Τον Μάιο του 2018 πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Προσοτσάνη Επιστημονικό Συνέδριο τοπικής ιστορίας, που διοργάνωσε ο Δήμος Προσοτσάνης και ο Μουσικοχορευτικός Σύλλογος «ο Μέγας Αλέξανδρος» με τίτλο «Η Προσοτσάνη και η Ιστορία της», στο Πολιτιστικό Κέντρο «ΗΩΣ» του εν λόγω συλλόγου.
Το Συνέδριο φιλοξένησε ένα ευρύ φάσμα θεματικών ενοτήτων σχετικών με αρχαία, βυζαντινή και σύγχρονη ιστορία, αρχιτεκτονική, λαογραφία, εκπαίδευση, οικονομία, πολιτισμό, κ.α. Με τις αξιόλογες εργασίες των εισηγητών που συμμετείχαν, φωτίστηκαν άγνωστες πτυχές της τοπικής ιστορίας της Προσοτσάνης.
Ο σκοπός του Συνεδρίου υπήρξε διττός: Πρώτον, να γνωρίσει στους κατοίκους της Προσοτσάνης την τοπική ιστορία και να εμφυσήσει την πίστη στην αξία και την ανάδειξη της ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής τους. Δεύτερον, να αναζητηθεί, να συγκεντρωθεί και να παρουσιαστεί από ερευνητές και επιστήμονες όλο το διαθέσιμο αρχειακό, βιβλιογραφικό υλικό για την Προσοτσάνη, ή ακόμη και να προκαλέσει επιτόπια έρευνα – καταγραφή ορισμένων θεμάτων κατά περίπτωση.
Σε σύντομο χρονικό διάστημα, τον Οκτώβριο του 2019 στην ίδια αίθουσα, παρουσιάστηκαν τα Πρακτικά του 1ου Επιστημονικού Συνεδρίου «Η Προσοτσάνη και η ιστορία της». Εκδόθηκε ένα καλαίσθητο βιβλίο 600 σελίδων στις οποίες καταγράφονται οι 33 εισηγήσεις – εργασίες των επιστημόνων που κατατέθηκαν στο συνέδριο και αναδεικνύεται ο ιστορικός και πολιτισμικός πλούτος της Προσοτσάνης. Ορισμένοι εισηγητές μάλιστα προτείνουν δράσεις για τουριστική αξιοποίηση κάποιων μνημείων της περιοχής. Οι περισσότερες εργασίες συνοδεύονται από πλούσιο ή και σπάνιο σε ορισμένες περιπτώσεις φωτογραφικό υλικό, σχεδιαγράμματα, χάρτες κτλ.
Ευχαριστίες σε όσους συνέβαλαν στην έκδοση του βιβλίου και κυρίως στην Επιστημονική Επιτροπή και Οργανωτική Επιτροπή του συνεδρίου, στους επιμελητές που ήταν οι κ.κ. Γεωργιάδης Γ. Νικόλαος και Μεσσής Βασίλειος, στη σχεδιάστρια του εξώφυλλου και πρόεδρο της Επιστημονικής Επιτροπής κα Κουτουξιάδου Θ. Αικατερίνη, στον εκδοτικό οίκο Ινφογνώμων και τέλος στον γραμματέα του Δ.Σ. του εν λόγω Συλλόγου κ. Αραμπατζή Ιωάννη που είχε τον γενικό συντονισμό – επίβλεψη της έκδοσης.
Επιθυμία μας, η γνώση που κατατέθηκε στο συνέδριο και δημοσιεύτηκε στο παρόν βιβλίο των πρακτικών, να καταστεί κτήμα όλων των κατοίκων της περιοχής και να αξιοποιηθεί ως βασικό εργαλείο για περαιτέρω μελέτη και έρευνα, ώστε να προκύψει νέο υλικό και για άλλα συνέδρια στο μέλλον.
Το βιβλίο μπορείτε να το αποκτήσετε απευθυνόμενοι στα γραφεία του παραπάνω Συλλόγου στα τηλ. 2522023480, 6974127667 (Παπαδόπουλος Κωνσταντίνος), 6971602328 (Αραμπατζής Ιωάννης).