OTA VOICE
Αυτοδιοικητικά Νέα Δήμοι

Μήνυμα Δημάρχου Σπάρτης Β. Βαλιώτη για την Παγκόσμια Ημέρα Μνημείων και Τοποθεσιών

Η 18η Απριλίου έχει ορισθεί από την Unesco και το Διεθνές Συμβούλιο Μνημείων και Τοποθεσιών (ΙCOMOS) ως Παγκόσμια Ημέρα Μνημείων και Τοποθεσιών, αποσκοπώντας στην ευαισθητοποίηση του κοινού στο ζήτημα της διαφύλαξης της Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Την τιμητική του έχει, όμως, σήμερα, και ο Μυστράς. Αναγνωρίζοντας την παγκόσμια ιστορική, αρχαιολογική, αισθητική και ανθρωπολογική αξία του η Unesco, τον χαρακτήρισε το 1989 ως «Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς», εγγράφοντάς τον ως πολιτιστικό αγαθό στον κατάλογο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Στο επίκεντρο της σημερινής ημέρας τίθενται όλα τα μνημεία και οι τοποθεσίες, που συνιστούν και καθορίζουν την ιστορική και πολιτιστική ταυτότητα ενός τόπου. Είναι, όμως και μια πάντα επίκαιρη υπόμνηση για τους κινδύνους στους οποίους είναι εκτεθειμένα, για τα θέματα συντήρησης και φθοράς τους, στα οποία οφείλουμε να ενσκήψουμε, ώστε να διασφαλισθεί η προστασία και ένταξή τους στη σύγχρονη κοινωνική, πολιτιστική και οικονομική ζωή.

Ας ευαισθητοποιηθούμε όλοι στο ζήτημα της προστασίας και διατήρησης των πολιτιστικών αγαθών. Εξάλλου, το πολιτιστικό απόθεμα είναι ένα κοινό αγαθό, «περιουσία» όλων των πολιτών του κόσμου. Ας έλθουμε εγγύτερα προς την ιστορία και τον πολιτισμό μας, με τρόπο συμμετοχικό και βιωματικό.

Σχετικά Άρθρα

Ο ιδρυτής του otavoice σχολιάζει αυτοδιοικητικά στο “Σημείο Αναφοράς” (Attica TV)

otavoice

Ο Δήμος Αθηναίων δικαιώνεται με παρέμβαση στο ΣτΕ

otavoice

Ν. Χαρδαλιάς: «Το απόστημα θα σπάσει- Δίνουμε ένα τέλος σε όλα αυτά που πληγώνουν τους πολίτες»

otavoice

Η ΚΕΔΕ στο Forum του ΟΗΕ για τους στόχους της Βιώσιμης Ανάπτυξης

otavoice

Δ.Βριλησσίων: Ολοκληρώθηκαν οι διαγραμμίσεις, σε περισσότερες από 100 διαβάσεις πεζών

otavoice

Δ.Πύργου: Τιμήθηκαν οι πατριώτες που εκτελέστηκαν στα Φονικά από τους Ναζί

otavoice