OTA VOICE
Αυτοδιοικητικά Νέα Δήμοι

Δήμος Μαλεβιζίου: Αποκαλυπτήρια της προτομής και εσπερίδα αφιερωμένη στον Ιωάννη Περδικάρη, στην Τύλισο

Τον Ιωάννη Περδικάρη, μία από τις σημαντικότερες μορφές της πολιτικής και των γραμμάτων για ολόκληρη την Κρήτη, τιμάει ο Δήμος Μαλεβιζίου με τα αποκαλυπτήρια της  προτομής του, η οποία αναγείρεται  στην κεντρική πλατεία της γενέτειρας του τιμωμένου, την Τύλισο, την Τετάρτη 15 Μαΐου και ώρα 18.30.

Η προτομή του τιμωμένου είναι έργο του διακεκριμένου καλλιτέχνη Κώστα Παγωμένου, ο οποίος προέβη στη φιλοτέχνησή της, ύστερα από σχετική ανάθεση του Δήμου Μαλεβιζίου.

Μετά την τελετή των αποκαλυπτηρίων, η εκδήλωση θα συνεχιστεί στο αμφιθέατρο της Δημοτικής Πινακοθήκης, όπου θα ακολουθήσει εσπερίδα  αφιερωμένη στη ζωή και τη σπουδαία δράση του Ιωάννη Περδικάρη, ο οποίος διακρίθηκε, για το ρόλο του στις κρητικές Επαναστάσεις και έπειτα για την προσφορά του στην πολιτική και στην εκπαίδευση, κατά τη διάρκεια του καθεστώτος της Κρητικής Πολιτείας.

Κεντρικοί ομιλητές στην εσπερίδα για τον Ιωάννη Περδικάρη θα είναι ο φιλόλογος Μανόλης Αστυρακάκης και ο Καθηγητής Πανεπιστημίου Μανόλης Δρακάκης, οι οποίοι με τις ομιλίες του θα φωτίσουν πτυχές του βίου και τις δράσεις του τιμωμένου.

Ο Δήμαρχος  Μαλεβιζίου Κώστας Μαμουλάκης, σε δηλώσεις του εξέφρασε την ικανοποίησή του, καθώς έπειτα από μακρόχρονη προετοιμασία ο Δήμος Μαλεβιζίου είναι σε θέση να αποδώσει  τις δέουσες τιμές προς μια μεγάλη μορφή που γέννησε το Μαλεβίζι και  ειδικότερα η Τύλισος. «Το Μαλεβίζι τιμάει μια κορυφαία πνευματική και πολιτική μορφή του τόπου. Με σημαντική πολεμική και πολιτική δράση ήδη από τα χρόνια των Κρητικών Επαναστάσεων ο Ιωάννης Περδικάρης, ύστερα από την απελευθέρωση της Κρήτης, ανέλαβε κορυφαίες πολιτικές θέσεις στον τομέα της Παιδείας και με την παρουσία του σημάδεψε την ανάπτυξη της εκπαίδευσης κατά τη διάρκεια της Κρητικής Πολιτείας.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο της Επιτροπής Εποπτείας της Δημοτικής μας Πινακοθήκης Κώστα Τριγώνη, την Αντιπρόεδρο Άννα Φραντζεσκάκη, όλα τα μέλη της Επιτροπής, όπως επίσης τον Αντιδήμαρχο Θανάση Κύρκο, τον Πρόεδρο της Τ.Κ. Τυλίσου Γιώργο Κουβίδη, τον Γενικό Γραμματέα του Δήμου μας Γιώργο Μανουσάκη, τον Ειδικό Σύμβουλο μου Γιώργο Τζωράκη, τον γλύπτη Κώστα Παγωμένο – έχει κάνει ένα ακόμα εξαιρετικό έργο – και φυσικά τους ομιλητές της εσπερίδας, τον Φιλόλογο Μανόλη Αστυρακάκη και τον Καθηγητή Μανόλη Δρακάκη.

Θα ήθελα επίσης να απευθύνω μια ανοικτή πρόσκληση σε όλους, να έρθουν στην Πινακοθήκη μας και να παρακολουθήσουν αυτή την εξαιρετική εκδήλωση. Είμαι βέβαιος ότι θα ενθουσιαστούν!».

Ποιος ήταν ο Ιωάννης Περδικάρης (1851- 1909)

Ο Ιωάννης Περδικάρης, φιλόλογος και παιδαγωγός με καταγωγή από την Τύλισο, διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στα στρατιωτικά, πολιτικά και πνευματικά πράγματα της Κρήτης, κατά τη μετάβαση από τον 19ο στον 20ο αιώνα.

Ήδη από το 1881 υπήρξε εξέχον μέλος του «Φιλεκπαιδευτικού Συλλόγου» στο οθωμανοκρατούμενο Ηράκλειο και υπήρξε ο εισηγητής της πρότασης για τον προσανατολισμό του – υπό τον Ιω. Χατζιδάκη – Συλλόγου προς την προστασία και διάσωση των κρητικών αρχαιοτήτων, με αποτέλεσμα τη δημιουργία μιας πρώτης, άτυπης αρχαιολογικής υπηρεσίας στην Κρήτη. Μεταξύ των μεγάλων επιτευγμάτων της αρχαιολογικής δράσης του Φιλεκπαιδευτικού Συλλόγου υπήρξε η διάσωση των αρχαίων του λεηλατούμενου Ιδαίου Άντρου και της περίφημης Μεγάλης Επιγραφής της Γόρτυνας, και βέβαια η λειτουργία του πρώτου Μουσείου στο Ηράκλειο με εκατοντάδες εκθέματα, το οποίο αποτέλεσε τον πρόδρομο του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου.

Το 1896 ο Περδικάρης λαμβάνει μέρος στην Επανάσταση και αναγκάζεται να φύγει εκτός Κρήτης, διαδραματίζοντας καθοριστικό ρόλο από τη θέση του Γενικού Γραμματέα της Κεντρικής των Κρητών Επιτροπείας στην Αθήνα. Μετά την απελευθέρωση της Κρήτης και τη δημιουργία του καθεστώτος της Κρητικής Πολιτείας διετέλεσε γραμματέας της Ανωτέρας Διευθύνσεως της Παιδείας και Γενικός Επιθεωρητής της Δημοσίας Εκπαιδεύσεως.

Στις αρχές του αιώνα (1900) υπήρξε βασικός εισηγητής του πρώτου εκπαιδευτικού νόμου, ο οποίος ήταν ιδιαιτέρως προοδευτικός για την εποχή του και σημάδεψε την ανάπτυξη της εκπαίδευσης της Κρητικής Πολιτείας.

Απεβίωσε στο Ηράκλειο το 1909, εποχή κατά την οποία είχε αφοσιωθεί στη διοίκηση του πρωτοποριακού για την εποχή, ιδρυμένου από τον ίδιο, ιδιωτικού Λυκείου «Ο Κοραής», ενός σπουδαίου εκπαιδευτηρίου της πόλης, το οποίο αποτέλεσε φυτώριο ορισμένων εκ των σπουδαιότερων πνευματικών και επιστημονικών μορφών της Κρήτης.

Σχετικά Άρθρα

Εντατικές Εργασίες συντήρησης και εξωραϊσμού σε όλα τα Σχολεία του Δήμου Φυλής

otavoice

Συναντήσεις Δ. Τζαμτζή για θέματα βιώσιμης ανάπτυξης της ΠΕ Πέλλας

otavoice

Η «Νέα Πελοπόννησος» στην διαμαρτυρία για το Φράγμα Ασωπού

otavoice

Δ. Πτωχός: «Κανείς δεν θα μείνει πίσω!»-Ψηφιακή καινοτομία και υποστήριξη της Δημόσιας Υγείας

otavoice

Δ. Καρδίτσας: Διοργανώνει ποδηλατοδρομία «στην αυλαία» της Εβδομάδας Κινητικότητας

otavoice

Πρόσκληση του Δήμου Αμαρουσίου στο Φεστιβάλ ARTΕΜΕΙΣ

otavoice