OTA VOICE
Αυτοδιοικητικά Νέα Δήμοι

O Τ. Θεοδωρικάκος παρουσίασε στο ΔΣ της ΚΕΔΕ τις παρεμβάσεις για παράκαμψη της απλής αναλογικής

Την ξεκάθαρη βούληση της κυβέρνησης να στηρίξει την Αυτοδιοίκηση υπογράμμισε ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος που επισκέφθηκε σήμερα την Κεντρική Ένωση Δήμων Κοινοτήτων Ελλάδας και παρέστη στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της.

Τόνισε τη διάθεση για στενή συνεργασία ανάμεσα στο υπουργείο και τους θεσμικούς φορείς της αυτοδιοίκησης. «Δεν θα αιφνιδιάσουμε ποτέ, θα έχουμε εξαντλητικές συζητήσεις και θα είμαστε πάρα πολύ κοντά» ανέφερε.

Όπως σημείωσε ο υπουργός οι προκλήσεις είναι μεγάλες και αντίπαλος είναι μόνο τα προβλήματα. «Είναι χρυσή ευκαιρία να πετύχουμε μια άνοιξη στην αυτοδιοίκηση», είπε.

Στη συνεδρίαση παρέστησαν επίσης ο υφυπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα αυτοδιοίκησης και εκλογών Θοδωρής Λιβάνιος και ο Γενικός Γραμματέας Εσωτερικών και Οργάνωσης Μιχάλης Σταυριανουδάκης.

Ο κ. Θεοδωρικάκος, επανέλαβε ότι η εφαρμογή της απλής αναλογικής στην Αυτοδιοίκηση, δημιουργεί προβλήματα στην κυβερνησιμότητα των δήμων και τόνισε ότι με το νομοσχέδιο, που προωθεί η κυβέρνηση και το οποίο κατατίθεται τη Δευτέρα στη Βουλή επιχειρείται «να αντιμετωπιστεί  όσο γίνεται το πρόβλημα» και να διευκολυνθούν οι δημοτικές αρχές στη λειτουργία των δήμων, χωρίς να τεθεί θέμα συνταγματικότητας.

Αυτό, είπε ο υπουργός, θα γίνει πρώτον, με την ενθάρρυνση των συμπράξεων και της συνεργασίας μεταξύ των  παρατάξεων, ώστε να υπάρξουν πλειοψηφίες και «αυτή είναι η βασική ουσία της παρέμβασης».

Και δεύτερον, δίνεται πλειοψηφία στην παράταξη του δημάρχου στην Οικονομική Επιτροπή, στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, στις διοικήσεις των νομικών προσώπων των δήμων και των δημοτικών επιχειρήσεων.

Επίσης ανακοίνωσε ότι το επόμενο διάστημα θα γίνει πιο ολοκληρωμένη νομοθετική παρέμβαση για απλοποίηση της νομοθεσίας που διέπει τη λειτουργία της Αυτοδιοίκησης και για ξεκαθάρισμα των αρμοδιοτήτων μεταξύ των δύο βαθμών Αυτοδιοίκησης και κράτους, «προκειμένου να γίνει πιο αυτοτελείς η λειτουργία  της».

Ο υφυπουργός Θοδωρής Λιβάνιος σημείωσε ότι θα ξεκινήσει άμεσα η συνεργασία για «ριζική αναδιανομή των αρμοδιοτήτων» μεταξύ Αυτοδιοίκησης και κράτους και «προφανώς θα μεταφερθούν και οι αντίστοιχοι πόροι». Τόνισε ότι η πολυεπίπεδη διακυβέρνηση, είναι και προσωπικό στοίχημα του ίδιου του πρωθυπουργού, αλλά και του υπουργού, σημειώνοντας ότι «προφανώς τίποτε δεν μπορεί να γίνει χωρίς τη συμβολή της ΚΕΔΕ».

 

Σχετικά Άρθρα

Δήμαρχος Βριλησσίων: Καμιά συνδρομή από την Πυροσβεστική παρά τις συνεχείς εκκλήσεις μας

otavoice

Δήμαρχος Θάσου: “Ανόρυξη νέων γεωτρήσεων για την λειψυδρία”

otavoice

Σικυώνιοι Αρχαιολογικοί Περίπατοι: Μια ξεχωριστή εμπειρία ξενάγησης στην Αρχ. Σικυώνα

otavoice

Δ.Πατρέων: Ενημέρωση παιδιών των παιδικών κατασκηνώσεων, για την προσβασιμότητα

otavoice

Δήμαρχος Πεντέλης; «Έπρεπε τα εναέρια μέσα, να έρθουν νωρίτερα»

otavoice

Δ.Λυκόβρυσης-Πεύκης: Άρχισαν εθελοντικές περιπολίες στα δάση της πόλης

otavoice