OTA VOICE
Αυτοδιοικητικά Νέα Δήμοι

Στάχτη και καμμένη γη – Θλιβερές εικόνες από την Ολυμπία

Σε ύφεση η πυρκαγιά σύμφωνα με τελευταία ενημέρωση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Η μεγάλη επιχείρηση των πυροσβεστικών δυνάμεων συνεχίζεται γιά δεύτερη ημέρα στην μεγάλη πυρκαγιά στην Ηλεία, στην περιοχή της Αρχαίας Ολυμπίας που μέχρι τώρα έχει αποτεφρώσει πάνω από 3 χιλιάδες στρέμματα δασικής έκτασης και καλλιεργιών. Η πυρκαγιά ξεκίνησε χθές από την περιοχή Γραμματικό Λαντζοϊου και επεκτέθηκε σε ακτίνα χιλιμέτρων.

Από χθές οι κάτοικοι βιώνουν ένα εφιάλτη , με χωριά να κινδυνεύουν και χιλιάδες στρέμματα να γίνονται στάχτη.

Όλη τη  νύχτα δόθκε τιτάνια μάχη για να περιοριστεί το μέτωπο , να μην κινδυνεύσουν κατοικημένες περιοχές, ενώ με το πρώτο φως της ημέρας ρίχτηκαν και πάλι στο έργο της κατάσβεσηςμε την συνδρομή των εναέριων μέσων.

 

Η κινητοποίση Περιφέρειας και Δήμων ήταν εντυπωσιακή και άμεση. Υδροφόρες, μηχανήματα έργου , εξοπλισμένα τμήματα Πολιτικής Προστασίας και εθελοντές συνέδραμαν στο έργο των Πυροσβεστών.

Παρών ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης , ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Βασίλης Γιαννόπουλος, ο δήμαρχος Πύργου Τάκης Αντωνακόπουλος και φυσικά ο δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας Γιώργος Γεωργιόπουλος, που ενεγροποίησε κάθε μέσο.

Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης από τοιν τόπο της πυρκαγιάς ανέφερε:

” Πολύ δύσκολη η σημερινή μέρα για την Ηλεία.Όμως είμαστε όλοι εδώ.Στο πλευρό των πυροσβεστικών δυνάμεων που μάχονται την πύρινη απειλή από την πρώτη γραμμή αλλά και των πολιτών που αγωνιούν.
Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έχει θέσει σε πλήρη κινητοποίηση τον μηχανισμό και τα στελέχη της”.

Σημαντική ήταν η συνδρομή του Δήμου Πύργου.

Νωρίς το πρωί, ο Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας αποχώρησε από την περιοχή, ενώ στο μέτωπο παραμένει ο Συντονιστής Πυροσβεστικών Επιχειρήσεων Δυτικής Ελλάδας, Πελοποννήσου και Ιονίου, Υποστράτηγος Γιάννης Πετρούτσος.

Σύμφωνα με το patrisnews.gr, οι πυροσβέστες έχουν φτιάξει αντιπυρικές ζώνες παντού γύρω από τα χωριά, ώστε σε περίπτωση αναζωπύρωσης, να μην κινδυνέψουν. Το πρόβλημα που υπήρχε από τις πρώτες πρωινές ώρες ήταν οι έντονοι καπνοί που εμπόδιζαν τα εναέρια μέσα πυρόσβεσης να πραγματοποιήσουν ρίψεις.

Η συνεισφορά των εναέριων μέσων ξεκίνησε μετά τις έντεκα το πρωί που άρχισε να καθαρίζει η ατμόσφαιρα από τους πυκνούς καπνούς κια υπήρχε η κατάλληλη ορατότητα.

Αυτή την ώρα επιχειρούν στο πύρινο μέτωπο 119 πυροσβέστες με 34 οχήματα , έξι πεζοπόρα τμήματα, υδροφόρες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και μηχανήματα έργου και εθελοντές της πολιτικής προστασίας.

Σύνελήφθει άνδρας για εμπρησμό από αμέλεια

Έπειτα από έρευνες, στελέχη του κλιμακίου αντιμετώπισης εγκλημάτων εμπρησμού της Δυτ. Ελλάδας, εντόπισαν και συνέλαβαν έναν άνδρα, ο οποίος κατηγορείται για εμπρησμό από αμέλεια, για τη φωτιά που μαίνεται από χθες.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες του επεβλήθη διοικητικό πρόστιμο, ενώ αναμένεται να οδηγηθεί στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Ηλείας.

Θλιβερές εικόνες που κόβουν την ανάσα

Περισσότερα από 3 χιλ. στρέμματα έχουν καεί. Το πρώτο φως της ημέρες αποκάλυψε θλιβερές εικόνες που κόβουν την ανάσα. Παντού μαυρίλα , αποκαίδια και κούτσουρα που καπνίζουν… χιλιάδες ελαιόδενδρα καμμένα. Η περιοχή ξανέζησε ένα εφιάλτη….

Πηγή φωτο patrisnews.gr

 

Σχετικά Άρθρα

Σε αναστολή καθηκόντων έθεσε ο Δήμαρχος Ρόδου τους εμπλεκόμενους στο κύκλωμα διαφθοράς

otavoice

Ο Δήμαρχος Ρόδου στον Υφυπουργό Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτικής Προστασίας

otavoice

«Αγαπάμε το Χαλάνδρι»: Αδικαιολόγητη αδιαφορία για θέματα ασφάλειας των εργαζομένων του δήμου

otavoice

Ο Δήμος Αθηναίων σβήνει τα φώτα σε 7 κτίρια για την Ώρα της Γης

otavoice

Ο Δήμος Τρικκαίων καταγράφει σε online χάρτη τους απινιδωτές

otavoice

ΔΕΥΑΛ: 100 χρόνια επιτυχημένης λειτουργίας – Εύσημα και προοπτικές για το μέλλον

otavoice