OTA VOICE
Αυτοδιοικητικά Νέα Δήμοι

Τα μέτρα και οι πρωτοβουλίες του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης για την αντιμετώπιση του κορονοϊού κατά τον πρώτο μήνα

Συμπληρώθηκε ήδη ένας μήνας από την επιβολή των πρώτων περιοριστικών μέτρων που επιβλήθηκαν για την αντιμετώπιση της επιδημίας του κορωνοϊού. Σε όλο αυτό το διάστημα ο Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης έχει λάβει σειρά μέτρων και έχει αναλάβει σημαντικές πρωτοβουλίες για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της κρίσης από υγειονομική, κοινωνική και οικονομική πλευρά. Αναφέρουμε επιγραμματικά τα σημαντικότερα:

Υγειονομικά Μέτρα:

  • Απολυμάνσεις γίνονται από την αρχή της επιβολής των περιοριστικών μέτρων σε όλους τους προβλεπόμενους χώρους, σε πλατείες, κοινόχρηστους χώρους και όλα τα δημοτικά κτήρια και αυτοκίνητα καθημερινά, από τρία οχήματα του Δήμου και ειδικά συνεργεία, με οικιακή χλωρίνη σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ. Συνολικά ο Δήμος διαθέτει 500.000 λίτρα χλωριούχου διαλύματος και είναι σε θέση να προμηθευτεί μεγαλύτερη ποσότητα αν αυτό κριθεί απαραίτητο.
  • Ο Δήμος διαθέτει διαχρονικά σε επάρκεια όλα τα προβλεπόμενα μέσα ατομική προστασίας για τους εργαζόμενους. Έχει ήδη εξασφαλιστεί για όσο τη διαρκέσει η κρίση επαρκή ποσότητα όλων των επιπλέον προβλεπόμενων ειδών, όπως μάσκες, γάντια αντισηπτικό υγρό αλλά και στολές όπου απαιτείται όπως στους ψεκασμούς που γίνονται σε καθημερινή βάση.
  • Τέλος, η Δημοτική Αρχή επικοινωνεί συνεχώς με ένταση το μήνυμα προς όλους να «Μένουμε Σπίτι», και για να διευκολύνει στην κατεύθυνση αυτή έχει εξασφαλίσει τη ζωντανή μετάδοση όλων των Ακολουθιών του Πάσχα μέσω της δημοτικής διαδικτυακής τηλεόρασης από ναούς της πόλης μας ενώ δημιούργησε ειδική δημοτική εφαρμογή για έξυπνες συσκευές κινητών τηλεφώνων που διευκολύνουν τη διαδικασία των προβλεπόμενων μετακινήσεων αλλά και τη σύνδεση με τη γραμμή υποστήριξης του Δήμου.

Μέτρα οικονομικής ελάφρυνσης:

  • Ο Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης ήταν ο πρώτος Δήμος που απάλλαξε από την καταβολή Δημοτικών Τελών όσες επιχειρήσεις έκλεισαν ή περιορίστηκε σημαντικά η λειτουργία τους. Απαλλαγή από την καταβολή δημοτικών τελών είχαν ήδη από προηγούμενη απόφαση ευπαθείς ομάδες πληθυσμού όπως τα ΑμεΑ, οι μακροχρόνια άνεργοι και οι άποροι. Σε ότι αφορά τα τέλη κατάληψης κοινοχρήστων χώρων στις ίδιες επιχειρήσεις, ενημερώνουμε πως η χρέωση κατάληψης κοινοχρήστων χώρων υπολογίζεται, βάσει νόμου, σε ετήσια βάση και η τιμή χρέωσης κάθε τετραγωνικού μέτρου είναι ετήσια. Έχει γίνει μέσω της ΚΕΔΕ αίτημα προς το Υπουργείο Εσωτερικών να ρυθμιστεί το θέμα νομοθετικά, να επιμεριστεί σε μηνιαία βάση η τιμή προκειμένου να μπορέσει ο Δήμος να απαλλάξει τις επιχειρήσεις από τα τέλη κατάληψης κοινοχρήστων χώρων για όσο διάστημα δεν λειτουργούν. Τέλος, ο Δήμος θα συμμορφωθεί με τη σχετική ΠΝΠ για τη μείωση κατά 40% των μισθωμάτων των πληγέντων επιχειρήσεων. Η διάρκεια της απαλλαγής θα επανεξεταστεί ανάλογο με την ένταση και τη διάρκεια επιβολής των περιοριστικών μέτρων.
  • Ο Δήμαρχος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης ως μέλος του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ, έθεσε θέμα στο Δ.Σ παρουσία του Υφυπουργού Εσωτερικών κ. Θεόδωρου Λιβάνιου να επιμεριστεί ο Ε.Σ.Δ.Ν.Α. τουλάχιστον το 50% της απώλειας εσόδων από την απαλλαγή των επαγγελματιών από τα Δημοτικά Τέλη. Ήδη ο Πρόεδρος του Ε.Σ.Δ.Ν.Α. και Περιφερειάρχης Αττικής κ. Γιώργος Πατούλης δεσμεύτηκε πως θα ληφθεί σχετική απόφαση.
  • Στην ίδια συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ τέθηκε στον Υφυπουργό Εσωτερικών θέμα οικονομικής ενίσχυσης των δήμων για την αντιμετώπιση της κρίσης και εξασφαλίστηκε η έκτακτη χρηματοδότηση για την κάλυψη όλων των έκτακτων δαπανών.
  • Όλες οι υπηρεσίες που έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους, όπως οι παιδικοί και βρεφικοί σταθμοί, τα πολιτιστικά και αθλητικά τμήματα αλλά και η τα ΚΔΑΠ θεωρείται αυτονόητο πως δεν θα χρεώνονται για όσο διάστημα δεν λειτουργούν.
  • Το σύνολο των εργαζομένων των υπηρεσιών που δεν λειτουργούν προσωρινά απασχολούνται στις νέες δομές που έχουν δημιουργηθεί για την αντιμετώπιση της κρίσης και θα συνεχίσουν να απασχολούνται μέχρι τη λήξη των συμβάσεων τους ή την επανέναρξη της λειτουργίας των υπηρεσιών τους, με εξασφαλισμένο το σύνολο των αποδοχών τους.
  • Παράλληλα με την απαλλαγή των δημοτών από τις συνδρομές των υπηρεσιών που δεν λειτουργούν, ο Δήμος προτρέπει τους αθλητικούς συλλόγους να πράξουν ανάλογα και πληροφορηθήκαμε πως πράγματι δεν χρεώνονται συνδρομές από τους συλλόγους για όσο διάστημα δεν λειτουργούν.
  • Όλες οι διαδικασίες αναγκαστικής είσπραξης έχουν ανασταλεί νομικά με σχετική ΠΝΠ αλλά και πρακτικά καθώς δεν λειτουργούν ή υπολειτουργούν τα δικαστήρια, τα υποθηκοφυλακεία κοκ. Ο Δήμος απευθύνει έκκληση σε όσους είναι σε θέση να ανταποκριθούν στις οικονομικές υποχρεώσεις τους προς το Δήμο, να το κάνουν μέσω ηλεκτρονικής πληρωμής.
  • Τέλος, όσες συμβάσεις έργου – υπηρεσιών  – προμηθειών που δεν μπορούν να εκτελεστούν εμπρόθεσμα για λόγους ανωτέρας βίας, παρατείνονται. Εννοείται πως οι συμβάσεις που αφορούν έργα και υπηρεσίες που κρίνονται απαραίτητες για την ομαλή λειτουργία της πόλης εκτελούνται κανονικά.

Μέτρα κοινωνικής στήριξης:

  • Από τις 18 Μαρτίου έχει ξεκινήσει η λειτουργία της δομής φροντίδας του Δήμου – «Μένουμε Σπίτι» για την κατ οίκων εξυπηρέτηση όσων συμπολιτών μας δεν μπορούν να μετακινηθούν. Οι εγγραφές στη δομή γίνονται μέσω της ειδικής τηλεφωνικής γραμμής που έχει δημιουργηθεί (213 2020120) ή μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας www.vvv.gov.gr/menoumespiti. Ήδη έχουν εγγραφεί περισσότεροι από 150 συμπολίτες μας και έχουν πραγματοποιηθεί περισσότερες από 500  εξυπηρετήσεις.
  • Υπάρχει καθημερινή συνεργασία με τις δομές υγείας που λειτουργούν στην πόλη μας, το κέντρο Υγείας Βάρης και το Ασκληπιείο Βούλας για τη συνταγογράφηση και εκτέλεση φαρμάκων και βασική εξυπηρέτηση υγειονομικού τύπου υπηρεσιών. Παράλληλα, ειδικά για το Κέντρο Υγείας Βάρης ο Δήμος συμβάλει στην αποτελεσματικότερη εκτέλεση του δικού τους έργου καθώς έχει προμηθεύσει το Κέντρο Υγείας με λυόμενη κατασκευή και ειδική χημική τουαλέτα για τη δημιουργία κέντρου υποδοχής ύποπτων κρουσμάτων και δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην τακτική απολύμανση του προαύλιου χώρου του κέντρου.
  • Η νέα δομή φροντίδας συνεργάζεται με τις υφιστάμενες δομές της Κοινωνικής Υπηρεσίας του Δήμου για την εξυπηρέτηση κατ’ οίκων των ήδη εγγεγραμμένων πολιτών αλλά και την αυξημένη φροντίδα των αστέγων της πόλης που δεν επιθυμούν να ενταχθούν σε δομές στέγης. Ήδη σε όλους τους άστεγους διανεμήθηκε τσάντα με απαραίτητα είδη προσωπικής υγιεινής όπως απολυμαντικό υγρό, γάντια, μάσκες κλπ.
  • Ολοκληρώθηκε η διανομή τροφίμων στους δικαιούχους του ΤΕΒΑ και είναι σε εξέλιξη η διανομή του Πασχαλινού Πακέτου για τους δικαιούχους του κοινωνικού παντοπωλείου του Δήμου. Ειδικά αυτή την περίοδο η διανομή γίνεται κατ’ οίκων σε όσους δεν μπορούν ή δεν πρέπει να μετακινούνται.
  • Στις 27 Απριλίου πραγματοποιείται στην αίθουσα Ιωνία έκτακτη αιμοδοσία σε συνεργασία με το Ασκληπιείο Βούλας. Όσοι ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν μπορούν να επικοινωνήσουν τηλεφωνικά με το 213 2020120 μετά τις 20 Απριλίου για να κλείσουν ραντεβού. Παρακαλούνται οι αιμοδότες να μην προσέλθουν χωρίς ραντεβού για να αποφευχθεί η ταυτόχρονη συγκέντρωση πολλών ανθρώπων στον χώρο της αιμοδοσίας.
  • Τέλος, υπάρχει συγκινητική προσφορά από πολλούς συνδημότες μας οι οποίοι επιθυμούν να συμβάλουν στην προσπάθεια μας. Στην παρούσα φάση οι υπηρεσίες του Δήμου ανταποκρίνονται με απόλυτη επιτυχία στις ανάγκες της δομής και δεν ενδείκνυται για λόγους υγείας να συγκεντρώνονται περισσότερα από τα απαραίτητα άτομα. Αν στην πορεία απαιτηθεί εθελοντική προσφορά συμπολιτών μας θα δημιουργηθεί επιπλέον χώρος για την εξυπηρέτηση και θα βγει σχετική ανακοίνωση.
  • Η Δημοτική Αρχή ευχαριστεί τις δύο παρατάξεις της μειοψηφίας που έμπρακτα δείχνουν διάθεση να συμβάλουν με προτάσεις στην αποτελεσματικότερη διαχείριση της επιδημίας του κορωνοϊού. Όσο η χώρα δοκιμάζεται από την κρίση είναι σημαντικό να υπάρχει σύμπνοια και πνεύμα δημιουργικής συνεργασίας προκειμένου η χώρα αλλά και η πόλη μας να βγουν νικητές. Επισυνάπτονται οι προτάσεις της ΡΙΚΙΠ ΒΒΒ και της Λαϊκής Συσπείρωσης ΒΒΒ.

 

Σχετικά Άρθρα

Αντίδραση Πελετίδη: Ο Υπουργός Παιδείας συζήτησε το κτιριακό των σχολείων χωρίς τον δήμο Πατρέων

otavoice

Ο δήμαρχος Ρεθύμνου στην συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Περιφερειών της Βουλής

otavoice

ΠΔΕ: 6,1 εκατ. ευρώ για φιλοξενία και φύλαξη βρεφών, νηπίων, παιδιών και παιδιών ΑμεΑ

otavoice

Η ερημοποίηση της υπαίθρου, ο Έλον Μασκ και η ευθύνη μας για τον τόπο

otavoice

Στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης την Δευτέρα, η Γιορτή Δημοκρατίας

otavoice

Ψηφίστηκε το Στρατηγικό Σχέδιο του Δήμου Πεντέλης

otavoice