OTA VOICE
Αυτοδιοικητικά Νέα Δήμοι

Δήμος Παύλου Μελά: Μετά από 15 χρόνια ξεκίνησε η απομάκρυνση 5 τόνων επικίνδυνων φυτοφαρμάκων

Άλλη μία χρόνια περιβαλλοντική πληγή θεραπεύεται στον Δήμο Παύλου Μελά με την σημερνή (28/7/2020) έναρξη εργασιών απομάκρυνσης περίπου πέντε τόνων, επικίνδυνων για τη δημόσια υγεία ποσοτήτων ληγμένων φυτοφαρμάκων, από το ‘’κόκκινο’’ καπνομάγαζο της οδού Σοφοκλέους στη Σταυρούπολη.

Με βάση τη σύμβαση που έχει υπογράψει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας με την ανάδοχο εταιρεία INTERGEO Τεχνολογία Περιβάλλοντος ΕΠΕ, με εξειδίκευση στη διαχείριση επικίνδυνων αποβλήτων, οι εργασίες απομάκρυνσης   θα ολοκληρωθούν σε ένα μήνα και τα επικίνδυνα απόβλητα θα καταστραφούν με πιστή τήρηση  των διατάξεων της κείμενης νομοθεσίας, καθώς προβλέπεται η συλλογή, συσκευασία, σήμανση, μεταφορά και διάθεση επικίνδυνων αποβλήτων και η έκδοση Πιστοποιητικού Παραλαβής και Ορθολογικής Διαχείρισης.

Σύμφωνα με την τελευταία απογραφή τα ληγμένα γεωργικά φάρμακα και κενά συσκευασίας αναλύονται ως εξής: 403 μεταλλικά δοχεία με σακίδια φωσφορούχου αργιλίου, 188 χαλύβδινες φιάλες κενές και με περιεχόμενο υγροποιημένο αέριο υπό πίεση Βρωμιούχο Μεθύλιο, επτά πλαστικά δοχεία κενά και με περιεχόμενο 2,2-dichlorovinyl dimethyl phosphate (DDVP, diclorvos) και δύο μεταλλικά δοχεία κενά με πυρεθρίνη.

Τα παραπάνω επικίνδυνα απόβλητα ανήκαν στον Εθνικό Οργανισμό Καπνού και δεν καταστράφηκαν, όπως προβλεπόταν, με αποτέλεσμα να παραμείνουν στο κτήριο που το 2005 παραχωρήθηκε από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στην τότε Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Θεσσαλονίκης.

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, κατόπιν καλής συνεργασίας με τη Διοίκηση του Δήμου Παύλου Μελά δρομολόγησε όλες τις απαραίτητες διαδικασίες και έτσι ευοδώθηκαν οι προσπάθειες μετά την ανάδειξη αναδόχου του έργου από την επαναπροκήρυξη του σχετικού ανοιχτού ηλεκτρονικού διαγωνισμού.

Την εκτέλεση του δημόσιου έργου με τίτλο “Απομάκρυνση φυτοφαρμάκων από το κτίριο του πρώην Εθνικού Οργανισμού Καπνού στη Σταυρούπολη” υπό την εποπτεία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, θα επιθεωρήσουν σήμερα Τρίτη 28 Ιουλίου 2020 στη Σταυρούπολη, ο Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Κώστας Γιουτίκας και ο Δήμαρχος Παύλου Μελά Δημήτρης Δεμουρτζίδης.

Ο Δήμαρχος εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη λύση ενός σοβαρότατου χρόνιου περιβαλλοντικού προβλήματος, ως συνέχεια σημαντικών παρεμβάσεων στην περιοχή για την ασφάλεια και υγιεινή των πολιτών και συγκεκριμένα:

ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2018 – ΑΝΘΟΚΗΠΟΙ ΕΥΚΑΡΠΙΑ: Ολοκληρώθηκε η αποξήλωση και απομάκρυνση 1.770 κιλών επικίνδυνου αμιάντου από αυθαίρετο παράπηγμα στη συνοικία των Ανθοκήπων, το νοτιότερο σημείο της Ευκαρπίας, δίπλα στον Ιερό Ναό  των Αγίων Θεοπατόρων Ιωακείμ και Άννης και πολύ κοντά στον περιφερειακό δρόμο, στο ύψος της γέφυρας της οδού Λαγκαδά.

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2017- ΧΙΤΖΟΥ: Αποξηλώθηκαν και απομακρύνθηκαν 120 τόνοι επικίνδυνων αμιαντούχων υλικών (σε δύο δόσεις) από το εγκαταλελειμμένο εργοστάσιο σωληνουργίας Χίτζου που βρίσκεται δίπλα στο σχολικό συγκρότημα Καρατάσιου (Νηπιαγωγείο, Δημοτικό, Γυμνάσιο, Λύκειο)700 και πλέον μαθητών. Στην αρχική μελέτη και χρηματοδότηση εκτιμήθηκαν τα αμιαντούχα υλικά σε περίπου 80 τόνους, που τελικά σύμφωνα με τα ζυγολόγια ήταν 120 τόνοι, γιατί υπήρχε πρόσμιξη με άλλα υλικά και δεν ήταν δυνατός ο διαχωρισμός τους. Τα αμιαντούχα υλικά συσκευάστηκαν σε ασφαλείς μεγάλους σάκους και φορτώθηκαν σε μεγάλα φορτηγά για τον τελικό προορισμό που ήταν Χώρος Υγειονομικής Ταφής Επικίνδυνων Αποβλήτων της Γερμανίας.

ΜΑΙΟΣ 2017 – ΚΑΝ ΚΑΝ ΜΕΤΕΩΡΑ: Ολοκληρώθηκαν οι ενέργειες αποξήλωσης και απομάκρυνσης των επικίνδυνων αμιαντούχων υλικών  και συγκεκριμένα 750 τ.μ. αμιάντου από τη σκεπή και από το εσωτερικό του εγκαταλελειμμένου πρώην Κέντρου Διασκέδασης ”ΚΑΝ-ΚΑΝ”, που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Ακροπόλεως και Ανδρέα Παπανδρέου στα Μετέωρα.

ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2017 – ΟΜΟΝΟΙΑ ΣΤΑΥΡΟΥΠΟΛΗΣ: Απομακρύνθηκαν τα επικίνδυνα αμιαντούχα υλικά από παράπηγμα επί της οδού Λαγκαδά στη Σταυρούπολη, στο ύψος της  Ομόνοιας και αφού προηγουμένως πραγματοποιήθηκαν όλες οι απαραίτητες διαδικασίες συμπεριλαμβανομένων και των ειδικών αδειών μέσω συμβεβλημένης πιστοποιημένης εταιρείας. Στη συνέχεια γκρεμίστηκε η κατασκευή, ενώ  ακολούθησαν εργασίες καθαρισμού του χώρου.

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2016 – ΜΠΟΥΜΠΟΥΛΙΝΑΣ: Οριστική λύση δόθηκε σε ένα χρόνιο πρόβλημα που απασχολούσε τη μαθητική κοινότητα του 6ου δημοτικού σχολείου Σταυρούπολης, του 6ου νηπιαγωγείου Σταυρούπολης, αλλά και τους κατοίκους της γύρω περιοχής, με την αποξήλωση του παραπήγματος που αποτελούνταν από τον επικίνδυνο αμίαντο. Στις εργασίες που εκτελέστηκαν, αφού απομακρύνθηκε ο επικίνδυνος αμίαντος, καθαρίστηκε το υπέδαφος και μεταφέρθηκε στο χώρο νέο χώμα, ενώ ακολούθησαν και σχετικές φυτεύσεις για να αποδοθεί ένας ολοκληρωμένος χώρος πρασίνου στη γειτονιά. Το σημείο βρίσκεται στο πάρκο της οδού Μπουμπουλίνας απέναντι από το 6ο Δημοτικό Σχολείο Σταυρούπολης. Μάλιστα, το συγκεκριμένο πάρκο είχε υιοθετηθεί  από τους μαθητές του σχολείου, αναδεικνύοντας περισσότερο το πρόβλημα της γειτονιάς τους.

Σχετικά Άρθρα

Ν. Φαρμάκης: «Νόμιμες και διάφανες όλες οι δαπάνες της ΠΔΕ»

otavoice

Η δέσμευση Σταϊκούρα στον δήμαρχο Ρόδου για το νέο 12θεσιο Σχολείο Αρχαγγέλου

otavoice

Μενδώνη: «Στο Αιγαίο υπάρχει το 30% του μνημειακού αποθέματος της χώρας»

otavoice

Δήμαρχος Πετρούπολης: Η λαϊκή κινητοποίηση απέτρεψε νέα προσπάθεια έξωσης

otavoice

Χάρης Δούκας: «Θέλουν να βάλουν λουκέτο στους Δήμους- Δεν υποχωρούμε- Θα αντισταθούμε»

otavoice

Δήμος Κορδελιού-Ευόσμου: Περισσότερες σχολικές καθαρίστριες σε σχέση με πέρυσι

otavoice