OTA VOICE
Αυτοδιοικητικά Νέα Δήμοι

Ο Δήμος Παπάγου-Χολαργού προβάλλει την Ελληνική Στρατιωτική Ιστορία: από το 1821 στο σήμερα

Η ιστορία του Δήμου Παπάγου-Χολαργού είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ιστορία της Ελλάδας και τις μάχες που έδωσε το στρατιωτικό σώμα για την υπεράσπιση της χώρας.
Στο πλαίσιο αυτό, με αφορμή την επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση, έναν Αγώνα που ενέπνευσε όλες τις επόμενες γενιές των Ελλήνων και δίδαξε τις αξίες της ελευθερίας και της ανεξαρτησίας, ο Δήμος Παπάγου – Χολαργού τιμά την ιστορία της χώρας με έναν μοναδικό τρόπο!

Με τη δημιουργία ψηφιακής πλατφόρμας Εκπαίδευσης και Προβολής της Ελληνικής Στρατιωτικής Ιστορίας: από το 1821 στο σήμερα.
Το εν λόγω έργο αφορά στη διάσωση και ανάδειξη του πολιτιστικού αποθέματος του Δήμου Παπάγου – Χολαργού που σχετίζεται με τη στρατιωτική ιστορία της Ελλάδας αρχής γενομένης από την Ελληνική Επανάσταση του 1821, μέσα από ψηφιοποίηση τεκμηρίων ποικίλων συλλογών και δημιουργία ψηφιακών εφαρμογών τόσο στο διαδίκτυο όσο και στο Μουσείο του Δήμου.

Οι προτεινόμενες δράσεις του έργου περιλαμβάνουν:

Ψηφιοποίηση – Τεκμηρίωση του σημαντικού πολιτιστικού αποθέματος του Δήμου, το οποίο περιλαμβάνει:
1. Εκθέματα του Αρχείου – Μουσείου Παλαιών Χαρτών και Χαρακτικών Αττικής του Δήμου ανάμεσα στα οποία και προσωπικά αντικείμενα του Χριστόδουλου Καραθανάση
2. Συλλογή των Σημαιών και Λαβάρων της Επανάστασης και του Ελληνικού Κράτους
3. Συλλογή στρατιωτικών αντικειμένων και κειμηλίων του συλλέκτη Στέφανου Μωραΐτη
4. Συλλογή κειμηλίων του Ιάκωβου Τσούνη

Τρισδιάστατες αναπαραστάσεις τεκμηρίων
Θα δημιουργηθούν τρισδιάστατες αναπαραστάσεις από επιλεγμένα τεκμήρια της συλλογής. Τα τρισδιάστατα μοντέλα θα χρησιμοποιηθούν για διαδραστική χρήση με τεχνολογία WebGL και τη δημιουργία δύο αφηγηματικών βίντεο μέγιστης διάρκειας 3 λεπτών.

Δημιουργία Διαδικτυακής Πύλης
Ανάπτυξη διαδικτυακής πύλης, η οποία θα φιλοξενήσει το σύνολο του ψηφιακού και πολυμεσικού υλικού που θα δημιουργηθεί στο πλαίσιο του έργου και θα λειτουργεί ως πλατφόρμα εκπαίδευσης και προβολής της ελληνικής στρατιωτικής ιστορίας.

Πλατφόρμα Διεξαγωγής εκπαιδευτικών διαδικτυακών σεμιναρίων μέσω της Πύλης
Η διαδικτυακή πύλη θα προσφέρει τη δυνατότητα διεξαγωγής διαδικτυακών σεμιναρίων σύγχρονης εκπαίδευσης. Το πρόγραμμα αποτελείται από εισηγήσεις 12 χρονικών περιόδων, που ξεκινούν από το 1821 και φτάνουν στο σήμερα.

Ψηφιακό Διαδραστικό Χρονολόγιο
Το Ψηφιακό Διαδραστικό Χρονολόγιο θα αναφέρεται στις σημαντικές μάχες της ελληνικής στρατιωτικής ιστορίας που ξεκινούν από την Επανάσταση του 1821. Η εφαρμογή θα φιλοξενείται στη Διαδικτυακή Πύλη ως αυτόνομη εφαρμογή για όποιον χρήστη ενδιαφέρεται να περιηγηθεί σε αυτή και παράλληλα θα αξιοποιείται στο διαδικτυακό εκπαιδευτικό πρόγραμμα που θα λαμβάνει χώρα μέσω της Πύλης.

Δημιουργία ψηφιακών διαδραστικών βιβλίων
Η δράση αναφέρεται στη δημιουργία δύο (2) ψηφιακών διαδραστικών βιβλίων με θέμα ηρωικές προσωπικότητες, δημότες του Δήμου Παπάγου – Χολαργού, βετεράνους του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, τα οποία θα φιλοξενούνται στη Διαδικτυακή Πύλη που θα δημιουργηθεί.

Εφαρμογή Ψηφιακών εικονικών εκθέσεων
Η εφαρμογή θα δίνει τη δυνατότητα δημιουργίας θεματικών ψηφιακών εκθέσεων που θα αξιοποιούν το ψηφιακό πολιτιστικό απόθεμα που θα δημιουργηθεί στο πλαίσιο του έργου. Ο επιμελητής θα έχει τη δυνατότητα να επιλέξει τα ψηφιακά τεκμήρια της επιλογής του, να γράψει κείμενα, λεζάντες, τίτλους κ.λπ. και να παρουσιάσει θεματικά το περιεχόμενο αλλά και να «φορτώσει» επιπλέον πληροφορία με εικόνα ή/και ήχο και βίντεο. Στο πλαίσιο του έργου θα δημιουργηθούν τρεις (3) ψηφιακές εκθέσεις:

  • Λάβαρα και Επαναστάσεις του Ελληνικού Κράτους
  • Η Αθήνα του 18ου και 19ου αιώνα μέσα από χάρτες και χαρακτικά
  • Ιστορίες της συλλογής του Στέφανου Μωραΐτη

Δήμος Παπάγου-Χολαργού: Ένας Δήμος με πλούσια…. στρατιωτική ιστορία!

Ο οικισμός Παπάγου, ο οποίος στη συνέχεια έγινε Κοινότητα και αργότερα Δήμος, είναι δημιούργημα του «Αυτόνομου Οικοδομικού Οργανισμού Αξιωματικών» (ΑΟΟΑ), με σκοπό τη στεγαστική αποκατάσταση των Αξιωματικών και των Ανθυπασπιστών των τριών Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων. Η ονομασία οφείλεται στο Στρατάρχη Αλέξανδρο Παπάγο, τον ένδοξο στρατιωτικό και πολιτικό, Αρχιστράτηγο κατά τον Ελληνοϊταλικό πόλεμο (1940-1941) και μετέπειτα Πρωθυπουργό της χώρας.

Με την κήρυξη του Ελληνοϊταλικού πολέμου, ο Αλέξανδρος Παπάγος ανέλαβε Αρχιστράτηγος των δυνάμεων του στρατού ξηράς καταφέρνοντας να οργανώσει την αποτελεσματική άμυνα της χώρας και την απώθηση των Ιταλικών στρατευμάτων στην αλβανική ενδοχώρα. Παρέμεινε στην ηγεσία του στρατεύματος έως τις 23 Απριλίου 1941, οπότε και παραιτήθηκε προκειμένου να μη συμμετάσχει στις διαπραγματεύσεις της συνθηκολόγησης μετά τη ναζιστική εισβολή, ενώ επέκρινε το στρατηγό Τσολάκογλου για το σχηματισμό δοσιλογικής κυβέρνησης. Στη διάρκεια της Κατοχής δημιούργησε πατριωτική οργάνωση, τη Στρατιωτική Ιεραρχία, στην οποία συμμετείχαν Έλληνες αξιωματικοί και είχε εξαιρετικά σημαντική δράση.

Ο Στρατάρχης Αλέξανδρος Παπάγος γνώριζε πολύ καλά το πρόβλημα στεγαστικής αποκατάστασης των αξιωματικών σε μια εποχή που η οικονομία της Ελλάδας είχε καταστραφεί από την Κατοχή και τον Εμφύλιο και υπήρχε άμεση ανάγκη στέγασης των οικογενειών των αξιωματικών, οι οποίες είχαν πληγεί παντοιοτρόπως μέχρι το 1949. Ως Αρχιστράτηγος, μερίμνησε για την κατάρτιση Νόμου, ο οποίος προέβλεπε την παροχή ιδιόκτητης κατοικίας στους αξιωματικούς και ζήτησε από την Κυβέρνηση να τον κηρύξει ως Αναγκαστικό Νόμο. Αργότερα, το 1953, ως Πρωθυπουργός πλέον της Ελλάδας, ενέκρινε διαδοχικά δάνεια προς τον ΑΟΟΑ, ώστε να συνεχιστούν τα προγράμματα οικοδόμησης της πόλης. Έκτοτε το έργο του συνέχισε επάξια ο ΑΟΟΑ, ο οποίος κυριολεκτικά έχτισε και δημιούργησε την πόλη του Παπάγου. Η θεμελίωση της πρώτης κατοικίας του οικισμού έγινε στις αρχές του 1952 από τον Βασιλέα Παύλο. Το 1954 κληρώθηκαν και δόθηκαν στους δικαιούχους οι πρώτες 200 κατοικίες που κατασκευάσθηκαν από τον ΑΟΟΑ. Έκτοτε αναπτύσσεται συνεχώς μέχρι σήμερα.

Σχετικά Άρθρα

Μαρία Καμμά: Η Τήλος έδειξε πάλι την ανθρωπιά της

otavoice

Δήμος Δίου-Ολύμπου: Σβήστηκε η φωτιά στην παρολύμπια περιοχή της Πλάκας Λιτοχώρου

otavoice

Δήμαρχος Πύδνας-Κολινδρού: “Περί… δημοσιογραφίας ο λόγος!”

otavoice

Δ. Μαραθώνος: Μεταφορά τροφίμων και νερών με έμφαση στον Βαρνάβα

otavoice

Ευχές για την εορτή της Παναγίας, του δημάρχου Ζακύνθου και Προέδρου ΠΕΔΙΝ

otavoice

Δ. Μυτιλήνης: Μελέτη για τον εκσυγχρονισμό του αρδευτικού δικτύου Θερμής

otavoice