OTA VOICE
Αυτοδιοικητικά Νέα Περιφέρειες

Περιφέρεια Αττικής: Δασικές Πυρκαγιές – Ενημερωνόμαστε και προστατευόμαστε!

Ένα από τα φυσικά φαινόμενα που εντάσσεται στην κατηγορία των φυσικών καταστροφών είναι και οι δασικές πυρκαγιές, οι οποίες πλήττουν την χώρα μας ιδιαίτερα τους θερινούς μήνες.

Η πρόληψη των δασικών πυρκαγιών αποτελεί τον ιδεώδη στόχο της αντιπυρικής προστασίας του δασικού και γενικότερα φυσικού περιβάλλοντος. Ο στόχος αυτός επιδιώκεται μέσα από την άρση των αιτίων που άμεσα ή έμμεσα προκαλούν τις δασικές πυρκαγιές.

Είναι γνωστό ότι οι δασικές πυρκαγιές μπορεί να προκληθούν από φυσικά αιτία (π.χ. κεραυνοί) ή από ανθρώπινες δραστηριότητες (κάψιμο σκουπιδιών, υπολείμματα καλλιεργειών, κλπ.). Στην Ελλάδα, ο κίνδυνος εκδήλωσης δασικής πυρκαγιάς από ανθρώπινες δραστηριότητες έχει διαπιστωθεί ότι είναι μεγάλος.

Αναλύοντας στατιστικά τις αιτίες πρόκλησης δασικών πυρκαγιών στη χώρα μας διαπιστώνεται (πηγή ΓΓΠΠ) ότι το 35% των πυρκαγιών οφείλεται σε αμέλεια (κακός υπολογισμός στις καύσεις για καθαρισμούς, βραχυκυκλώματα γραμμών μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος, ανεξέλεγκτοι χώροι καύσης απορριμμάτων, παραλείψεις η λάθη εκδρομέων κλπ). Ένα μικρότερο ποσοστό περιπτώσεων περίπου 20% οφείλεται σε κακόβουλες ενέργειες και το υπόλοιπο 45% που καταγράφεται σε άγνωστα αιτία κατανέμεται αναλόγως ανάμεσα στην αμέλεια και την πρόθεση. Συνεπώς, εφόσον το μεγαλύτερο ποσοστό των πυρκαγιών αποδίδεται σε αμέλεια, θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών για τον κίνδυνο πρόκλησης πυρκαγιάς από αμέλεια.

Πολύ σημαντικά στοιχεία στην προσπάθεια πρόληψης αλλά και προφύλαξης των πολιτών είναι τα προληπτικά μέτρα μπορεί να λάβει κάθε πολίτης ώστε να αποφεύγεται η πρόκληση πυρκαγιών και οι γνώσεις αυτοπροστασίας που είναι σκόπιμο να γνωρίζει σε περιπτώσεις εκτάκτων καταστάσεων μετά από την εκδήλωση δασικών πυρκαγιών. Για το σκοπό αυτό, αν και βρισκόμαστε περίπου δύο μήνες περίπου πριν την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου, κρίνεται σκόπιμο να ξεκινήσει η ενημέρωση των πολιτών με την ανάρτηση στο διαδικτυακό τόπο της Περιφέρειας Αττικής χρήσιμων οδηγιών και ενημερωτικών μηνυμάτων της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας (ή με βάση τις οδηγίες της), όπως αυτές που επισυνάπτονται και αφορούν την προστασία των κτισμάτων, την αποφυγή πρόκλησης εστιών πυρκαγιάς και την αυτοπροστασία των πολιτών:

Απλές Κινήσεις για να προστατευτείς

Με απλές κινήσεις μπορείς να προστατευτείς Δασικές Πυρκαγιές ΓΓΠΠ

Προστατευόμεαστε από Πυρκαγιά

Καλοκαίρι - προσέχουμε την πρόκληση πυρκαγιών

Ενημερωνόμαστε έγκαιρα και προστατευόμαστε.

Περισσότερες οδηγίες αυτοπροστασίας στο διαδικτυακό τόπο της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) και στον ιστότοπο της Περιφέρειας Αττικής στους συνδέσμους:

Οδηγίες αυτοπροστασίας των πολιτών έναντι δασικών πυρκαγιών

Κατευθυντήριες οδηγίες κατά την άσκηση της μελισσοκομίας

Μέτρα για την αποφυγή εκδήλωσης πυρκαγιάς από την εκτέλεση γεωργικών και άλλων εργασιών περιορισμένης έκτασης στην ύπαιθρο 

Σχετικά Άρθρα

Η ΔΕ Κασσάνδρας σφράγισε τις δύο πισίνες της μοιραίας κατασκήνωσης

otavoice

Δήμαρχος Βριλησσίων: Καμιά συνδρομή από την Πυροσβεστική παρά τις συνεχείς εκκλήσεις μας

otavoice

Δήμαρχος Θάσου: “Ανόρυξη νέων γεωτρήσεων για την λειψυδρία”

otavoice

Σικυώνιοι Αρχαιολογικοί Περίπατοι: Μια ξεχωριστή εμπειρία ξενάγησης στην Αρχ. Σικυώνα

otavoice

Δ.Πατρέων: Ενημέρωση παιδιών των παιδικών κατασκηνώσεων, για την προσβασιμότητα

otavoice

Δήμαρχος Πεντέλης; «Έπρεπε τα εναέρια μέσα, να έρθουν νωρίτερα»

otavoice