OTA VOICE
Αυτοδιοικητικά Νέα Δήμοι

Στα πορτοκαλί το Δημαρχείο Ελληνικού-Αργυρούπολης για την Παγκόσμια Ημέρα Σκλήρυνσης Κατά Πλάκας

Τη Κυριακή 30 Μαΐου 2021 ο Σύλλογος Ατόμων με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας (ΣΑμΣΚΠ) με την ευγενική υποστήριξη του δημάρχου Ελληνικού – Αργυρούπολης κου Κωνσταντάτου Ιωάννη, γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα για την Πολλαπλή Σκλήρυνση. Μία από τις φετινές δράσεις που εντάσσεται στα πλαίσια του «Μήνα Ευαισθητοποίησης για τη ΣΚΠ» υλοποιείται με την φωταγώγηση του Δημαρχείου στο χρώμα πορτοκαλί – το χρώμα της χαράς, της ελπίδας και της αισιοδοξίας.

Ο Σύλλογος Ατόμων με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας είναι μη κερδοσκοπικός οργανισμός που λειτουργεί από το 2007, ιδρύθηκε και διοικείται αποκλειστικά από ασθενείς , με έδρα το Ελληνικό στα Θεραπευτήρια Χρόνιων Παθήσεων Αναπήρων στο Λ. Βουλιαγμένης (πρώην Αμερικάνικη Βάση). Σκοπό του συλλόγου είναι η εξυπηρέτηση, ενημέρωση και υποστήριξη των ΑμΣΚΠ σε όλο το φάσμα των αναγκών τους καθώς και η ενημέρωση του ευρύτερου κοινού για την ασθένεια.

Η 30η Μαΐου θεσπίστηκε το 2009 από τη Διεθνή Ομοσπονδία Ατόμων με Πολλαπλή Σκλήρυνση (Multiple Sclerosis International Federation (MSIF) και αποτελεί τη μόνη παγκόσμια εκστρατεία ευαισθητοποίησης για την ΠΣ σε περισσότερες από 60 χώρες ανά το κόσμο, με στόχο την ευρύτερη ενημέρωση του κοινού για τη νόσο, καθώς και για το πως οι επιπτώσεις της επηρεάζουν τις ζωές περισσοτέρων από δύο εκατομμύρια ανθρώπων που πάσχουν από αυτή παγκοσμίως εκ των οποίων περίπου είκοσι χιλιάδων στην Ελλάδα.

Το θέμα για την Παγκόσμια Ημέρα Πολλαπλής Σκλήρυνσης για τα έτη 2020-2022 είναι “MS Connections” (συνδέσεις στην ΠΣ). Το μότο της καμπάνιας είναι «Εγώ συνδέομαι, Εμείς συνδεόμαστε». Είναι μια ευκαιρία να αναπτύξουμε καλύτερες υπηρεσίες, να γιορτάσουμε τα δίκτυα υποστήριξης και να προασπιστούμε την αυτοφροντίδα. Στα πλαίσια αυτής της καμπάνιας ο ΣΑμΣΚΠ με την ευγενική χορηγία της Bayer Hellas δημιούργησε και έχει αναρτήσει στα μέσα κοινωνικής του δικτύωσης (Facebook, You Tube) μικρά γραφιστικά video που απεικονίζουν τα κοινωνικά εμπόδια που οδηγούν τους ανθρώπους που πάσχουν από ΠΣ σε μοναξιά και κοινωνική απομόνωση.

Η ΣΚΠ είναι μία χρόνια, αυτοάνοση νόσος και αγνώστου αιτιολογίας που επηρεάζει το κεντρικό νευρικό σύστημα δηλαδή τον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό. Εμφανίζεται σε ηλικίες κυρίως ανάμεσα στα 20 και τα 40 (ενδεχομένως όμως και σε μικρότερες ή μεγαλύτερες ηλικίες), ενώ η μέση ηλικία έναρξης είναι τα 30 και προσβάλλει περισσότερο τις γυναίκες από τους άνδρες .

Η πάθηση μπορεί να προκαλέσει ποικιλία συμπτωμάτων, όπως διαταραχή όρασης, κόπωση, μούδιασμα, κινητικές διαταραχές, διαταραχή ισορροπίας, έντονους ιλίγγους, διαταραχή αισθητικότητας, διαταραχή στην ούρηση, σεξουαλικές δυσλειτουργίες, ευαισθησία στη ζέστη, προβλήματα μνήμης .

Επίσης ακόμη μια δράση υπό την αιγίδα του Δήμου Ελληνικού – Αργυρούπολης & την αιγίδα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ατόμων με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας καθώς και την ευγενική χορηγία των φαρμακευτικών εταιρειών Merck & Ariti πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 22 Μαΐου Διαδικτυακή Ημερίδα του ΣΑμΣΚΠ με θέμα << Η συμβίωση με την Πολλαπλή Σκλήρυνση εν μέσω πανδημίας>>. Την ημερίδα πλαισίωσαν καταξιωμένοι ομιλητές όπως ο κος Γεώργιος Χειλάς – Πνευμονολόγος – Επιμελητής Α’του νοσοκομείου ‘Σωτηρία’ , η κα Ευφροσύνη Κουτσουράκη- Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Νευρολογίας-Νευροανοσολογίας ΑΠΘ – Α’ Νευρολογική κλινική Π.Γ.Ν.Θ ΑΧΕΠΑ και ο κος Κέντρος Ζήκος Ιατρός Αποκατάστασης – Διευθυντής Κέντρων Αποκατάστασης Ημερήσιας Νοσηλείας ‘ΙΑΤΡΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ’ & Διευθυντής Τμήματος Αποκατάστασης ‘ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ Hospital Center’. Η ημερίδα θα αναρτηθεί τις επόμενες ημέρες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του συλλόγου Facebook & You tube

Σχετικά Άρθρα

Δ. Καρδίτσας: Ντόρτια, Λέλουδα κι Εξάρες – Από τον Αττίκ έως τον Τσιτσάνη

otavoice

Δ. Κορινθίων: Καθαριότητα – Δέκα μέρες που άλλαξαν Σολυγεία και Σαρωνικό!

otavoice

Γλέντι μέχρι πρωίας στα Ψαρά, με νησιώτικο άρωμα

otavoice

Kινητοποίηση για το Κ.Υ. Ανδρίτσαινας – «Ζούμε με τον φόβο και το άγχος μην αρρωστήσουμε»

otavoice

Περιφέρεια Θεσσαλίας: Συναυλία για την πανσέληνο του Αυγούστου στο Κάστρο της Βελίκας

otavoice

Δ. Ηρακλείου Κρήτης: Άμεση η παρέμβαση στην πυρκαγιά στον Προφήτη Ηλία

otavoice