OTA VOICE
Αυτοδιοικητικά Νέα Δήμοι

Λύση και ανάσα μέσω Δυτικής Μακεδονίας για την διαχείριση των απορριμμάτων της Κέρκυρας

Σε λύση προσωρινή οδεύει το φλέγον ζήτημα της αποκομιδής και διαχείρισης των απορριμμάτων στο δήμο Κέρκυρας.

Μετά από ευρεία συνάντηση που πραγματοποιήθηκε χθες στην Αθήνα στο Υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος, με την συμμετοχή των εμπλεκομένων φορέων, προέκυψε λύση με ορίζοντα  τριετίας , βάση της οποίας  ο όγκος των απορριμμάτων της Κέρκυρας ( 60.000 τόνοι ετησίως) θα μεταφερθεί στη υπερσύγχρονη μονάδα  ΜΕΑ στη Δυτική Μακεδονία .Βέβαια για να ενεργοποιηθεί η συγκεκριμένη λύση θα πρέπει να δοθεί το “πράσινο φως” από τον φορέα διαχείρισης την ΔΙΑΔΥΜΑ ΑΕ.

Επικοινωνήσαμε με τον Πρόεδρο της ΔΙΑΔΥΜΑ ΑΕ και δήμαρχο Εορδαίας κ. Παναγιώτη Πλακεντά , ο οποίος επιβεβαίωσε την συγκεκριμένη πρόταση και την συμμετοχή τεχνικού κλιμακίου της ΔΙΑΔΥΜΑ ΑΕ , κατά την χθεσινή σύσκεψη στο Υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος. Όπως μας εξήγησε θα συνέλθει στις αρχές της εβδομάδας το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΙΑΔΥΜΑ ΑΕ που είναι αποκλειστικά αρμόδιο για την έγκριση της πρότασης μεταφοράς των απορριμμάτων με ορίζοντα τριετίας στη μονάδα της Δυτικής Μακεδονίας , με γνώμονα το συμφέρον της περιοχής αλλά και με διάθεση να συμβάλλουν στην επίλυση ενός σοβαρού ζητήματος που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι της Κέρκυρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ιστοσελίδας μας , η σύμβαση που θα έχει διάρκεια 3 έτη – όσα απαιτούνται για να ολοκληρωθεί η κατασκευή του νέου εργοστασίου διαχείρισης στην Κέρκυρα- θα αποφέρει σημαντικά ανταποδοτικά οφέλη στη Δυτική Μακεδονία και το ξεμπλοκάρισμα σημαντικών ζητημάτων. 

Μια σοβαρή επίπτωση βάση της σύμβασης που έχει καταρτιστεί μεταξύ της ΔΙΑΔΥΜΑ ΑΕ και της ΕΔΑΔΥΜ ΑΕ  είναι η μείωση του κόστους , σε περίπτωση υπέρβασης συγκεκριμένου όγκου απορριμμάτων , κάτι που μέσα από τις ποσότητες που θα προκύψουν από την Κέρκυρα θα επιτευχθεί. Το όφελος για τους κατοίκους της Δυτικής Μακεδονίας θα είναι σημαντικό , μιας και θα επιτευχθεί για το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα σημαντική μείωση του κόστους διαχείρισης των απορριμμάτων, η οποία θα καταλήξει στους καταναλωτές.

Με  δήλωσή της, η δήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων Μερόπη Υδραίου, εμφανώς ικανοποιημένη από τις εξελίξεις που δίνουν σαφή ορίζοντα απεμπλοκής του νησιού από την σημερινή τραγική κατάσταση, αναφέρει: «Οι αποφάσεις που ελήφθησαν σήμερα είναι ένα μεγάλο και ουσιαστικό βήμα για να μην ξαναζήσουμε στην Κέρκυρα τις εφιαλτικές εικόνες με τα σκουπίδια στους δρόμους. Η πρόταση μας για μεταφορά των απορριμμάτων σε έκτακτες περιπτώσεις και συνθήκες, έγινε αποδεκτή. Αποφασίστηκε η δημιουργία τριών Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων σε Βορρά, Μέση και Νότο αλλά και η δημιουργία ΜΕΒΑ για τα βιοαπόβλητα. Απαραίτητη όμως προϋπόθεση είναι να προχωρήσει το σχέδιο μας για την ανακύκλωση. Να μειώσουμε τον όγκο των σκουπιδιών με διαλογή στην πηγή και με νέες υποδομές για την ανακύκλωση. Το σχέδιο μας ήδη έχει τεθεί σε εφαρμογή. Μία ακόμα θετική είδηση ότι δρομολογήθηκαν τα τεύχη δημοπράτησης για την κατασκευή του νέου εργοστασίου και θα υπάρξει ανάδοχος μέσα στο 2020. Αποδεικνύεται ότι ο ρεαλισμός και η θέληση για συνεργασία και συνεννόηση, φέρνουν πάντα αποτελέσματα».

Με δηλώσεις της η περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Ρόδη Κράτσα Τσαγκαροπούλου, επισήμανε την αναγκαιότητα της συνεχούς, στην πηγή, διαλογής των απορριμμάτων από τους κατοίκους του νησιού, την ανακύκλωση και τη χρήση των “πράσινων σημείων”, στους εκάστοτε τρεις δήμους.

«Εργαζόμαστε από καιρό με τις υπηρεσίες του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και τους τρεις δημάρχους της Κέρκυρας για μία ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων, διαρκούς βιωσιμότητας, αλλά και απεμπλοκής της σημερινής κρίσης που βρίσκεται το νησί. Αυτό που πρέπει να εντατικοποιηθεί είναι η ανακύκλωση και η διαλογή στην πηγή καθώς και η ανακύκλωση στα “πράσινα σημεία” του νησιού. Είναι ένας μονόδρομος που εξασφαλίζει την επιτυχία κάθε κρίσης. Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας είναι αποφασισμένο και μετά από διαδικασίες που θα ολοκληρωθούν να δώσει άμεσες λύσεις διευθέτησης του προβλήματος των απορριμμάτων που ταλανίζουν το νησί της Κέρκυρας», είπε η κ. Κράτσα.

Σχετικά Άρθρα

Π.Π: Συνάντηση Δ. Πτωχού με τον Γερμανό Πρέσβη, για τουρισμό-επενδύσεις

otavoice

Π.Στ.Ε: Χρηματοδότηση για Βρεφικούς-Παιδικούς Σταθμούς, ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ ΑμεΑ

otavoice

Ικανοποίηση Χατζημάρκου για την πριμοδότηση εντοπιότητας σε νησιωτικές περιοχές, στους διαγωνισμούς ΑΣΕΠ

otavoice

Σύσκεψη Περιφερειαρχών στα γραφεία της ΕΝΠΕ με Θεοδωρικάκο – Λιβάνιο

otavoice

Π.Δ.Ε: Συνεργασία με ΙΝΒΙΣ για την προώθηση ψηφιακής καινοτομίας

otavoice

Δ.Χαλκηδόνος: Ολοκληρώθηκε το Σχέδιο Αστικής Προσβασιμότητας

otavoice