OTA VOICE
Αυτοδιοικητικά Νέα Δήμοι

Δήμος Σιντικής: Οδηγίες για τα μέτρα ελέγχου πρόληψης διασποράς του κορονοϊού

Η πανδημία της νόσου του κορωνοϊού (COVlD-19) παραμένει σε εξέλιξη. Με τα τρέχοντα επιστημονικά δεδομένα η μετάδοση του SARS-CoV-2 είναι πιθανό να είναι παρόμοια με το SARS ή και άλλους αναπνευστικούς ιούς που μεταδίδονται μέσω σταγονιδίων, με άμεση ή έμμεση επαφή και αερογενώς σε μερικές περιπτώσεις, δεδομένης της παρουσίας του ιού τόσο στο κατώτερο όσο και στο ανώτερο αναπνευστικό καθώς και της παραμονής του στον αέρα έως και 3 ώρες.

Βάσει των διαθέσιμων έως σήμερα επιδημιολογικών δεδομένων οι τρέχουσες κατευθυντήριες οδηγίες για τα μέτρα ελέγχου πρόληψης διασποράς του SARS-Cov-2 στην κοινότητα, περιλαμβάνουν:

  • φυσική απόσταση (κατά προτίμηση τουλάχιστον 2 μέτρων)
  • χρήση προστατευτικής μάσκας
  • σωστή υγιεινή χεριών
  • απολύμανση επιφανειών
  • καλό αερισμό
  • έγκαιρη ανίχνευση κρουσμάτων και απομόνωσή τους καθώς και άμεση ιχνηλάτηση των επαφών τους.

Επισημαίνεται ότι, η χρήση της μάσκας είναι ένα συμπληρωματικό μέτρο και δεν υποκαθιστά τους βασικούς κανόνες προστασίας, όπως η φυσική απόσταση >1,5μ, η αναπνευστική υγιεινή (χρήση χαρτομάντηλου για τον βήχα ή φτέρνισμα), η υγιεινή των χεριών και η αποφυγή αγγίγματος του προσώπου.

Η χρήση της μάσκας είναι πλέον υποχρεωτική και σε: 1. Ασανσέρ 2. ΔΕΚΟ 3. Tράπεζες, 4. Γραφεία εξυπηρέτησης κοινού και υπηρεσίες 5. Κλειστούς χώρους εργασίας 6. Καταστήματα πώλησης τροφίμων και ένδυσης 7. Καταστήματα λιανικής εμπορίας 8. Κομμωτήρια και κουρεία, 9. Κέντρα αισθητικής και ονυχοπλαστικής.

Η υποχρεωτική χρήση μάσκας συνεχίζει να ισχύει για:

1. όλους τους υγειονομικούς χώρους (νοσοκομεία, ιατρεία, ιατρικά εργαστήρια και εξεταστήρια) 2. όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς 3. τα ΚΤΕΛ 4. τα ταξί 5. τα οχήματα επαγγελματικής χρήσης 6. τα πλοία 7. τα αεροπλάνα και 8. τα σουπερμάρκετ, όπου είχε μέχρι πρότινος παρατηρηθεί μεγάλη απόκλιση συμμόρφωσης από τους πελάτες

Στους χώρους εστίασης παραμένει υποχρεωτικό το μέτρο της χρήσης της μάσκας προστασίας μόνο για τους εργαζόμενους.

Τέλος η χρήση μάσκας πρέπει να τονιστεί ότι δρα συνεργατικά και έχει αποτέλεσμα μόνο συνδυαζόμενη με τα υπόλοιπα μέτρα πρόληψης διασποράς της πανδημίας, δηλαδή θα πρέπει να:

1. Διατηρούμε τα χέρια μας καθαρά, 2. Πλένουμε επιμελώς τα χέρια μας με νερό και σαπούνι, για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα και ξεπλένουμε καλά. 3. Χρησιμοποιούμε αντισηπτικό χεριών, εφαρμόζοντας το σε όλες τις επιφάνειες των χεριών μας, μέχρι να στεγνώσει, με στόχο την αποτελεσματικότητα αλλά και την μη ξήρανση του δέρματος. 4. Επαναλαμβάνουμε στην καθαριότητα των χεριών, πριν και μετά από κάθε δραστηριότητα. 5. Μην φέρνουμε σε επαφή τα χέρια μας με το πρόσωπο, τα μάτια ή τους βλεννογόνους μας. 6. Κρατάμε αποστάσεις, 2 μετρων. 7. Καλύπτουμε το βήχα και το φτέρνισμα μας, όχι με την παλάμη μας, αλλά με τον αγκώνα μας ή με χαρτομάντηλο που αμέσως θα πρέπει να πετάξουμε σε κάδο απορριμμάτων, όχι ανακύκλωσης. 8. Καθαρίζουμε τα χέρια μας με αντισηπτικό μαντηλάκι ή με αντισηπτικό χεριών. 9. Αποφεύγουμε την συναναστροφή με άτομα τα οποία νοσούν. 10. Σε περίπτωση που εμείς οι ίδιοι δεν νιώθουμε καλά, απομονωνόμαστε, παρατηρούμε τα συμπτώματα μας και ζητάμε τηλεφωνικά ιατρική συμβουλή. 11. Εάν παρουσιάζουμε συμπτώματα ίωσης, αλλεργίας η κρυολογήματος, παραμένουμε σπίτι και λαμβάνουμε ιατρική συμβουλή.

Δε φοβόμαστε, προσέχουμε και μένουμε υγιείς. Προστατεύουμε τον εαυτό μας, προστατεύουμε τους γύρω μας και αγαπημένα μας πρόσωπα.

Σχετικά Άρθρα

Δ. Αθηναίων: Αυξημένα μέτρα ασφαλείας λόγω ισχυρών ριπών ανέμου στην Αττική

otavoice

Απόλυτα καθαρές οι παραλίες του Δήμου Λαυρεωτικής

otavoice

Δήμος Ηλιούπολης: Άμεση λήψη μέτρων για την Προστασία των Αδέσποτων ζώων

otavoice

Δήμαρχος Δυτικής Αχαϊας: «Βασική προτεραιότητα η συνεχής αναβάθμιση του ηλεκτροφωτισμού»

otavoice

Άμεσα και με ασφάλεια εκκενώθηκε η παιδική κατασκήνωση του Δήμου Ασπροπύργου

otavoice

Αντίδραση Πελετίδη: Ο Υπουργός Παιδείας συζήτησε το κτιριακό των σχολείων χωρίς τον δήμο Πατρέων

otavoice