OTA VOICE
Αυτοδιοικητικά Νέα Δήμοι

Θεοδωρικάκος: “Δεν θα απολυθεί κανένας εργαζόμενος στους ΟΤΑ – Αναγκαίες οι αλλαγές του πολυνομοσχεδείου”

«Καμία απόλυση εργαζομένου στην τοπική αυτοδιοίκηση» ξεκαθάρισε ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος  μιλώντας  σε πρωινή τηλεοπτική εκπομπή .

Με φόντο τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στους ΟΤΑ ,  ο υπουργός Εσωτερικών θέλησε να στείλει ξεκάθαρο μήνυμα, ότι δεν κινδυνεύει κανένας εργαζόμενος να χάσει την δουλειά του.  Τόνισε όμως ότι υπάρχει επιτακτική  ανάγκη για ένα νέο σχεδιασμό και οι αλλαγές  θα γίνουν σε συνεργασία με δήμους και περιφέρειες μέσω των διατάξεων του πολυνομοσχεδίου, αλλά και στα αποφασιστικά μέτρα που θα παρθούν για την προώθηση ανακύκλωσης.

Ο Τάκης Θεοδωρικάκος απαντώντας στην κινδυνολογία ξεκαθάρισε ότι  «κανένας εργαζόμενος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης δεν κινδυνεύει να χάσει τη δουλειά του. Αυτή είναι μία κατηγορηματική δήλωση και είναι το μήνυμα της Κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη προς όλους τους εργαζομένους της Αυτοδιοίκησης και του Δημόσιου Τομέα. Καθαρές κουβέντες. Καθαρές λύσεις».

Επίσης αναφερόμενος  στο άρθρο 179 του πολυνομοσχεδίου που επιτρέπει την συμμετοχή ιδιωτών σε υπηρεσίες καθαριότητας, ηλεκτροφωτισμού και πρασίνου  σημείωσε τα εξής: «Σας επαναλαμβάνω, δεν πρόκειται να απολυθεί κανένας εργαζόμενος της Αυτοδιοίκησης. Όμως υπάρχουν κενά υπάρχουν προβλήματα, υπάρχουν ελλείψεις και χρειάζεται η συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα. Αυτό επιτρέπουμε να γίνει με αυτόν τον νόμο. Κι αυτό το θέλει η μεγάλη πλειονότητα των Ελλήνων πολιτών. Γιατί θέλουμε καθαρές πόλεις, φωτεινές πόλεις, ασφαλείς πόλεις και γειτονιές».

Διαβάστε αναλυτικά όσα ανέφερε ο Υπουργός στην πρωινή τηλεοπτική εκπομπή.

Δημοσιογράφος: Ένα από τα μεγάλα θέματα που διαχειρίζεται το Υπουργείο σας, είναι και το θέμα των σκουπιδιών κύριε Υπουργέ. Είναι σε εξέλιξη η απεργία των εργαζομένων στην καθαριότητα στους Δήμους. Υπάρχει μία φιλολογία, πείτε μας αν ισχύει ή αν δεν ισχύει, ότι μπαίνουν ιδιώτες στους Δήμους, για να μαζεύουν τα σκουπίδια και ότι κινδυνεύουν με απολύσεις οι άνθρωποι που εργάζονται ήδη στην καθαριότητα. Τι ακριβώς θα γίνει;

Τάκης Θεοδωρικάκος: Σας ευχαριστώ πολύ για την ερώτηση. Κύριε Σαραντάκο, η απάντηση είναι ξεκάθαρη. Καταρχήν, κανένας εργαζόμενος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης δεν κινδυνεύει να χάσει τη δουλειά του. Αυτή είναι μια κατηγορηματική δήλωση και είναι το μήνυμα της Κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη προς όλους τους εργαζόμενους της αυτοδιοίκησης και του δημόσιου τομέα. Καθαρές κουβέντες. Καθαρές λύσεις.  Τι κάνουμε όμως; Μας ενδιαφέρει οι πολίτες; Να ζουν σε καθαρές πόλεις, σε καθαρές γειτονιές, σε φωτεινές γειτονιές, σε ασφαλείς πόλεις. Και δίνουμε την δυνατότητα στους Δήμους, με αποφάσεις των Δημοτικών τους Συμβουλίων, να χρησιμοποιούν και τον ιδιωτικό τομέα στο ζήτημα της αποκομιδής των απορριμμάτων, αλλά και στο πράσινο και στον φωτισμό. Σας θυμίζω ότι το καλοκαίρι η μισή Ελλάδα ήταν πνιγμένη στα σκουπίδια και παρουσιάζαμε μια άθλια εικόνα, γιατί δεν έχουμε λύσει αυτό το θέμα. Η Κυβέρνηση σχεδιάζει τη λύση του μέσα σε αυτήν την  τετραετία και παίρνει μέτρα για αυτό. Και αναγκαστήκαμε σε περιοχές όπως η Κέρκυρα, να επέμβουμε με τον πιο απόλυτο τρόπο, προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα σε ιδιώτες για να κάνουν την αποκομιδή. Αλλά αυτό είχε προϋποθέσεις να κυλήσει σε έκτακτη κατάσταση μία περιοχή, έναν Δήμο, να βγαίνεις έξω σχεδόν από το νόμο. Όπου χρειάζεται οι Δήμοι να παίρνουν τέτοιες αποφάσεις, θα έχουν το δικαίωμα να το κάνουν. Είναι μια απόφαση που μας την ζητούσαν όλοι οι Δήμαρχοι και ανταποκρινόμαστε θετικά σε αυτό το αίτημα που είναι ανάγκη της κοινωνίας. Δεν είναι ταμπού ο ιδιωτικός τομέας της οικονομίας και πρέπει να τον στηρίξουμε.

Δημοσιογράφος: Προκύπτει ένα εύλογο ερώτημα. Λέει ο Σαραντάκος, μα αν τη δουλειά την πάρει ο ιδιώτης, εγώ τι θα κάνω που είμαι μόνιμος, θα μας πληρώνετε και τους δύο; Και εμένα που είμαι μόνιμος και τον ιδιώτη εργολάβο;

Τάκης Θεοδωρικάκος: Σας επαναλαμβάνω ότι δεν πρόκειται να απολυθεί κανένας εργαζόμενος της Αυτοδιοίκησης. Όμως υπάρχουν κενά, υπάρχουν προβλήματα, υπάρχουν ανάγκες και χρειάζεται η συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα. Αυτό επιτρέπουμε να γίνει με αυτό το νόμο και αυτό το θέλει η μεγάλη πλειονότητα των Ελλήνων πολιτών, γιατί θέλουμε καθαρές πόλεις, ασφαλείς πόλεις και γειτονιές.

Δημοσιογράφος: Τώρα τα υπόλοιπα που λέγατε, ότι ξεκινάτε για να προχωρήσουν η ανακύκλωση; Τα συζητούσαμε και το καλοκαίρι όλα αυτά. Ότι είμαστε πάρα πολύ πίσω σε αυτό τον τομέα και αυτά συνδέονται μεταξύ τους. Έχουμε και πάρα πολλά πρόστιμα από την Ευρώπη, γιατί έχουμε χωματερές και δεν έχουμε έργα σύγχρονα για την διαχείριση των απορριμμάτων στην Ελλάδα.

Τάκης Θεοδωρικάκος: Για αυτό ήδη υλοποιείται όπως σας είπα ένας σχεδιασμός. Την ευθύνη αυτού του σχεδιασμού τον έχουν οι Περιφέρειες και οι Δήμοι , υπάρχουν μια σειρά αλλαγές, αλλά υπάρχουν ήδη και εγκρίσεις για να προωθηθούν, με συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, διότι αυτό προτιμάμε. Ήδη αυτό έχει γίνει στην Δυτική Θεσσαλονίκη , εννοώ για το αμέσως επόμενο διάστημα, υπάρχει μια αντίστοιχη υπόθεση στο ανατολικό τμήμα της Κεντρικής Μακεδονίας, λειτουργούν ήδη στην Δυτική Μακεδονία, δίνεται λύση για την Αττική με την πρόταση του Περιφερειάρχη του κύριου Πατούλη προκειμένου να μην πνιγεί και η Αττική στα σκουπίδια και αντίστοιχη λύση στην Πελοπόννησο. Σε ολόκληρη την Ελλάδα ο σχεδιασμός προχωρά και υλοποιείται και ταυτόχρονα είμαστε σε μία φάση όπου θα προχωρήσουμε σε αποφασιστικά μέτρα για την προώθηση της ανακύκλωσης. Σε ό,τι αφορά το Υπουργείο Εσωτερικών, που έχει την ευθύνη του ελέγχου των Δήμων και των Περιφερειών για την εφαρμογή των περιβαλλοντικών πολιτικών, προβήκαμε και σε μία ακόμη απόφαση , έτυχε να είναι συνεργάτης μου ο κύριος Κρεμλής, ένας άνθρωπος με τριακονταετή εμπειρία και δράση στο χώρο της Ευρώπης, σε θέματα ανακύκλωσης και κυκλικής οικονομίας και βεβαίως θα δώσει και αυτός την δική του ώθηση στην αντιμετώπιση του προβλήματος.

Σχετικά Άρθρα

Στελεχώνεται η Πολεοδομία Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας

otavoice

Με ταχείς ρυθμούς, η ψηφιοποίηση δεκάδων χιλιάδων αρχείων του Δήμου Κατερίνης

otavoice

Δήμος και Εμπορικός Σύλλογος Διονύσου ενώνουν τις δυνάμεις τους

otavoice

Στο Μεξικό, για τους Παγκόσμιους Παιδικούς Αγώνες, αποστολή του Δήμου Ήλιδας

otavoice

Π.Κ.Μ: Εννέα υποτροφίες σε νέες και νέους, για επαγγελματική κατάρτιση

otavoice

Π.Α: Υπεγράφη η κατασκευή του αστικού περιπάτου στην Αθηναϊκή Ριβιέρα

otavoice