OTA VOICE
Αυτοδιοικητικά Νέα Δήμοι Περιφέρειες

Θεοδωρικάκος: Στα ταμεία των Δήμων τα 600€ για τους δικαιούχους – Αποζημιώσεις για κύριες και δευτερεύουσες κατοικίες, για ΑμΕΑ και πολύτεκνους

Το υπουργείο Εσωτερικών στο πλευρό των πληγέντων στην Εύβοια

Στα ταμεία των Δήμων Χαλκίδος και Διρφυέων – Μεσσαπίων θα βρίσκονται από αύριο Παρασκευή τα χρήματα που δικαιούνται οι πληγέντες από την θεομηνία της Κυριακής.

Ο υπουργός Εσωτερικών κ. Τάκης Θεοδωρικάκος επισκέφθηκε σήμερα και πάλι τη Χαλκίδα (είχε ήδη επισκεφθεί τις πληγείσες περιοχές με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη) και ανακοίνωσε την εκταμίευση των 1,2 δισ. για τους δύο δήμους που επλήγησαν από τη θεομηνία καθώς και την πληρωμή από αύριο Παρασκευή, της πρώτης αποζημίωσης των 600 ευρώ για τους πληγέντες. 

Επίσης, ανακοίνωσε την ενίσχυση των δικαιούχων για οικοσκευές, από την επομένη της καταγραφής των ζημιών, για τα σπίτια που υπέστησαν ζημιές (κύριες και δευτερεύουσες κατοικίες). Ο κ. Θεοδωρικάκος ζήτησε την επίσπευση της καταγραφής των δικαιούχων και όπως έκανε γνωστό η αποζημίωση θα καταβληθεί αμέσως, εντός 24ωρου, από τη στιγμή που θα γίνει η καταγραφή.

Ο υπουργός Εσωτερικών το μεσημέρι προήδρευσε σε σύσκεψη στα γραφεία της Περιφέρειας στη Χαλκίδα με τη συμμετοχή του Περιφερειάρχη Φάνη Σπανού, του ααντιπεριφερειάρχη της Π.Ε. Ευβοίας κ. Γιώργου Κελαηδίτη και των Δημάρχων Χαλκιδέων Ελένης Βάκα και Διρφυέων – Μεσσαπίων κ. Γιώργου Ψαθά.

Ο κ. Θεοδωρικάκος τόνισε: «Είμαστε στις 13 Αυγούστου, προπαραμονή της Παναγίας και η παρουσία μου εδώ είναι και ουσιαστική και συμβολική. Ήρθαμε τη Δευτέρα με τον Πρωθυπουργό και συναδέλφους υπουργούς και την επομένη ήρθαν και άλλοι δύο συνάδελφοι υπουργοί και έχουν γίνει όλες οι ανακοινώσεις». Και πρόσθεσε: «Είμαστε δίπλα στους πληγέντες. Όλοι μαζί. Κράτος, Αυτοδιοίκηση και Περιφέρεια και Δήμοι και να νοιώσουν εμπιστοσύνη. Να μην νοιώσουν λόγια, να νοιώσουν έργα και να νοιώσουν ότι είμαστε μαζί». 

Ο υπουργός Εσωτερικών επισήμανε ότι ήδη εκταμιεύθηκαν τα 1,2 εκατ. ευρώ για τους Δήμους Χαλκιδέων και Διρφυέων – Μεσσαπίων για έργα που αφορούν στην αποκατάσταση της υδροδότησης και στην ανάπλαση των παραλιών και δεσμεύθηκε ότι «αύριο το πρωί στα ταμεία των δύο Δήμων θα βρίσκονται τα χρήματα για να πληρωθούν τα 600ευρα, η πρώτη αποζημίωση για τις κύριες και δευτερεύουσες κατοικίες των ανθρώπων που πάθανε ζημιές». Δεσμεύθηκε, επίσης, ότι «από την ημέρα που θα μου πείτε ότι έχει τελειώσει η καταγραφή των σπιτιών που καταστράφηκαν και οι επιτροπές εισηγούνται την αποζημίωση για τις οικοσκευές, την επόμενη ημέρα το πρωί τα χρήματα θα βρίσκονται στα ταμεία των δήμων σας, για να πληρώσετε αμέσως τους ανθρώπους που υπέστησαν καταστροφές». Και υπενθύμισε ότι «όσοι έχουν στην οικογένειά τους άτομα με ειδικές ανάγκες δικαιούνται άλλα 600 ευρώ και άλλα 600 ευρώ δικαιούνται οι πολύτεκνοι».

Ο κ. Θεοδωρικάκος επισήμανε ότι «σε ό,τι αφορά την πλευρά του υπουργείου Εσωτερικών θεωρώ ότι είμαστε έτοιμοι 100% σε αυτό που δεσμευτήκαμε να κάνουμε». Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο υπουργός Εσωτερικών στη συμβολή των μηχανικών του υπουργείου Υποδομών «η οποία είναι πάρα πολύ ουσιαστική και δραστική».

Ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας κ. Φάνης Σπανός δήλωσε: «Υποδεχτήκαμε για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες ημέρες στον απόηχο της καταστροφής, τον υπουργό Εσωτερικων, κ. Θεοδωρικάκο. Γεγονός που καταδεικνύει και σε ηθικό-συμβολικό, αλλά και σε πρακτικό επίπεδο, ουσιαστικό, τη δύναμη και τη βούληση ενίσχυσης όλων μας σε αυτήν την πολύ δύσκολη στιγμή. Έτσι, λοιπόν, κεντρικό Κράτος, Περιφέρεια, Δήμοι δουλεύουμε για να μαζέψουμε τις πληγές μας και σε επίπεδο δημοσίων υποδομών, όπου γίνεται μία ταχύτατη αποακατάσταση σε ένα τεράστιο πρόβλημα και στο επίπεδο των περιουσιών των ανθρώπων . Το πρώτο στοίχημα ήταν οι γενναίες αποφάσεις, οι οποίες ελήφθησαν από την κυβέρνηση για τη στήριξη όσων έχουν πληγεί και το δεύτερο στοίχημα είναι η ταχύτητα και η πληρότητα με την οποία αυτές θα εκτελεστούν, αποδίδοντας στους ανθρώπους αυτή την ανακούφιση, την οποία τόσο έχουν ανάγκη. Αρχής γενομένης από το επίδομα των 600 ευρώ, που όπως ανακοίνωσε νωρίτερα ο υπουργός προς γενική ανακούφιση από αύριο θα βρίσκεται στους λογαριασμούς των δύο Δήμων και με την ολοκλήρωση των καταγραφών θα μπορέσουν να διατίθενται για να δώσουμε αυτήν την πρώτη ανάσα».

Η Δημάρχος Χαλκιδέων κ. Ελένη Βάκα επισήμανε: «Είμαστε έτοιμοι για το επίδομα που μόλις ανακοινώθηκε των 600 ευρώ, ένα επίδομα που από την επαφή μου με τον κόσμο, μπορεί αν μην τους λύνει τα προβλήματα σε καμία περίπτωση, αλλά τους δίνει μία σημαντική βοήθεια άμεση. Η αμεσότητα αυτής της βοήθειας είναι μείζονος σημασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν κάποιες καταστάσεις για τον καθαρισμό και την αποακατάσταση του σπιτιού τους. Το σημαντικότερο είναι με τον υπουργό ότι μας ακούει. Έχουμε άριστη συνεργασία και επειδή κάθε μέρα ανακαλύπτουμε προβλήματα και προσπαθούμε να βρούμε και τις λύσεις για τη διαχείρισή τους, νιώθουμε ότι η πολιτεία και το Υπουργείο Εσωτερικών είναι στο πλευρό μας. Αυτό είναι το πιο σημαντικό για εμάς. Ιδιαίτερα τους Δημάρχους που είμαστε ακριβώς στην πρώτη επαφή με τους πληττόμενους. Άριστη είναι και η συνεργασία μας με την Περιφέρεια. Μπορώ να πω έτσι, και το λέω και συγκινούμαι, ότι αυτήν τη στιγμή, Πολιτεία, Κυβέρνηση, Περιφέρεια και Δήμος είμαστε ένα. Είναι πάρα πολλά αυτά που πρέπει να κάνουμε. Συνεχίζουμε. Δουλεύουμε καθημερινά και ο στόχος είναι, όπως είπε και ο υπουργός, μέσα σε 15 ημέρες να ολοκληρωθούν όλες οι διαδικασίες από όλα τα κλιμάκια του Δήμου, να μπορούν να αποζημιωθούν και οι οικοσυσκευές και σε ένα μήνα να βρεθούμε ξανά εδώ και τουλάχιστον να έχει αποκαταστεθεί η κατάσταση, όχι να έχουν λυθεί τα προβλήματα, αλλά να έχει αποκατασταθεί η κατάσταση». 

 

Σχετικά Άρθρα

Οι Βλάχοι αντάμωσαν στην Κατερίνη, με «Τρανό Χορό» στην πλατεία Δημαρχείου

otavoice

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς την Κυριακή – Σε «πορτοκαλί συναγερμό» πέντε Περιφέρειες

otavoice

Δ. Αργιθέας: Υπογράφηκε σύμβαση για επτά νέες παιδικές χαρές

otavoice

«Αναπτυξιακή Αθήνας ΑΕ»: Κάτι αλλάζει στην «ατμομηχανή» του Δήμου Αθηναίων

otavoice

«Μετακομίζει» σε κλιματιζόμενες αίθουσες το «Καλοκαιρινό Σχολείο 2024» Ωραιοκάστρου λόγω καύσωνα

otavoice

Ενισχύθηκε το δυναμικό του Δ. Λυκόβρυσης-Πεύκης με 32 νέες προσλήψεις

otavoice