OTA VOICE
Αυτοδιοικητικά Νέα Δήμοι

61 χρόνια μικρασιατικής παράδοσης το Κεσκέκι στα Μελίσσια-Αποκλειστικό ρεπορτάζ

ΜΕΛΙΣΣΙΑ-ΚΕΣΚΕΚΙ 2019

H  συνέχιση  της παράδοση της πολιτισμικής ιστορίας του Μικρασιατικού Πολιτισμού, αναβιώνει κάθε χρόνο εδώ και 61 έτη στο Δήμο Πεντέλης, απο τον Σύλλογο Μικρασιατών Άγιος Γεώργιος Γκιούλμπαξε μέσα από  το μεγαλύτερο έθιμο το Κεσκέκι.

Δεν απουσίασε  από το ΚΕΣΚΕΚΙ ο εορτάζων Πρόεδρος της ΚΕΔΕ και υποψήφιος  Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης.Στην φωτογραφία  με τον υποψήφιο Δήμαρχο Πεντέλης Λευτέρη Κοντουλάκο  και τον Προεδρο του Συλλόγου Μικρασιατών Μελισσιων Άγιος Γεώργιος «ΓΚΙΟΥΛΜΠΑΞΕ» Παναγιώτη Γκατζόλη.

Με την επιμέλεια κάθε χρονιά του Συλλόγου Μικρασιατών Άγιος Γεώργιος Γκιούλμπαξε στήνονται τα καζάνια για να μαγειρευτεί από δεκάδες εθελοντές το παραδοσιακό Κεσκέκι, ενώ στην πλατεία του Αγίου Γεωργίου οργανώνεται το  παραδοσιακό πανηγύρι δίπλα στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου με παραδοσιακά συγκροτήματα.

Από την διαδικασία ανακατέματος των καζανιών όπου μαγειρεύεται το παραδοσιακό έδεσμα πέρασε και ο Γιώργος Πατούλης μαζί με τον δημοτικό σύμβουλο Πεντέλης και πρόεδρο του ΣΠΑΠ Βλάσση Σιώμο.

Στην επάνω φωτογραφία ο Νίκος Δροσάτος βοηθάει την υποψήφια δημοτική σύμβουλο Μαρία Τουγουντζόγλου να ανακατέχει το καζάνι με το παραδοσιακό Κεσκέκι , ενώ στην κάτω φωτογραφία ο υποψήφιος δήμαρχος Πεντέλης Λευτέρης Κοντουλάκος δείχνει να έχει πάρει το κολάει….

Δεν έλειψε από την διαδικασία ανακατέματος των καζανιών και ο υποψήφιος δήμαρχος  Πεντέλης Άγγελος Παλαιοδήμος μαζί με τα στελέχη του συνδυασμού του.

Κάθε χρονιά χιλιάδες κόσμος από την περιοχή αλλά και από κάθε γωνιά της Αττικής συρρεούν να γευτούν τις αυθεντικές παραδοσιακές στιγμές από την μικρασιατική πολιτιτιστική ιστορία και να γευτούν γεύσεις και να ακούσουν ήχους συμμετέχοντας σε ένα αυθεντικό γλέντι.

Φέτος το Κεσκέκι γίνεται λίγες μέρες πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές και το κλίμα υπήρξε πιο ζωηρό μιας και πολλά μέλη που δραστηριοποιούνται στα κοινά του δήμου Πεντέλης έδωσαν δυναμικό παρών και τα εκλογικά πηγαδάκια είχαν την τιμιτική τους.

Ο υποψήφιος σύμβουλος Νίκος Δροστάτος επί το έργον στα καζάνια του Αη Γιώργη.

Επάνω η δημοτική σύμβουλος Πεντέλης Τούλα Κατίκου ανάμεσα σε εθελοντές δοκιμάζει το ανακάτεμα των καζανιών. Στην πλατεία κάτω έχει στηθεί το γλέντι και ο υποψήφιος δήμαρχος Λευτέρης Κοντουλάκος πλαισιομένος από τις όμορφες υποψήφιες του συνδυασμού του Μαρία Τουγουντζόγλου και Ελένη Γκρέτσα δείχνει ευδιάθετος.Πίσω διακρίνεται και ο υποψήφιος δήμαρχος Γιώργος Κατσικογιάννης με την κόρη του και συνεργάτες , που είχε την ονομαστική εορτή του και έλαβε πολλές ευχές.

Ο υποψήφιος δήμαρχος Άγγελος Παλαιοδήμος με την δημοτική σύμβουλο Άντα Χάνου-Μπούσουλα  και μέλη του συνδυασμού του στην πλατεία του Αγίου Γεωργίου.

Με λαμπρότητα παράλληλα εορτάστηκε και η εορτή του Αγίου Γεωργίου στον ομώνυμο Ιερό Ναό με την παρουσία χιλιάδων πιστών κατά την λιτάνευση της εικόνας του Αγίου στους δρόμους των Μελισσίων.

Σχετικά Άρθρα

Δήμαρχος Βριλησσίων: Καμιά συνδρομή από την Πυροσβεστική παρά τις συνεχείς εκκλήσεις μας

otavoice

Δήμαρχος Θάσου: “Ανόρυξη νέων γεωτρήσεων για την λειψυδρία”

otavoice

Σικυώνιοι Αρχαιολογικοί Περίπατοι: Μια ξεχωριστή εμπειρία ξενάγησης στην Αρχ. Σικυώνα

otavoice

Δ.Πατρέων: Ενημέρωση παιδιών των παιδικών κατασκηνώσεων, για την προσβασιμότητα

otavoice

Δήμαρχος Πεντέλης; «Έπρεπε τα εναέρια μέσα, να έρθουν νωρίτερα»

otavoice

Δ.Λυκόβρυσης-Πεύκης: Άρχισαν εθελοντικές περιπολίες στα δάση της πόλης

otavoice