OTA VOICE
Αυτοδιοικητικά Νέα Δήμοι Περιφέρειες

85η ΔΕΘ: Ο Μιλ. Χατζηγιαννάκης, αν. τομεάρχης αυτοδιοίκησης του ΣΥΡΙΖΑ στο OTAVOICE (vid)

Στο stand του OTAVOICE  στην 85η ΔΕΘ, βρέθηκε ο αναπληρωτής τομεάρχης Αυτοδιοίκησης του ΣΥΡΙΖΑ , βουλευτής Ευβοίας Μίλτος Χατζηγιαννάκης και αναφέρθηκε στην πολιτική κατάσταση, στην οικονομία και στα θέματα της τοπικής αυτοδιοίκησης, στην κάμερα του συνεργάτης μας Βασίλη Περιδικίδη. 

Ο κ. Χατζηγιαννάκης σχολίασε ότι η φετινή ΔΕΘ είναι υποτονική λόγω της γενικότερης κατάστασης που δημιούργησε το κυβερνητικό αλλαλούμ με την διαχείριση της επιδημιολογικής κρίσης.

Αυτό που μας φοβίζει είναι ότι αυτό αντανακλά στην πραγματική οικονομία και στην πραγματική κατάσταση που βιώνουν οι Έλληνες σήμερα, ανέφερε μεταξύ άλλων και συνέχισε:

Προέρχομαι και εκλέγομαι στην Εύβοια ζήσαμε φέτος την πλήρη εγκατάλειψη και καταστροφή που έχουν ονοματεπώνυμο, του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ένα δήθεν επιτελικό κράτος που έστησε αλλά λειτουργεί παρά μόνο με όρους επικοινωνίας.

Απίστευτη ακρίβεια, στην ουσία φτωχοποίηση των Ελλήνων. Χωρίζουν τους πολίτες με πολλές αφορμές δημιουργώντας κανόνες κοινωνικού αυτοματισμού. Φορτώνοντας τις ευθύνες στους νέους, που τώρα προσπαθούν να δελεάσουν με επικοινωνιακά τερτίπια.

Το 90% της ελληνικής επιχειρηματικότητας δεν θα έχει την δυνατότητα να γευτούν αυτό που λέγεται πολυπόθητη ανάπτυξη. Η δήθεν ανάπτυξη που ευυαγγελίζεται ο πρωθυπουργός θα αφορά ελάχιστους δικούς τους ανθρώπους και επιχειρηματίες.

Η επόμενη μέρα θα είναι πολύ δύσκολη. Η υγειονομική κρίση αργά ή γρήγορα θα περάσει, δυστυχώς αυτά που θα αφήσει πίσω  γιατί δεν υπάρχει σχέδιο και πρόθεση θα είναι πολύ χειρότερη από αυτή που παρέλαβε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο Μητσοτάκης στηρίχθηκε για να εκλεγεί σε ένα μέτωπο ΑΝΤΙΣΥΡΙΖΑ με μια καμπάνια πολιτική και επικοινωνιακή που ήταν από ψευδής έως συκοφαντική. Στηρίχθηκε σε ένα ψεύτικο αφήγημα, το οποίο έλεγε στη μεσσαία τάξη και στον επιχειρηματικό κόσμο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν τους στήριξε, ενώ τα στοιχεία έλεγαν το αντίθετο και ότι αυτός θα τους τα δώσει την ανάπτυξη και τις φοροελαφρύνσεις.

Πέρσι απέτυχε παταγωδώς ο τουρισμός όπου πιάσαμε μετά βίας το 30% και φέτος στην βαριά βιομηχανία της χώρας έχουν γίνει τα ίδια τραγελαφικά λάθη χωρίς σχέδιο με αποτέλεσμα να έχουμε μειωμένες αφίξεις. Δεν υπάρχει σχέδιο τουριστικής ανάτυξης. Προέρχομαι από νησί, την Σκύρο που ζει βασικά από τον τουρισμό… δεν έχουμε δει σχέδιο για τον τουρισμό και δεν ευελπιστούμαι.

Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να αποδείξει ότι είναι σοβαρός συνομιλητής, ότι έχει καταλάβει τα λάθη, ότι έχουμε ένα πλάνο ανασυγκρότησης της χώρας , ένα οργανωμένο σχέδιο για να κερδίσει την εμπιστοσύνη των πολιτών, των επιχειρηματιών.

Ο λαός θα αποφασίσει…

Ο κ. Χατζηγιαννάκης σχολίασε τις αλλαγές της κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στην τοπική αυτοδιοίκηση και το σύστημα της απλής αναλογικής που καθιέρωσε και δημιούργησε ζητήματα κυβερνησιμότητας.

“Κάναμε λάθη, αλλά στις αλλαγές πρέπει να τολμάς και οι αλλαγές θέλουν χρόνο προσαρμογής. Ο κόσμος αγκάλιασε το σύστημα της απλής αναλογικής. Υπήρξα δήμαρχος και ξέρω πως συμπεριφερόμαστε οι αυτοδιοικητικοί και θέλαμε χρόνο προσαρμογής. Προφανώς το νομοθετικό σχέδιο είχε προβλήματα και ήθελε βελτιώσεις αλλά εδώ υπονομεύτηκε από την πρώτη στιγμή και στην ουσία δεν λειτούργησε ποτέ. Πέρασαν πριν αναλάβουν οι νέες διοικήσεις οι αρμοδιότητες στις οικονομικές επιτροπές και στην πλήρη δικαιοδοσία του δημάρχου με αποτέλεσμα το Δημοτικό Συμβούλιο να έχει διακοσμητικό ρόλο και να μην υπάρχουν οι συγκλήσεις μεταξύ των δημοτικών παρατάξεων.

Είναι όμως άλλο πράγμα να βελτιώνεις ένα σύστημα και άλλο να το υπονομεύεις και να αλλάζεις πλήρως την λογική του. Γνωρίζω τους δήμους και τα προβλήματα γραφειοκρατίας και ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν η πρώτη κυβέρνηση που στήριξε έμπρακτα την τοπική αυτοδιοίκηση. Έκανε πράξη την αποκέντρωση, με αναπτυξιακά προγράμματα όπως το πρόγραμμμα Φιλόδημος ( που σήμερα η Νέα Δημοκρατία το αντέγραψε και το μετονόμασε σε “Αντώνης Τρίτσης”) γιατί εμείς καταλάβαμε ότι έπρεπε να δώσουμε προτεραιότητα στους δήμους της επαρχίας και στους λιγότερους στελεχωμένους δήμους. Αυτό δεν το κάναμε από ιδεοληψία αλλά κάναμε εθνική στρατηγική βοηθούσαμε περιοχές που είχαν ανάγκη και ταυτόχρονα έπρεπε να πετύχουμε ανάπτυξη σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της χώρας για να επιτευχθεί υψηλός ρυθμός ανάπτυξης. Αν επικεντρωνόμαστε μόνο στην Αθήνα δεν μπορεί να επιτευχθεί ο στόχος για ανάπτυξη.

Δυστυχώς για τη Νέα Δημοκρατία αυτά είναι ψιλά γράμματα και δεν έχει την αντίληψη ούτε τον τρόπο να χρησιμοποιήσει τα προγράμματα που βρήκε προς όφελος των κοινωνιών”.

Σχετικά Άρθρα

Δ. Αθηναίων: Αυξημένα μέτρα ασφαλείας λόγω ισχυρών ριπών ανέμου στην Αττική

otavoice

Απόλυτα καθαρές οι παραλίες του Δήμου Λαυρεωτικής

otavoice

Δήμος Ηλιούπολης: Άμεση λήψη μέτρων για την Προστασία των Αδέσποτων ζώων

otavoice

Δήμαρχος Δυτικής Αχαϊας: «Βασική προτεραιότητα η συνεχής αναβάθμιση του ηλεκτροφωτισμού»

otavoice

Άμεσα και με ασφάλεια εκκενώθηκε η παιδική κατασκήνωση του Δήμου Ασπροπύργου

otavoice

Αντίδραση Πελετίδη: Ο Υπουργός Παιδείας συζήτησε το κτιριακό των σχολείων χωρίς τον δήμο Πατρέων

otavoice