Ο Δήμος Νέας Σμύρνης διαχειρίζεται το ζήτημα των αδέσποτων ζώων με υπευθυνότητα, αίσθημα ευθύνης και γνώμονα την βελτίωση των συνθηκών διαβίωσής τους.
Κορονοϊού επιτρέποντος μέσα στο 2021 ο Δήμος σχεδιάζει και αναφέρει τα εξής:
1. Την πλήρη λειτουργία του Γραφείου Αστικής Χλωρίδας & Πανίδας που από τα τέλη Δεκεμβρίου του 2020 άνοιξε επί της οδού Σινώπης 17, στην Άνω Νέα Σμύρνη. Στόχος είναι να αποτελέσει τη βάση υλοποίησης και σχεδιασμού όλων των ενεργειών που αφορούν την προστασία των αδέσποτων ζώων της πόλης (διανομή ζωοτροφής, προγραμματισμός δράσεων, τήρηση αρχείου) αφενός και αφετέρου το σημείο συνάντησης και καθημερινής επικοινωνίας με τους φιλόζωους δημότες-εθελοντές για την καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση και επίλυση των προβλημάτων τους.
2. Νέο πρόγραμμα στειρώσεων και περίθαλψης αξίας 50.000 ευρώ από τον προϋπολογισμό του Δήμου. Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει από τις αρχές Μάρτη και αφού επιστρέψει εγκεκριμένος ο προϋπολογισμός του Δήμου από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση.
3. Δημιουργία ιστοσελίδας και σελίδας στο facebook αποκλειστικά για τα αδέσποτα ζώα της περιοχής. Σ’ αυτήν, εκτός από τα πεπραγμένα του Γραφείου Αστικής Χλωρίδας & Πανίδας, θα γίνονται αναρτήσεις ανακοινώσεων σχετικών με την αναζήτηση/εύρεση δεσποζόμενων ζώων ή την υιοθεσία αδέσποτων.
4. Υλοποίηση προγραμμάτων ενημέρωσης των πολιτών για τη δραστηριοποίησή τους σε ό,τι αφορά την εθελοντική προσφορά για τη σίτιση και τη φροντίδα αδέσποτων ζώων.
5. Αγορά και τοποθέτηση στα πάρκα και τις πλατείες της πόλης μας 20 σκευών τάισης – πότισης καθώς και μικρών σπιτιών για να προφυλάσσονται τα ζωάκια από το κρύο ή τον ήλιο.
6. Εφαρμογή του συστήματος μιας χρήσης μαζέματος ακαθαρσιών σκύλου και κατοικίδιων με το όνομα «ΝΟ ΚΑΚΑ».
7. Κατασκευή δεύτερου πάρκου σκύλων στην πλατεία Ολυμπίου, κοντά στα νεκροταφεία. Τοποθέτηση σε αυτό ειδικού φράχτη ύψους 1.60 μέτρων, ξύλινων και λαστιχένιων κατασκευών για την ασφαλή εκγύμναση και το παιχνίδι των ζώων.
8. Διεύρυνση του επίσημου δημοτικού μητρώου πολιτών-φροντιστών αδέσποτων ζώων εφοδιασμένων με προσωπική ταυτότητα φροντιστή για την διευκόλυνση της άσκησης της εθελοντικής τους δράσης.
9. Συνέχιση της διανομής τροφών.
10. Καμπάνια κοινωνικής ευαισθητοποίησης και καλλιέργειας φιλοζωικής συνείδησης. Θα συνεχιστεί στα δημοτικά σχολεία το εκπαιδευτικό διαδραστικό και πολυθεματικό πρόγραμμα «Ζωό…φιλώντας μαθήματα άδολης αγάπης» από την ομάδα ΖΩ.Ε.Σ. Είναι εγκεκριμένο από το Υπουργείο Παιδείας και στοχεύει σε ένα ανθρωπινότερο αύριο για όλους, όπου δίποδοι και τετράποδοι θα απολαμβάνουν έναν κόσμο με ισότητα, ισονομία και δικαιοσύνη.
11. Τοποθέτηση Σταθμού Εξυπηρέτησης Ζώων Συντροφιάς. Πρόκειται για έναν χώρο, ο οποίος περιλαμβάνει εφαρμογές υγιεινής όχι μόνο για τα ζώα συντροφιάς αλλά και για τα αδέσποτα (συσκευή πλυσίματος των ζώων, ταΐστρες, ποτίστρες, τουαλέτα, αναλώσιμα όπως γάντια και ειδικές σακούλες συλλογής περιττωμάτων, θέσεις φόρτισης κινητών κ.ά). Θα τοποθετηθεί κοντά στο υπάρχον πάρκο σκύλων.
«Το κεφάλαιο στείρωσης και περίθαλψης αδέσποτων ζώων είναι πολύ μεγάλο. Έχοντας πλήρη επίγνωση της σοβαρότητας και της έκτασης του θέματος δεσμευόμαστε για τη συνέχεια και δουλεύοντας με οργάνωση και συντονισμένες ενέργειες, πάντα σε συνεργασία με τα φιλοζωικά σωματεία της πόλης μας, τα αποτελέσματα θα αρχίσουν να διαφαίνονται στο άμεσο μέλλον» δηλώνει η Υπεύθυνη του Δήμου για τα αδέσποτα Κλαίρη Δεληγιάννη.