OTA VOICE
Video Αυτοδιοικητικά Νέα Δήμοι

Θεοδωρικάκος στην ΠΕΔ Ηπείρου: «Η κυβέρνηση θα στηρίξει την Αυτοδιοίκηση με νέες αρμοδιότητες, πόρους και προσωπικό»

Στη συνεδρίαση της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Ηπείρου, στην Πρέβεζα, παρέστη ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος.

Ο ΥΠΕΣ Τάκης Θεοδωρικάκος, ο Γενικός Γραμματέας Μιχάλης Σταυρουνιαδάκης, ο Προέδρος του ΕΤΑΑ Ηλίας Γάτσιος και ο πρόεδρος της ΠΕΔ Δήμαρχος Δωδώνης Χρήστος Ντακαλέτσης μαζί με τους υπόλοιπους Δημάρχους συζήτησαν θέματα που αφορούν την διαχείριση απορριμμάτων, την στελέχωση των υπηρεσιών, το μεταναστευτικό και την ψηφιακή διακυβέρνηση.

Με την ολοκλήρωση της συνεδρίασης ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος έδωσε για μια ακόμη φορά το στίγμα της πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση τονίζοντας χαρακτηριστικά:

«Κάναμε πράξη τα μέτρα κυβερνησιμότητας των Δήμων για να εξυπηρετούν τους πολίτες. Τώρα ήρθε η μεγάλη ώρα μιας μεγάλης νομοθετικής παρέμβασης με τόσο το πλήρες ξεκαθάρισμα των αρμοδιοτήτων των Δήμων και των Περιφερειών με στόχο την ενίσχυση της πολυεπίπεδης διακυβέρνησης και των αρμοδιοτήτων της αυτοδιοίκησης. Η κυβέρνηση θα στηρίξει με νέες αρμοδιότητες, πόρους και προσωπικό τον θεσμό της αυτοδιοίκησης ώστε να αποτελέσει τον βασικό μοχλό ανάπτυξης της χώρας».

Παράλληλα υπενθύμισε, πως με το προηγούμενο πρόγραμμα, «Φιλόδημος», είχαν δεσμευτεί 130 εκ, ευρώ, έναντι έργων που είχαν ενταχθεί στο πρόγραμμα ύψους 1,3 δις ευρώ και πρόσθεσε, ότι η υπόθεση αυτή, έχει αίσιο τέλος, γιατί μέσα από σημαντική δουλειά, έχουν βρεθεί πόροι και τις επόμενες ημέρες, θα υπάρξουν σημαντικές ανακοινώσεις.

Αναφερόμενος στο νομό Πρέβεζας, είπε ότι έχει πολλές δυνατότητες για μια ισχυρή αναπτυξιακή πολιτική η οποία θα είναι, προς όφελος όλων των πολιτών της.

Με τον Δήμαρχο Πρέβεζας, Νικόλαο Γεωργάκο, ο υπουργός είχε συζήτηση για την προοπτική ένταξης έργων από τον Δήμο και ευρύτερα την περιοχή, στο νέο πρόγραμμα. Όπως υπογράμμισε, το επόμενο διάστημα, θα υπάρξουν ανακοινώσεις , για τις ανάγκες που έχουν σχέση με τις σχολικές υποδομές, την βελτίωση των αθλητικών υποδομών, καθώς και για μια σειρά από καινοτόμες πρωτοβουλίες, που αφορούν το πρότυπο πρόγραμμα της ανταποδοτικής ανακύκλωσης, το οποίο ο κ. Δήμαρχος έχει ζητήσει να ενταχθεί και ο Δήμος της Πρέβεζας.

Ο κ. Θεοδωρικάκος, δεσμεύτηκε πως η ανταπόκριση στα αιτήματα του Δήμου θα είναι θετική στα αιτήματα και πρόσθεσε ότι θα υποστηρίξει τις δράσεις και τις άλλες συνεργασίες με Υπουργεία, όπως το Υποδομών, ώστε να γίνουν πράξη, μια σειρά έργα που έχει ανάγκη ο τόπος, όπως τις οδούς, για να συνδεθεί με το εθνικό οδικό δίκτυο της χώρας.

Ερώτηση Δημοσιογράφου: Κύριε Υπουργέ, οι Δήμοι ζητούν ρόλο και λόγο στη διαχείριση του ΕΣΠΑ. Θα τον αποκτήσουν;

Τ. Θεοδωρικάκος: «Υποστηρίζω αυτή τη θέση της Αυτοδιοίκησης. Περιμένω να γίνει η επίσημη θέση της ΚΕΔΕ  αλλά πρέπει να σας πω, καθώς η συνεργασία μου με τον νέο πρόεδρο της ΚΕΔΕ, κ. Παπαστεργίου, είναι στενότατη και καθημερινή, θα έλεγα για το σύνολο των θεμάτων της Αυτοδιοίκησης, ότι το έχουμε συζητήσει. Το Υπουργείο Εσωτερικών πιστεύει ότι πρέπει, στο πλαίσιο του νέου Επιχειρησιακού Προγράμματος για μετά το 2021, η Αυτοδιοίκηση να έχει το δικό της πρόγραμμα. Από εκεί και πέρα, αντιλαμβάνεστε ότι οι αποφάσεις είναι συνολικές, στην τελική ανάλυση ανήκουν στον Πρωθυπουργό της χώρας αλλά βρίσκω θετική και δημιουργική αυτή την πρόταση».

Ο κ. Χρήστος Ντακαλέτσης, Πρόεδρος της ΠΕΔ Πρέβεζας, δήλωσε:  «Καλωσορίζουμε τον κ. Υπουργό κ. Θεοδωρικάκο στην Ήπειρο και συγκεκριμένα στην Πρέβεζα. Μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα ο κ. Υπουργός είναι ξανά στην Ήπειρο, αυτή τη φορά στονΔήμο Πρέβεζας, γιατί η Ήπειρος δεν είναι μόνο τα Γιάννενα, είναι οι τέσσερις νομοί. Ερχόμενος για ακόμα μια φορά εδώ του δίνεται η δυνατότητα να αποκτήσει μια μεγαλύτερη όσμωση με τα ζητήματα της Ηπείρου αλλά και τα ζητήματα συνολικά της Αυτοδιοίκησης και για αυτά θα συζητήσουμε σήμερα. 

Αν κρίνω από την προσέλευση των συναδέλφων δημάρχων και δημοτικών συμβούλων φαίνεται ότι υπάρχει τεράστιο ενδιαφέρον για τα ζητήματα αυτά αλλά, απ’ ότι φαίνεται, υπάρχει και η παρακαταθήκη από τις μέχρι τώρα πρωτοβουλίες του Υπουργείου Εσωτερικών και του κ. Υπουργού για επίλυση των ζητημάτων αυτών και όπως είπα αυτό αντανακλά στην προσέλευση των συναδέλφων μου. 

Τα κυρίαρχα ζητήματα βεβαίως, είναι όπως προείπαμε η διαχείριση του ΕΣΠΑ, η Τοπική Αυτοδιοίκηση, η πρωτοβάθμια Αυτοδιοίκηση έχει ρόλο και πρέπει να τον αποκτήσει επίσημα και φυσικά τα ζητήματα τα υπόλοιπα σχετίζονται με τα οικονομικά των δήμων, οι οποίοι είναι σε μια οικονομική απίσχναση, δυστυχώς μετά την πολύχρονη κρίση και βέβαια η επανεκκίνησή της, πιστεύω θα έρθει με την σύνταξη του νέου κώδικα για την κατανομή των αρμοδιοτήτων». 

Οι δήμαρχοι εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τη ρύθμιση που προώθησε το Υπουργείο Εσωτερικών για τη συνεργασία ΤΕΕ και ΕΕΤΑΑ, ώστε να μπορούν οι Δήμοι να κάνουν συμβάσεις με μηχανικούς για να προωθηθούν μελέτες για έργα που πρέπει να γίνουν.

Επίσης, τα μέλη της ΠΕΔ χαιρέτησαν την πρωτοβουλία του Υπουργείου Εσωτερικών για εκπόνηση νέου αναπτυξιακού προγράμματος για τους ΟΤΑ καθώς και την πρωτοβουλία να υπάρξει εντός του 2020 νομοθετική ρύθμιση που θα αποσαφηνίζει τις αρμοδιότητες μεταξύ Δήμων, Περιφερειών και κεντρικού κράτους.

Δηλώσεις μετά την συνεδρίαση της ΠΕΔ Ηπείρου έκαναν  ο οικοδεσπότης δήμαρχος Πρέβεζας, Νίκος Γεωργάκος και ο Υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος.

Σχετικά Άρθρα

Η ΔΕ Κασσάνδρας σφράγισε τις δύο πισίνες της μοιραίας κατασκήνωσης

otavoice

Δήμαρχος Βριλησσίων: Καμιά συνδρομή από την Πυροσβεστική παρά τις συνεχείς εκκλήσεις μας

otavoice

Δήμαρχος Θάσου: “Ανόρυξη νέων γεωτρήσεων για την λειψυδρία”

otavoice

Σικυώνιοι Αρχαιολογικοί Περίπατοι: Μια ξεχωριστή εμπειρία ξενάγησης στην Αρχ. Σικυώνα

otavoice

Δ.Πατρέων: Ενημέρωση παιδιών των παιδικών κατασκηνώσεων, για την προσβασιμότητα

otavoice

Δήμαρχος Πεντέλης; «Έπρεπε τα εναέρια μέσα, να έρθουν νωρίτερα»

otavoice