OTA VOICE
Αυτοδιοικητικά Νέα Δήμοι

Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι εργασίες του Διεθνούς Συνεδρίου στην ΠΕΔΑ με αντικείμενο τις Δημόσιες Συμβάσεις

Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία στην Π.Ε.Δ.Α,  οι εργασίες του διεθνούς συνεδρίου  με θέμα, «Κοινωνικά Υπεύθυνες Δημόσιες Προμήθειες: Προς μία «έξυπνη» αξιοποίηση των δημόσιων πόρων για την εξασφάλιση κοινωνικής υπεραξίας.»

Το συνέδριο διεξήχθει στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού έργου Buying for Social Impact (BSI), μιας πρωτοβουλίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την προώθηση των κοινωνικά υπεύθυνων δημοσίων συμβάσεων.

Το έργο υλοποιείται σε 15 κράτη μέλη της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, από μια κοινοπραξία πέντε ευρωπαϊκών οργανισμών: την Ευρωπαϊκή Ένωση Πληροφόρησης για την Τοπική Ανάπτυξη (AEIDL), το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Πόλεων και Περιφερειών για την Κοινωνική Οικονομία (REVES)την Social Economy Europe (SEE), την DIESIS COOP και το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Επιχειρήσεων Κοινωνικής Ένταξης (ENSIE).

Η διοργάνωση του συνεδρίου στην Αθήνα υποστηρίχθηκε από την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Αττικής (ΠΕΔΑ).

Οι δημόσιες συμβάσεις είναι μηχανισμός μέσω του οποίου ο δημόσιος τομέας προμηθεύεται από την αγορά έναντι ανταλλάγματος για (α) την κάλυψη λειτουργικών του αναγκών ή / και (β) την αποτελεσματικότερη επιτέλεση της αποστολής του. Συγκεκριμένα οι Κοινωνικά Υπεύθυνες Δημόσιες Συμβάσεις, μπορούν να αξιοποιηθούν ως εργαλεία επίτευξης κρίσιμων στόχων κοινωνικής πολιτικής, όπως εξήγησε και η εθνική εμπειρογνώμονας κ. Μαρίνη Φωτεινή.

“ Ως Ευρωπαϊκή Ένωση, ως κράτη μέλη πρέπει να αλλάξουμε τον τρόπο με τον οποίο γίνονται οι δημόσιες συμβάσεις. Θα πρέπει να τις αντιμετωπίσουμε ως εργαλείο ανάπτυξης της οικονομίας,” επισήμανε ο κος Καναράς Β., Στέλεχος της DG GROW της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,

Στο πλαίσιο του συνεδρίου παρουσιάστηκαν ελληνικές και Ευρωπαϊκές καλές πρακτικές στο πεδίο των κοινωνικά υπεύθυνων δημοσίων προμηθειών. Ειδικότερα, ο Δήμος Νέας Σμύρνης αξιοποιεί τις Κοινωνικά Υπεύθυνες Δημόσιες Συμβάσεις στην παροχή υπηρεσιών υποστήριξης των κοινωνικών δομών και των δομών υγείας του δήμου.

Ένα ενδιαφέρον παράδειγμα από την χώρα μας αποτελεί η συνεργασία του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και του ΚΟΙΣΠΕ ΕΥΖΗΝ και του ΚΟΙΣΠΕ ΑΘΗΝΑ ΕΛΠΙΣ, κοινωνικές επιχειρήσεις εργασιακής ένταξης ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, στον τομέα τη παροχή υπηρεσιών καθαριότητας.

Οι συμμετέχοντες του συνεδρίου είχαν την ευκαιρία να ακούσουν την παρουσίαση του παραδείγματος αυτού και από τις δυο συνεργαζόμενες πλευρές.

Από την πλευρά της Ευρώπης παρουσιάστηκαν πρακτικές από την Ιταλία- του Οργανισμού Δημοσίων Προμηθειών για Υπηρεσίες Υγείας για την περιοχή Friuli Venezia Giulia – EGAS και κοινωνικούς συνεταιρισμούς, και από την Γαλλία η περίπτωση της διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού 2024 που διαμόρφωσε την πλατφόρμα ESS2024 ώστε οι Ολυμπιακοί Αγώνες να 2024 να είναι οι πρώτοι Ολυμπιακοί Αγώνες με θετικό περιβαλλοντικό και κοινωνικό αντίκτυπο.

Σημείο σύγκλισης όλων των εισηγήσεων αποτέλεσε η ισορροπία μεταξύ ποιοτικών και οικονομικών κριτηρίων στην ανάθεση δημοσίων συμβάσεων.

Σχετικά Άρθρα

Δήμαρχος Βριλησσίων: Καμιά συνδρομή από την Πυροσβεστική παρά τις συνεχείς εκκλήσεις μας

otavoice

Δήμαρχος Θάσου: “Ανόρυξη νέων γεωτρήσεων για την λειψυδρία”

otavoice

Σικυώνιοι Αρχαιολογικοί Περίπατοι: Μια ξεχωριστή εμπειρία ξενάγησης στην Αρχ. Σικυώνα

otavoice

Δ.Πατρέων: Ενημέρωση παιδιών των παιδικών κατασκηνώσεων, για την προσβασιμότητα

otavoice

Δήμαρχος Πεντέλης; «Έπρεπε τα εναέρια μέσα, να έρθουν νωρίτερα»

otavoice

Δ.Λυκόβρυσης-Πεύκης: Άρχισαν εθελοντικές περιπολίες στα δάση της πόλης

otavoice