OTA VOICE
Αυτοδιοικητικά Νέα Δήμοι

Τα «γυρίζει» ο Δήμαρχος Καλαμάτας, Παναγιώτης Νίκας: «Εάν δεν υπάρξει παρέμβαση σε θεσμικό επίπεδο το έθιμο δεν μπορεί να συνεχιστεί»

Έπειτα από την κοινωνική κατακραυγή και τις αντιδράσεις στα social media, για τα όσα ανέφερε χθες μετά χαμό του 53χρονου εικονολήπτη από τον σαϊτοπόλεμο, ο Δήμαρχος Καλαμάτας και υποψήφιος Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, αποφεύγει να πάρει θέση υπέρ της συνέχισης ή απαγόρευσης του εθίμου και λέει πως αυτό θα πρέπει να συναποφασιστεί με την πολιτεία.

Ο ίδιος ωστόσο βρίσκεται σε μια σχετική σύγχυση και αυτοδιαψεύδεται κάθε φορά που μιλά δημόσια ενώ έχει ξεκινήσει μια προσπάθεια απαλλαγής από τις ευθύνες που έχει ως θεσμικός υπεύθυνος της πόλης.

Παρά το γεγονός ότι η Καλαμάτα θρηνεί από χθες τον χαμό του 53χρονου εικονολήπτη από τον σαϊτοπόλεμο, ο Παναγιώτης Νίκας δήλωνε ότι το έθιμο δεν θα απαγορευτεί.

Ο κ. Νίκας ανέφερε χαρακτηριστικά «το έθιμο του σαϊτοπολέμου δεν θα απαγορευτεί, γιατί θα υπάρξουν αντιδράσεις». Στη συνέχεια τόνισε την ανάγκη να ληφθούν μέτρα, προκειμένου να αποφευχθούν τέτοιου είδους περιστατικά, κάτι που όμως δεν έχει γίνει μέχρι τώρα”. Γεγονός για το οποίο φέρει και ο ίδιος βαρύτατες ευθύνες, ως πρώτος πολίτης του Δήμου.

Σήμερα και σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο Παναγιώτης Νίκας ανέφερε πως τα μέτρα στον σαϊτοπόλεμο ήταν καλύτερα από ποτέ, αλλά η εκδήλωση ήταν… ημινόμιμη και ασθενοφόρο δεν υπήρχε την ώρα του δυστυχήματος στο σημείο. Παράλληλα, ανέφερε πως το έθιμο δεν μπορεί να συνεχιστεί αν η πολιτεία δεν λάβει μέτρα.

Λίγο αργότερα μίλησε στον Realfm 97,8 και τους Δημήτρη Καμπουράκη και Γιώργο Ψάλτη και αναφερόμενος στον θανάσιμο τραυματισμό του εικονολήπτη κατά τη διάρκεια του σαϊτοπόλεμου υπογράμμισε: “Ήταν ένας άριστος χαρακτήρας, ένα πάρα πολύ καλό παιδί, είναι πολύ μεγάλο κρίμα. Είναι κρίμα που είχαμε αυτό το ακραίο δυστύχημα και έφυγε από τη ζωή αυτός ο καλός άνθρωπος”

“Αυτή η συγκεκριμένη εκδήλωση γίνεται από τα στοιχεία τα οποία έχουμε από την απελευθέρωση και μετά, δεκαετίες ολόκληρες, έχουν γραφτεί βιβλία, υπάρχουν φωτογραφίες από το 1900, δεν μπόρεσε να τη σταματήσει ούτε η δικτατορία, παρά το γεγονός ότι το προσπάθησε. Είναι συνδεδεμένο με τους Καλαματιανούς, με την πασχαλιά στην Καλαμάτα και όχι μόνο”, σημείωσε ο κ. Νίκας και πρόσθεσε:

“Είναι μία κρίσιμη καμπή αυτό το οποίο συνέβη, το πρωτοφανές γεγονός, γιατί τραυματισμούς είχαμε. Προφανώς θα οδηγήσει στη λήξη της συγκεκριμένης εκδήλωσης εάν δεν ληφθούν μέτρα σε θεσμικό επίπεδο, νομοθετικά μέτρα, που να προσδιορίζουν με ακρίβεια και τους όρους ασφαλείας. Να προσδιορίζει τους όρους και τις προϋποθέσεις ώστε να μπορεί να εκδοθεί μία άδεια, να μπορούν να παρίστανται τα κρατικά όργανα είτε είναι νοσοκομείο, είτε είναι η αστυνομία”.

“Το θεσμικό πλαίσιο πρέπει να υπάρξει, διότι εάν δεν υπάρξει θα παίζουμε κλέφτες και αστυνόμους. Θα κυνηγούν τον κόσμο γύρω από τους Επιτάφιους και γύρω από τις ενορίες… Εγώ είμαι της άποψης ότι το έθιμο μετά τον θάνατο εάν δεν υπάρξει παρέμβαση σε θεσμικό επίπεδο δεν μπορεί να συνεχιστεί”, ανέφερε μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος Καλαμάτας

Σχετικά Άρθρα

Μ. Βακαλόπουλος: Βασική προτεραιότητα η δημιουργία ενός σύγχρονου Αθλητικού Κέντρου

otavoice

Κ. Τζιούμης: «Με συνεργασίες κάνουμε δουλειά για τα σχολεία του τόπου μας»

otavoice

Δ.Αθηναίων: Παραμένουν ανοιχτές οι κλιματιζόμενες Λέσχες Φιλίας, λόγω καύσωνα

otavoice

Συναντήσεις για σημαντικά ζητήματα του Δήμου Κω, είχε στην Αθήνα ο Θ. Νικηταράς

otavoice

Δ.Πυλαίας-Χορτιάτη: Φόρος Τιμής για τα θύματα της ναζιστικής θηριωδίας στο Ασβεστοχώρι

otavoice

Δ.Ηλιούπολης: Ανυπόστατο ψεύδος η δήθεν παραχώρηση Δημοτικού χώρου για εκδήλωση

otavoice