OTA VOICE
Αυτοδιοικητικά Νέα Περιφέρειες

“Τα νησιά των ανέμων” – Έκθεση με τη συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Κρήτης

Η Περιφέρεια Κρήτης και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηρακλείου σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Κλασικής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου της Χαϊδελβέργης τον Δήμο Ηρακλείου συνδιοργανώνουν την περιοδική έκθεση «Τα νησιά των ανέμων. Ο ναυτικός πολιτισμός του Προϊστορικού Αιγαίου» στο Ενετικό Φρούριο Κούλε του Ηρακλείου.

Η έκθεση που παρουσιάστηκε σήμερα στο πλαίσιο μιας λιτής εκδήλωσης στο Ενετικό Φρούριο του Κούλε θα λειτουργήσει από τις 8 Ιουλίου  έως τις 31 Δεκεμβρίου.

Στην παρουσίαση συμμετείχαν ο Εντεταλμένος Πολιτισμού-Απόδημου Ελληνισμού Κώστας Φασουλάκης, η Αντιδήμαρχος Παιδείας του Δήμου Ηρακλείου Στέλλα Αρχοντάκη- Καλογεράκη, ο καθηγητής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου της Χαϊδελβέργης Διαμαντής Παναγιωτόπουλος,  η προϊστάμενη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηρακλείου Βάσω Συθιακάκη, η διευθύντρια του αρχαιολογικού μουσείου Ηρακλείου Στέλλα Μανδαλάκη και στελέχη εμπλεκόμενων υπηρεσιών πολιτισμού.

Βασικός στόχος της έκθεσης είναι να υπερβεί το στενό πλαίσιο μιας καθαρά αρχαιολογικής προσέγγισης, επιδιώκοντας έτσι μια συνολική και εύκολα κατανοητή παρουσίαση της ναυσιπλοΐας στο Αιγαίο της 3ης και 2ης χιλιετίας π.Χ., δίνοντας ιδιαίτερο βάρος στη διαχρονική σημασία του ιστορικού αυτού φαινομένου: το γεωγραφικό υπόβαθρο, τις κοινωνικές και οικονομικές προϋποθέσεις, τη διοικητική οργάνωση και κυρίως την τεχνολογική εξέλιξη στον τομέα της ναυπηγικής.

Σε δηλώσεις που έγιναν 0 εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος Πολιτισμού Απόδημου Ελληνισμού Κώστας Φασουλάκης ανέφερε.  «Με πολύ μεγάλη χαρά παρουσιάζουμε εδώ στο Ηράκλειο, την Έκθεση «Τα Νησιά των ανέμων, Ο ναυτικός Πολιτισμός του Προϊστορικού Αιγαίου». Πρόκειται για το δεύτερο σταθμό της έκθεσης αυτής στην Κρήτη, μετά τα εγκαίνια της, πέρυσι, στο Μουσείο της Γόρτυνας. Μία σημαντική έκθεση την οποία κρίναμε σωστό να μεταφέρουμε και στο Ηράκλειο, καθώς οι υγειονομικές συνθήκες που επικράτησαν ολόκληρο το 2020,  δεν άφησαν μεγάλα περιθώρια για την απήχησή της στο κοινό της Κρήτης. Η έκθεση γίνεται αυτή τη φορά στον Κούλε, στο «Φρούριο της Θάλασσας», δίπλα δηλαδή στο υγρό στοιχείο, το οποίο σημάδεψε την ναυτική μοίρα του αιγαιακού κόσμου, γεγονός που προσδίδει ακόμη μεγαλύτερη ελκυστικότητα στο θέμα που αναδεικνύει η έκθεση αυτή.

Πρόκειται να διαρκέσει έως το τέλος του έτους, και πιστεύουμε οι πολίτες αλλά και οι επισκέπτες της Κρήτης, οι μαθητές μας, μετά το άνοιγμα των σχολείων, να μπορέσουν να απολαύσουν την έκθεση, η οποία σκοπεύουμε να συνοδευτεί και από αντίστοιχα μουσειοπαιδαγωγικά προγράμματα.

 

Σχετικά Άρθρα

Ο ιδρυτής του otavoice σχολιάζει αυτοδιοικητικά στο “Σημείο Αναφοράς” (Attica TV)

otavoice

Ο Δήμος Αθηναίων δικαιώνεται με παρέμβαση στο ΣτΕ

otavoice

Ν. Χαρδαλιάς: «Το απόστημα θα σπάσει- Δίνουμε ένα τέλος σε όλα αυτά που πληγώνουν τους πολίτες»

otavoice

Η ΚΕΔΕ στο Forum του ΟΗΕ για τους στόχους της Βιώσιμης Ανάπτυξης

otavoice

Δ.Βριλησσίων: Ολοκληρώθηκαν οι διαγραμμίσεις, σε περισσότερες από 100 διαβάσεις πεζών

otavoice

Δ.Πύργου: Τιμήθηκαν οι πατριώτες που εκτελέστηκαν στα Φονικά από τους Ναζί

otavoice