Σχετικά με την ανακοίνωση της Δημοτικής Θασιακής Κίνησης – Πάμε Μαζί με θέμα: «”ΔΑΣΟΣ και ΥΔΩΡ” δίνει η Διοίκηση Κυριακίδη: 4η νέα άδεια εξόρυξης μαρμάρου εγκρίνει ο Δήμαρχος Θάσου», ο Δήμαρχος Θάσου κ. Ελευθέριος Κυριακίδης δήλωσε τα εξής:
«Αμετανόητα ημιμαθής ή σκοπίμως αμαθής ο κ. Θεοδωρίδης.
Αντιλαμβανόμαστε, για ακόμη μία φορά, ότι η παράταξη του κ. Θεοδωρίδη επιθυμεί να επιβεβαιώσει την ανάγκη της ύπαρξής της ως αντιπολιτευόμενη στη Διοίκηση παράταξη.
Ο κ. Θεοδωρίδης, για ακόμη μία φορά, οχυρωμένος πίσω από την κοινά αποδεκτή γενική έννοια της προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος, εκφράζει αμφίσημες πολιτικές θέσεις, εκτοξεύοντας γενικές κατηγορίες στην Διοίκηση του Δήμου Θάσου και στο Δήμαρχο Θάσου.
Συνεχίζοντας την επιδερμική ενασχόληση και επαφή με τα δημοτικά ζητήματα αναλώνεται σε πομπώδεις εκφράσεις χωρίς ουσιαστική βάση και φυσικά χωρίς την οποιαδήποτε νομική υπόσταση. Προσπαθεί να δικαιολογήσει την απουσία του από την καθημερινότητα των πολιτών της Θάσου εμπνέοντας όλους τους αυτόκλητους υπερασπιστές του φυσικού περιβάλλοντος της Θάσου, που αβίαστα και ανεύθυνα μπροστά από ένα πληκτρολόγιο αυτοαναγορεύονται σε συκοφάντες τιμητές, χωρίς καμία παρουσία στα δρώμενα της κοινωνίας μας και αγνοώντας πλήρως τα προβλήματα της.
Ερμηνεύει κατά το δοκούν έγγραφα Υπηρεσιών προσπαθώντας να αποκτήσει πολιτικά επιχειρήματα.
Ειδικότερα:
Αναφέρει ότι την “νέα άδεια εξόρυξης την εγκρίνει ο Δήμαρχος Θάσου”, ενώ γνωρίζει, όντας παρών στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ότι ο Δήμος Θάσου διά της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής αρχικά και διά του Δημοτικού του Συμβουλίου στη συνέχεια, γνωμοδοτεί, ως ιδιοκτήτης, για την έγκριση άδειας ερευνητικών εργασιών σε συνέχεια θετικών γνωμοδοτήσεων όλων των αρμοδίων κρατικών υπηρεσιών.
Αγνοεί ή τεχνηέντως αποκρύπτει, ότι η λατομική δραστηριότητα είναι επιτρεπτή σε Περιοχές του Δικτύου Natura 2000 με την υποβολή Ειδικής Οικολογικής Αξιολόγησης και ότι οι περιβαλλοντικοί περιορισμοί και όροι δεν καθορίζονται από το Δήμο Θάσου αλλά από άλλες καθ’ ύλην αρμόδιες υπηρεσίες.
Αναφέρει τις επισημάνσεις των εγγράφων του Δασαρχείου Θάσου και της Διεύθυνσης Δασών Καβάλας, αλλά αποφεύγει σκοπίμως να δημοσιοποιήσει τις θετικές τους γνωμοδοτήσεις για την συγκεκριμένη δραστηριότητα με τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων. Όπως επίσης και την θετική γνωμοδότηση και την επιβολή πρόσθετων όρων διασφάλισης του περιβάλλοντος από το Τμήμα Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας της Π.Ε Καβάλας.
Αναφέρεται σε σημαντικές αλλοιώσεις στο πολιτιστικό περιβάλλον, αλλά αποφεύγει σκοπίμως να δημοσιοποιήσει τη θετική γνωμοδότηση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Καβάλας, στην οποία μάλιστα αναφέρεται ότι η συγκεκριμένη έκταση εμπίπτει σε χώρο που προβλέπεται ως χώρος λατόμευσης σύμφωνα με την εγκεκριμένη από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο «Μελέτη Διαχείρισης και Αποκατάστασης Λατομικής Περιοχής και Ίδρυσης Ζώνης Ανάπτυξης Παραγωγικών Δραστηριοτήτων στην θέση «Σαλιάρα – Βαθύ» Νήσου Θάσου».
Αποκρύπτει, ενώ γνωρίζει, πόσες εργασίες αποκατάστασης βρίσκονται σε εξέλιξη σε εν λειτουργία λατομικές επιχειρήσεις.
Προτείνει, ως πυροτέχνημα, την εφαρμογή του άρθρου 49 του Νόμου 4512/17-01-2018, αλλά σκοπίμως παραβλέπει ότι σύμφωνα με το ίδιο άρθρο: Απαιτείται η συνδρομή, σωρευτικά, των εξής προϋποθέσεων: (α) σύμφωνη γνώμη του αρμόδιου Τμήματος Επιθεώρησης Μεταλλείων της Ειδικής Γραμματείας του Σώματος Επιθεωρητών και Ελεγκτών του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για λόγους ασφάλειας και ορθολογικής εκμετάλλευσης, (β) έγκριση του Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 10 του ν. 3028/2002 (Α’ 153), εάν δεν έχει χορηγηθεί σε προγενέστερο στάδιο, (γ) έγκριση μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων, όπως προβλέπεται στο ν. 4014/2011 (Α’ 209), (δ) έγκριση τεχνικής μελέτης εκμετάλλευσης από την οποία προκύπτει ότι είναι εφικτός ο σχεδιασμός ορθολογικής εκμετάλλευσης, σύμφωνα όσα προβλέπονται στον Κανονισμό Μεταλλευτικών και Λατομικών Εργασιών (ΚΜΛΕ).
Ακόμη και ο ίδιος ο κ. Θεοδωρίδης ενώ εμφανίζεται πολιτικά κατά της λατομικής δραστηριότητας στη Θάσο, στην ίδια την ανακοίνωσή του, τελικά δεν είναι κατά, αλλά συμφωνεί στη λατομική δραστηριότητα με όρους και προϋποθέσεις που ο ίδιος πολιτικά επιθυμεί να επιβάλλει.
Ως Διοίκηση του Δήμου Θάσου, χωρίς αμφίσημες θέσεις, είμαστε υπέρ της ανάπτυξης όλων των σύννομων παραγωγικών δραστηριοτήτων στη Θάσο, με όρους και προϋποθέσεις, όπως αυτές κάθε φορά ορίζονται από τις αρμόδιες υπηρεσίες και αρχές, με ισορροπία μεταξύ της προστασίας του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος του Νησιού αλλά και της οικονομικής ανάπτυξής του.
Η ενασχόληση με τα κοινά χρειάζεται αλήθεια, θάρρος, διάθεση και μεράκι. Η Διοίκηση του Δήμου συνεχίζει τον αγώνα της για την αντιμετώπιση των προβλημάτων του τόπου από την πρώτη γραμμή της μάχης».