OTA VOICE
Αυτοδιοικητικά Νέα Δήμοι ΤΙΜΗ ΣΤΟ 1821

Στην ιστοσελίδα του Δήμου Αμφιλοχίας τα πρώτα κείμενα και ντοκουμέντα για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821

Τα πρώτα κείμενα, ψηφιοποιμένο υλικό και βίντεο, με αφορμή τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821 και τη συμβολή του τόπου και των Βαλτινών αγωνιστών σε αυτή, έχουν ήδη αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Δήμου Αμφιλοχίας. Το υλικό βρίσκεται ταξινομημένο ανά κατηγορία στο υπομενού «Ελλάδα 2021» του μενού «Ο Δήμος», στη διεύθυνση  www.dimosamfilochias.gr

Συγκεκριμένα, πρόκειται για τρία ιστορικά άρθρα (ενότητα «Άρθρα-Δημοσιεύσεις») και δυο κείμενα μαθητριών από σχολείο της περιοχής, (ενότητα «Κείμενα Μαθητών»), καθώς και το βίντεο της διαδικτυακής εκδήλωσης με θέμα «Τιμή στο 1821 – Η Ελληνική Επανάσταση στη Δυτική Ρούμελη», όπως και ένα έντυπο με την προκήρυξη του Ξηρομερίτη αγωνιστή Γιώργου Βαρνακιώτη που ακριβώς 200 χρόνια πριν σαν σήμερα, στις 25 Μαΐου 2021, έδωσε το έναυσμα για την έναρξη της Επανάστασης στη Δυτική Ελλάδα και πολέμησε για την απελευθέρωση του Καρβασαρά (ενότητα «Βίντεο-Ψηφιακό Υλικό»).

Πιο αναλυτικά, θα βρείτε δύο κείμενα του συγγραφέα Νίκου Τέλωνα, τα οποία αναφέρονται στην στρατηγική σημασία του περάσματος του Μακρυνόρους και τη φοβερή νυκτομαχία που έλαβε χώρα στον Καρβασαρά, το Σεπτέμβριο του 1825.

Επίσης, θα βρείτε την εργασία «Στράτος Γιαννάκης – Στρατηγός», του συγγραφέα Νικολάου Θεοδ. Μήτση, η οποία εξιστορεί το βίο του Βαλτινού Στρατηγού, από τη συμμετοχή και το ρόλο του στην Επανάσταση έως την άνανδρη δολοφονία του από ληστές, τεκμηριωμένη με χρήση πλούσιου αρχειακού υλικού.

Επιπλέον, έχουν αναρτηθεί δυο κείμενα γραμμένα από μαθήτριες του Γενικού Λυκείου Εμπεσού, ένα αφιέρωμα στον Βάλτο του 1821 και τον αρματολό Ανδρέα Ίσκο, της μαθήτριας της Β’ Λυκείου Μαρίας Ταράτσα, και το ποίημα της μαθήτριας της Α’ Λυκείου Μαριάννας Τσιάκαλου «Οι ήρωες της Επανάστασης του 1821».

Όσοι επιθυμούν να συμμετέχουν στην προσπάθεια αυτή, μπορούν να στείλουν τα κείμενά τους, άρθρα, εργασίες, έρευνες ή άλλο αρχειακό υλικό το οποίο διαθέτουν, στο email: grafeiotypou@dimosamfilochias.gr

Σχετικά Άρθρα

«Λουκέτο» από την Περιφέρεια στην κατασκήνωση της Χαλκιδικής, που πνίγηκε η 8χρονη

otavoice

Μουσική πανδαισία με το «5ο Opera Gala Δημήτρης Καβράκος» στα Τρίκαλα

otavoice

Δ. Ήλιδας: Παρέμβαση στον ΕΛΓΑ για τα σοβαρά προβλήματα στην αγροτική παραγωγή λόγω καύσωνα

otavoice

Σε ετοιμότητα η Πολιτική Προστασία Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα

otavoice

Πανώλη αιγοπροβάτων: Στο Νότιο Αιγαίο επιτρέπονται οι μετακινήσεις ζώων μόνο για άμεση σφαγή

otavoice

Περιφέρεια Ηπείρου: Ανάδοχοι έργων σε Πρέβεζα, Άρτα, Θεσπρωτία

otavoice