OTA VOICE
Αυτοδιοικητικά Νέα Δήμοι

Δεν δικαιολογείται να τεθεί σε lockdown η ΠΕ Κοζάνης- Τι λένε οι δήμαρχοι

Τις τελευταίες ώρες μετά και το lockdown στην  Δυτική Αττική κυκλοφορούν φήμες πως οι επιστήμονες  εξετάζουν  το ενδεχόμενο να εφαρμοστεί ένα σκληρό lockdown στο σύνολο της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης ή μόνο στις πόλεις Κοζάνη, Πτολεμαΐδα και τα Σιάτιστα, αντιγράφοντας  το μοντέλο με τις τρεις «κόκκινες» περιοχές της Δυτικής Αττικής προκειμένου όπως ισχυρίζονται να μπορέσει να τεθεί υπό έλεγχο η κατάσταση με τα κρούσματα κορονοϊού.

Το otavoice ήρθε σε επικοινωνία με πηγές στην ΠΕ Κοζάνης για να αποτυπώσει την υπάρχουσα κατάσταση. Σύμφωνα με τα υπάρχοντα επιδημιολογικά δεδομένα δεν δικαιολογείται μια απόφαση για σκληρό lockdown μιας και τα κρούσματα που έχουν καταγραφεί είναι μειούμενα. Συγκεκριμένα σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ το τελευταίο τριήμερο στην Περιφέρεια Κοζάνης καταγράφηκαν 69-60 -47 κρούσματα, από τα οποία το 40% περίπου ήταν από συγκεκριμένη κλειστή δομή( ψυχιατρική).

Ο Δήμαρχος Πτολεμαϊδας Παναγιώτης Πλακεντάς  μετά την χθεσινή συνάντηση με τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοϊδη τόνισε πως:  “Υπάρχει ελλιπής ιχνηλάτηση & χρειάζεται ενίσχυση των αστυνομικών δυνάμεων στην περιοχή για να υπάρξουν καλύτεροι κι αποτελεσματικότεροι περισσότεροι έλεγχοι. Η περιοχή δε μπορεί να γίνει “Ιφιγένεια” της Ελλάδος”. Ο δήμαρχος Πτολεμαίδας μιλώντας στο otavoice , ανέφερε ότι η τοπική αυτοδιοίκηση κάνει αυτό που τις αναλογεί, αλλά ούτε αστυνόμευση, ούτε ελέγχους, ούτε τέστ μπορεί να κάνει και δυστυχώς κάποιοι σκόπιμα την στοχοποιούν.  Τα στοιχεία που υπάρχουν στη διάθεση μας δεν δικαιολογούν μια απόφαση να τεθεί ο νομός σε ειδικό καθεστώς καραντίνας και μας επεσήμανε την ανάγκη να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι ιδιαίτερα στις βιομηχανικές μονάδες, όπως της ΔΕΗ. Ο κ. Πλακεντάς επεσήμανε ότι η περιοχή βρίσκεται σε δυσχερή θέση λόγω του βίαιου σχεδίου απολιγνιτοποίησης και βιαστικές ενέργειες θα επιφέρουν μεγαλύτερα πλήγματα στην τοπική οικονομία.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, οι εγκαταστάσεις της ΔΕΗ , ορυχεία , Πτολεμαϊδα 5 , δουλεύουν με ενισχυμένες βάρδιες σε εξαντλητικούς ρυθμούς μιας και η ζήτηση ενέργειας είναι μεγάλη και παράλληλα υπάρχει χαμηλή αποδοτικότητα από τις εναλλακτικές πηγές ενέργειας (υδροηλεκτρικά, ανεμογεννήτριες). Αποτέλεσμα να δημιουργούνται συνθήκες συγχρωτισμού, που θα πρέπει τόσο η διοίκηση της ΔΕΗ αλλά και οι υγειονομικές αρχές να εξετάσουν.  Επίσης μας επεσήμαναν ως αιτία της επιδημιολογικής εικόνας, την αδυναμία του συστήματος μοριακών ελέγχων που επιλύθηκε τα τελευταία εικοσιτετράωρα μιας και τα δείγματα του νομού Κοζάνης ¨ταξίδευαν” στη Θεσσαλονίκη, με αποτέλεσμα να δημιουργείται σοβαρή καθυστέρηση διάγνωσης που συνετέλεσε στην διασπορά του ιού στην κοινότητα.

Ο Δήμαρχος Κοζάνης, Λάζαρος Μαλούτας  επεσήμανε ότι η περιοχή της Κοζάνης δεν είναι από τις υψηλότερες στη χώρα και δεν έχει την εικόνα πως θα εφαρμοστεί σκληρό λοψκδοςν. Σχολιάζοντας  στον ΣΚΑΙ βέβαια την κατάσταση  στην περιοχή και την επιβολή σκληρότερων μέτρων, όπως στη Δυτική Αττική, δήλωσε ότι «υπάρχει μια γενικότερη επιβάρυνση σε όλο το βορειοελλαδικό τόξο και δεν υπάρχουν ορατές αιτίες που συνέβη αυτό, πέρα από τον αυξημένο αριθμό κρουσμάτων σε μια κλειστή δομή. Χθες από τη συνάντηση που είχαμε με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη δεν κατάλαβα ότι θα ληφθούν σκληρότερα μέτρα κι εδώ. Επιπλέον όταν είδα τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, διαπίστωσα ότι ο νομός Κοζάνης δεν είναι από τους νομούς με τα υψηλότερα κρούσματα. Η κυκλοφορία στην πόλη είναι ίδια με αυτή στην υπόλοιπη Ελλάδα».

Η εικόνα που σχηματίζεται είναι πως υπάρχει ένα αλαλούμ στη διαχείριση της επιδημιολογικής κρίσης, με αποφάσεις που αυτοαναιρούνται, με καθυστερήσεις, με αντικρουόμενα κέντρα αποφάσεων και ολιγωρίες.

Σχετικά Άρθρα

Δ.Αιγάλεω: Ολοκληρώθηκαν με μεγάλη επιτυχία οι Κινηματογραφικές Βραδιές

otavoice

Δ. Ωραιοκάστρου: 6ο Αντάμωμα Παράδοσης και Πολιτισμού

otavoice

Δ.Πειραιά: Συνεχίζονται οι εργασίες ανακαίνισης σε σχολεία της πόλης

otavoice

Συνάντηση Δημάρχου Μετεώρων με κτηνοτρόφους του Δήμου – Οι αποφάσεις που ελήφθησαν

otavoice

Θ. Μπέγκας: «Λιγότερη» κοινωνική πολιτική – Ασφυκτική κατάσταση στους δήμους

otavoice

Δ.Ηρακλείου Κρήτης: Εγκρίθηκε η Μ.Π.Ε. για την προστασία της ακτογραμμής παλιάς Ηλεκτρικής

otavoice