OTA VOICE
Αυτοδιοικητικά Νέα Δήμοι

Στην Αμοργό το πρόγραμμα «Φά’ το πριν τα φάει» για τα θαλάσσια ξενικά είδη

Ενημερωτική επίσκεψη με σκοπό την ευαισθητοποίηση και την ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας αλλά και όλων των εμπλεκόμενων πολιτών και επαγγελματιών σχετικά με το πρόβλημα των θαλάσσιων ξενικών ειδών θα πραγματοποιηθεί στην Αμοργό στις 31 Αυγούστου και 1 Σεπτεμβρίου στο πλαίσιο του προγράμματος «Φά’ το πριν τα φάει».

Παράλληλα θα αναδειχθεί η γευστική αξία επιλεγμένων βρωσίμων ξενικών ειδών όπως το μπλε καβούρι (Callinectes sapidus), το λεονταρόψαρο (Pterois miles) και ο γερμανός (Siganus luridus & Siganus rivulatus) μέσα από συνταγές που θα δημιουργεί το «Το Καρτέλ των Γεύσεων» και θα έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν οι κάτοικοι και οι επαγγελματίες του χώρου της εστίασης του νησιού.

Σκοπός της επίσκεψης είναι να έρθει πιο κοντά το κοινό στην κατανάλωση ξενικών ειδών και να δημιουργηθεί μια ισχυρή αλυσίδα προσφοράς και ζήτησης αυτών των ειδών μεταξύ της παράκτιας επαγγελματικής αλιείας και της εστίασης, σαν άμεσο και πρακτικό μέτρο αντιμετώπισης της εξάπλωσης των ξενικών ειδών.

Λόγω των μέτρων για την αντιμετώπιση του COVID-19, δεν θα πραγματοποιηθούν ανοιχτές εκδηλώσεις για το κοινό για το καλό της δημόσιας υγείας. Παρόλα αυτά θα μοιραστούν σε τοπικά εστιατόρια και ταβέρνες δείγματα από τις συνταγές που θα ετοιμάσουν οι σεφ από «Το Καρτέλ των Γεύσεων» για να δοκιμάσουν οι πελάτες που θα επισκεφτούν το κατάστημα τις μέρες που θα είναι παρόν η ομάδα του προγράμματος στο νησί.

Τα εστιατόρια και οι ταβέρνες θα ανακοινώνονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης της iSea, του Cyclades Preservation Fund και του «Το Καρτέλ των Γεύσεων».

Παράλληλα έχουν μοιραστεί ειδικά κουτιά δειγματοληψίας για τη συλλογή δειγμάτων ξενικών ή σπάνιων ειδών. Τα κουτιά αυτά μπορεί να τα βρει κανείς σε τοπικούς εκπροσώπους του προγράμματος και να συνεργαστεί μαζί τους για να πραγματοποιήσει δειγματοληψία στομάχου και ακάνθων του δείγματος. Τα δείγματα αυτά θα μελετηθούν στη συνέχεια για τη διερεύνηση της οικολογίας και της βιολογίας των ξενικών ειδών. Βρείτε τους εκπροσώπους εδώ: https://isea.com.gr/φά-το-πριν-τα-φάει/

Το πρόγραμμα «Φά’ το πριν τα φάει» χρηματοδοτείται από το Cyclades PreservationFund και έχει ως στόχο την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση των τοπικών αρχών, φορέων, πολιτών και επισκεπτών της Πάρου, της Αμοργού της Νάξου και της Σαντορίνης για το διαρκώς αυξανόμενο φαινόμενο της παρουσίας των ξενικών ειδών στη περιοχή , τις επιπτώσεις που επιφέρουν στην τοπική οικονομία, στον τουρισμό και στην ανθρώπινη υγεία, καθώς και την ανάδειξη προτάσεων για τον μετριασμό του, με στόχο την προστασία των μοναδικών θαλάσσιων οικοσυστημάτων των Κυκλάδων.

Πληροφορίες για το πρόγραμμα «Φά’ το πριν τα φάει»

Νίκος Δούμπας,

τηλ: 2313090696, 6942669227,

email: nikolaos.doumpas@isea.com.gr

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε την σελίδα του προγράμματος: https://isea.com.gr/φά-το-πριν-τα-φάει/

Σχετικά Άρθρα

Δ.Κορδελιού-Ευόσμου: «Αγώνας δρόμου» για τη μετεγκατάσταση του ειδικού σχολείου

otavoice

Δ.Καλαμαριάς: Επίσκεψη Χρύσας Αράπογλου, στο ΓΝΘ «Άγιος Παύλος»

otavoice

Παρουσίαση της έκθεσης «1974 & 1944: Η Αθήνα γιορτάζει την Ελευθερία της»

otavoice

Ν. Καραΐσκος- Αιγιάλεια: «Καθαρή πόλη είναι αυτή που την προσέχουν όλοι»

otavoice

Δ.Σπάρτης: Καθαρισμός και απολύμανση των κάδων απορριμμάτων

otavoice

Δ.Κοζάνης: Δημιουργία κυκλικού κόμβου για την προστασία πεζών και οδηγών

otavoice