράση ‘’η εμπιστοσύνη των πολιτών δεν αγοράζεται’’. Είναι αιχμή για κάποιον αυτό;

Δεν είναι αιχμή, είναι μια ξεκάθαρη αναφορά σε όσους πιστεύουν ότι η εμπιστοσύνη των πολιτών εξαγοράζεται.

Τη Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου παρουσιάζεται το πρόγραμμα σας για τον τουρισμό. Μιλάτε μάλιστα για ανατροπή του σημερινού μοντέλου τουριστικής ανάπτυξης της Ρόδου. Μπορείτε να την συγκεκριμενοποιήσετε;

Οι πολίτες που θα έρθουν τη Δευτέρα στην παρουσίαση του προγράμματος μας για τον τουρισμό θα δουν μια νέα και πρωτοποριακή πρόταση που αλλάζει το μοντέλο τουριστικής ανάπτυξης της Ρόδου. Το νησί μας πρέπει να κάνει στροφή στην ποιότητα, να δει τις προοπτικές ανάπτυξης της κρουαζιέρας που είναι τεράστιες, νέες μορφές τουρισμού όπως ο τουρισμός υγείας αλλά και ο τουρισμός στην πόλη της Ρόδου τη χειμερινή περίοδο. Το πρόγραμμα μας για τον τουρισμό επιδιώκει τα οφέλη από την τουριστική ανάπτυξη να πηγαίνουν στους πολλούς και όχι στους λίγους.

Πηγή: www.skyrodos.gr

Σχετικά Άρθρα

Οι συναντήσεις του Ν. Σταυρέλη με επτά υπουργούς για θέματα του Δήμου Κορινθίων

otavoice

Ν. Χαρδαλιάς για διαφθορά: «Ή αυτοί ή εμείς»

otavoice

ΧΥΤΑ Φυλής: Νεκρός οδηγός απορριμματοφόρου του Δήμου Αθηναίων- Παρασύρθηκε από το όχημά του

otavoice

Συνάντηση δημάρχου Σύρου-Ερμούπολης με τον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης

otavoice

Η Περιφέρεια Κρήτης υποστηρίζει την ενεργειακή δημοκρατία προς όφελος των πολιτών

otavoice

Δ. Πτωχός για πανώλη: «Έχουμε εμπιστοσύνη στις υπηρεσίες μας, καμία απειλή για τον άνθρωπο»

otavoice